Vodič za brucoše

Predsjednik Zbora u Splitu odgovara Miokoviću: 'Ili je kleveta ili neznanje, ali nemamo 10 milijuna kuna'

MojFaks | Akademska četvrt, 01.10.2021., Autor: Vanessa K.Nakon prozivke Miokovića, Mateo Marović, predsjednik studentskog zbora u Splitu odgovorio da su njegovi računi čisti.
Foto: screenshot via facebook@MateoMarusic

Smatra da ovakav medijski harakiri kolege ipak ne priliči akademskoj zajednici...

Nakon što je Mioković prozvao bivšeg kolegu, predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu i predsjednika Hrvatske studentske asocijacije, Matea Marušića, odlučili smo provjeriti kolikim budžetom raspolažu i hoće li također javno objaviti sve troškove napravljene u ime ovog Zbora.


Nakon nekoliko zaokreta u planovima dosadašnjeg predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Mihovila Miokovića, a koji je, nedugo nakon izjave da stranku HDZ neće napustiti iz nje izašao jer je "zamoljen" da to učini, ovaj se scenarij ponovio i što se matičnog mu Zbora tiče.


Naime, njega su jučer nakon sjednice skupštine i službeno smijenili i to sa 28 glasa i 2 suzdržana. Time je Mihovilu izglasano nepovjerenje i smijenjen je s mjesta predsjednika, a za v.d. predsjednika Studentskog zbora izabran najstariji član skupštine Marko Mimica koji će voditi Zbor do izbora novog predsjednika.Podsjetimo, Mihovil je još u ponedjeljak na svom Facebook profilu najavio ponovnu kandidaturu za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu kroz strategiju "potpune financijske transparentnosti". Nakon toga, u razgovoru s MojFaks otkriva kako se izglasava sporni proračun, kako se trošilo te da se planira ponovo kandidirati, čak i za predsjednika HSA.


Jučer je u prijepodnevnim satima gostovao na N1 televiziji, a interes studenata bio je velik. Već danima u studentskim se grupama na društvenim mrežama raspravlja mahom samo o ovoj temi.


>>>[Mioković za MojFaks] Stoji iza svojih riječi: 'Ničega mi nije žao, sve bih ponovio, a iz HDZ-a izlazim samo ako me izbace'<<<


>>>Izbačen ili istupio? Mioković ipak napušta HDZ: 'Spremno ću čekati poziv za ponovnim učlanjenjem'<<<


Na upit voditelja N1 televizije hoće li izlaziti u javnost s dodatnim podacima, Mihovil je odgovorio da gleda svoj posao, a ne prethodnike. "Ali kada me prozvao predsjednik studentskog zbora u Splitu, ili neki drugi, samo mu mogu reći: 'Pokaži prijatelju na vlastitom primjeru kako se to radi", dodao je, jer je Mateo Marušić, predsjednik splitskog SZ-a, ujedno i predsjednik krovne asocijacije studenata u Hrvatskoj - Hrvatskog studentskog zbora. Tvrdi da je budžet kojim raspolaže Studentski zbor Sveučilišta u Splitu čak 10 milijuna kuna.


Nakon što je Mioković predao USB voditelju uz napomenu da su na njemu navodno svi dokazi o tome kako su Skupština, ali i Zbor, znali za sve njegove potpisane račune i na što se trošilo (što su oni na svom Facebooku demantirali), Mihovil je također spomenuo i svotu od 10 milijuna kuna u konteksta "budžeta" s kojime raspolažu njegovi dosadašnji kolege iz Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.


>>>Mioković priznao: 'Zamoljen sam da izađem iz HDZ-a, ali napomenuo sam da sam čist...'<<<


Mateo Marušić predsjednik je Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu koji je, nakon što su se pokrenuli medijski napisi o Miokovićevom potezu, oštro osudio potez kolege.


