Vodič za brucoše

Počivali u miru: Studenti napravili osmrtnicu za Hrvatske studije

MojFaks | Akademska četvrt, 17.01.2017.Počivali u miru: Studenti napravili osmrtnicu za Hrvatske studije

Već neko vrijeme traje drama na Hrvatskim studijima zbog preimenovanja tog sveučilišnog centra u 'odjel'. Razlog studenata za ljutnju opravdano postoji jer smatraju da Hrvatski studiji nisu 'odjel' nego pravi fakultet.

Upravo zato su i napravili osmrtnicu na kojoj piše: "U dubokoj boli javljamo svim studentima, studenticama, građankama i građanima tužnu vijest da naše najbolje društveno-humanističko učilište Hrvatski studiji neće postati fakultet i neće dobiti autonomiju". Ujedno, ova osmrtnica se našla na Facebook eventu kojim se studente poziva na prosvjed.

Prosvjed bi se trebao održati za sat vremena, odnosno u 11 sati, a kako stoji u osmrtnici, to je ujedno i "ispraćaj koji će se održati ispred Rektorata 17.1.". No, cijela ova zavrzlama uglavnom sjeda loše na studentski želudac jer se ipak njih tiče dolaze li s odjela ili s fakulteta, a veliki se paradoks skriva u tome što je zagrebačko Sveučilište već odavno na niskim granama po kvaliteti dok su Hrvatski studiji i dalje prvi vrhu kada je o tome riječ.

...Velike promjene: Što će sada biti sa studentima Hrvatskih studija i što će na to reći budući poslodavci?...


Studentica
s Hrvatskih studija, Valentina Mezdić, je na blogu Udruge studenata komunikologije i novinarstva "Komuna", usknkomunablog.wordpress.com, kritizirala svoje kolege koji i dalje o ovoj temi raspravljaju u zatvorenim studentskim Facebook grupama i da zbog toga mediji nisu toliko upućeni niti prate razvoj ove priče te smatra da bi svi trebali ići na današnji prosvjed.


Izvor: Facebook@Hrvatski studiji

"Udruženje udruga studenata Hrvatskih Studija 'Studenti govore' redovito objavljuje dobivene informacije na svojoj službenoj Facebookovoj stranici, no većina studenata HS još uvijek razmjenjuje informacije preko zatvorenih grupa na Facebooku (Zvuči poznato?). Naravno da je ikakva rasprava i razmjena informacija bolja od nikakve, ali činjenica jest da ostatak javnosti nema te informacije. Samim time, rasprave se svode na naše međusobne svađe o 'drugoj strani' dok se, u stvarnosti, ništa ne poduzima jer nema dovoljnog pritiska javnosti. Na prvoj godini studija komunikologije uči se zanimljiva teorija, tzv. Agenda setting, koja objašnjava kako će ono o čemu mediji najviše izvještavaju biti percipirano kao važno u očima javnosti – i obrnuto – ono o čemu mediji ne pišu neće se smatrati važnim. Mediji jesu pisali o problemima HS, ali nedovoljno. Da bi pravni status Hrvatskih Studija postao važna stavka u očima javnosti, moramo se prestati skrivati iza svojih ekrana i pokrenuti se. Vrijeme je da kao studenti Hrvatskih Studija pokažemo da smo zaslužili titulu najboljeg društveno-humanističkog učilišta u Hrvatskoj kojom se toliko ponosimo. Vrijeme je da primijenimo znanje koje smo stekli na našem fakultetu i pokažemo svijetu da su mladi itekako sposobni i voljni napraviti promjenu. Da, vrijeme je da svojim djelima napišemo povijest kojom će se buduće generacije ponositi" napisala je studentica.

...Velike promjene: Jeste li znali da Hrvatski studiji nisu fakultet već imaju status podružnice?...


Na Facebooku prosvjeda piše da studente "u ovom trenutku brine nas to što rektor koči cijeli proces i umjesto fakulteta nudi status odjela iako ne postoji niti jedna pravna zapreka da se odmah pokrene proces dobivanja statusa fakulteta", a oni koji se žele pridružiti prosvjedu mogu to napraviti danas u 11 sati ispred Rektorata na adresi Trg Maršala Tita 14.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Studenti govore


prosvjedHrvatski studijiosmrtnica


Prati nas na Instagramu!