Vodič za brucoše

Pobuna studenata: natječaj za državnu stipendiju je neobjektivan, a sustav pokvaren

MojFaks | Akademska četvrt, 16.05.2016.Pobuna studenata: natječaj za državnu stipendiju je neobjektivan, a sustav pokvaren

Nakon objave konačne liste dobitnika državne stipendije, medijima se javljaju nezadovoljni studenti koji ne shvaćaju po kojem su kriteriju neki od njih dobili stipendiju, a drugi pak, u težoj financijskoj situaciji – nisu.

Smatraju da državni natječaj kojim se dodjeljuje više od 5200 stipendija u mjesečnom iznosu od 1200 kuna nije temeljen na objektivnim kriterijima. Ministarstvu je žalbu na rezultat natječaja poslalo više od 500 studenata, a povjerenstvo Ministarstva uvažilo je samo 89, objavljuje Jutarnji uz nekoliko priča nezadovoljnih studenata koji su razočarani ovogodišnjim rezultatima natječaja.

Iva-Bella Tonković, studentica druge godine upravnog prava Veleučilišta u Gospiću


Iva je najbolja studentica u svojoj generaciji na veleučilištu i živi u učeničkom domu u Otočcu, čija je mjesečna cijena 1260 kuna. Dolazi iz sedmeročlane obitelji, dijete je branitelja s oštećenjem od 60 posto. Troškove studiranja pokriva joj baka mirovinom od 3000 kuna mjesečno. "Polovica bakine mirovine odlazi na mene", kaže.

"Prošle godine sam se prijavila na isti natječaj u skupinu D-1 kao dijete branitelja i ostvarila pravo na stipendiju. Kako to da ove godine nisam uspjela dobiti stipendiju pod istim okolnostima i istim tekstom natječaja? Odbili su mi i prigovor", nastavlja Iva-Bella Tonković.

Nakon što joj je uskraćena državna stipendija, pokušala je pravo ostvariti kao najbolja studentica na svom veleučilištu. Svake je godine bio natječaj za stipendiju prema kriteriju izvrsnosti koje je raspisivalo Vijeće visokih učilišta, ali od tog natječaja do dana današnjeg ništa. "Slala sam upit ministru znanosti, ali bez odgovora", napominje Iva-Bella.

Jurica Galović, student 5. godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje


Njegovi roditelji žive u Kninu, a on u studentskom domu u Zagrebu. Otac je sudionik Domovinskog rata i trenutačno nezaposlen. Majka prima minimalnu mirovinu. Jurica Galović je prethodnih godina redovno dobivao državnu stipendiju, ali ne i ove godine. U kvoti je 10 posto najboljih na studiju. Oba roditelja su pod ovrhama tako da se majčina mirovina nakon ovrhe svede na otprilike 1000 kuna, što po članu kućanstva iznosi 333,33 kune za 2016. godinu. U 2015. godini otac je radio 6 mjeseci, što je, uzevši u obzir ovrhe, podiglo prihode po članu kućanstva na 622,85 kuna.

Ministarstvo nije uzimalo u obzir ovrhe tako da su bodovani prihodi iznosili 974,22 kune. Nije bodovana ni nezaposlenost roditelja, nego je Ministarstvo ove godine odlučilo nezaposlenost bodovati u sklopu prihoda, zbog čega je velik broj studenata imao manje bodova, objašnjava Jurica. "Nemam riječi za sve ovo jer ovogodišnji natječaj nije objektivan i ne pokazuje kome stvarno treba stipendija, a kome je manje potrebna, čast iznimkama", kaže Jurica.

Više priča pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: Shutterstock


državna stipendijaMZOSpobuna studenataJurica GalovićIva-Bella Tonković


Prati nas na Instagramu!