"Medijski harakiri koji ne priliči akademskoj zajednici"


S obzirom na to da je Mioković na javnoj televiziji počeo spominjati puno veću svotu novca od one koju je sam potrošio, javili smo se Mateu Marušiću kako bismo dobili njegov komentar vezano uz stvarni budžet Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, ali i za komentar na prozivku Miokovića da objave svoje račune.

"Prvenstveno želim reći da ovako nisam zamišljao ničiji mandat, a kamoli kandidaturu za reizbor. Ovaj medijski harakiri kolege ne priliči akademskoj zajednici", kaže Mateo za MojFaks.

"Transparentnost koju on spominje je s druge planete, jer očito nema srama što se tiče količine novca koju je potrošio i na što. Ovo je problem pojedinca i manjka osjećaja odgovornosti pri raspolaganju javnim novcem. Već sam ranije govorio da u Zagrebu nisu definirani iznosi koje ograničavaju predsjednika u raspolaganju novca, čime bi se sigurno upoznali ostali studentski predstavnici te iz moralne i etičke obaveze više glava bi razmislilo o načinu trošenja novca", smatra Marušić.

"Kleveta ili neznanje, ali mi nemamo 10 milijuna kuna"


Kako smo spomenuli, Mioković je prozvao Marušića i kazao kako oni imaju budžet u iznosu od 10 milijuna kuna. Marušić se osvrnuo na njihovu financijsku politiku. "Što se tiče prozivki upućene meni, mogu samo reći da kolega ne barata dovoljnim znanjem o studentskom standardu i uopće o studentskom predstavništvu. Ono što ću direktno izdvojiti, a možemo možda reći i da spada u klevetu, ili samo neinformiranost, jest da Studentski zbor Sveučilišta u Splitu ne raspolaže s 10 milijuna kuna, kako kolega navodi", kaže za MojFaks.


Po pitanju njihovog proračuna i fiskalne politike, Marušić nam kaže da godišnji proračun Studentskog zbora u Splitu iznosi otprilike 260 tisuća kuna. "Proračun se sastoji od potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja te članarina studenata u iznosu od 45 kuna po studentu Sveučilišta u Splitu, za koju su se izborili studentski predstavnici u komunikaciji sa Sveučilištem te je kao takva jedinstvena u Hrvatskoj. Kada sve zbrojimo, iznos je nešto veći od jednoga milijuna kuna, od kojih se polovica iznosa ulaže na sufinanciranje studentskih projekata studenata Sveučilišta u Splitu, a što ostvarujemo kroz natječaj Studentskog zbora, svake godine", kaže za MojFaks.


>>>Od Studentskog zbora do političke fotelje: Stvaraju li se već na fakultetima budući uhljebi?<<<


Nakon što je Mioković apelirao da i Marušić slijedi njegov primjer, Marušić odgovara da nema nikakvih problema s pokazivanjem svojih računa. "Dapače, garantiram da moje predsjedništvo i skupština znaju za svaki račun. Štoviše, ne samo da su obavješteni već i konzultirani jer osjećam respekt i dužnost pametno raspolagati državnim novcem", brani se Marušić i nadodaje kako nema problema s objavom računa, no, da bi do objave došlo, potrebno je kontaktirati Sveučilište u Splitu koje ima pravnu odgovornost nad radom Studentskog zbora.


"Mislim da ovdje nije stvar tko koliko novaca je ili nije potrošio, nego da dotični predsjednik reflektore usmjeri na druge. Također, prema studentskom predstavništvu osjećam poštovanje te smatram da je stvaranje predstave ili vlastitog poligona za nekakve daljnje izbore ili stranačke igre, a onda i uzročno-posljedična degradacija studentskog volonterskog rada - krivica isključivo Mihovila Miokovića", kaže za kraj.


Mihovil MiočićkandidaturaPredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u ZagrebuMateo Marušićpredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u SplituHrvatska studentska asocijacijabudžet Studentskih zborova


Prati nas na Instagramu!