Vodič za brucoše

Prije 15 godina pitao koji je zagrebački faks NAJLAKŠI: Evo koji je dobio najviše glasova... Je li danas drugačije?

MojFaks | Akademska četvrt, 09.12.2020., Autor: Anja Z.Foto: DarkoBa / Mojfaks

Nakon srednje škole započinje nova etapa u životu, a kod velikog broja ljudi ona uključuje 'uplovljavanje' u studentske vode.

Pred kraj srednje škole pojedini sretnici znaju točno koji će fakultet upisati (ako im je to želja) i čime bi se željeli baviti "kad odrastu". No, velika većina srednjoškolaca često je zbunjena i izgubljena pri pokušaju da odgovori na pitenje kojim putem krenuti dalje, a ne pogriješiti. Samim time odabiru fakultet na temelju mnoštva različitih razloga.

Neki su svoju buduću profesiju odabrali na temelju stanja na tržištu rada i mogućnosti zaposlenja, drugi su odlučili upisati nešto "iz ljubavi" iako znaju da će put do posla biti trnovit, a neki studiraju kako bi koristili studentska prava koja dolaze uz upis na redovni studij.

Koji god razlozi bili, jednom kada započnete studentsku "karijeru", među studentima koji dolaze s drugih fakulteta zasigurno ćete se susresti i sa subjektivnim stavom "moj faks je teži od tvog", odnosno predrasudama prema određenim fakultetima i smjerovima koji su "lagani" za završiti. A da je to vječna tema o kojoj se raspravlja otkako je fakulteta i studenata svjedoči i pitanje "Koji je najlakši faks u Zagrebu?", postavljeno prije 15 godina na jednoj stranici.


Pitanje je naravno pokrenulo raspravu među forumašima, a sudeći prema komentarima, za "najlakši" fakultet tada slovio je Promet o kojemu je postojala i poslovica "Fakulteti se dijele na teške, na lagane i na Promet". Bilo je više komentara u tom smjeru pa tako još jedan član foruma komentira: "Navodno da je Promet lagan pa ono Veleučilište u Splitu i tako dalje."

Dakle, uz Promet kao favorit, forumaši su spomenuli i Ekonomiju, VERN, DIF (sada KIF), kao i Pedagogiju na FFZG-u. No, većina komentara ipak naglašava da je svaki fakultet težak ako te ne interesira ono što trebaš učiti.  


"Pedagogija je zaista jedan od lakših studija na FF-u u usporedbi s ostalim studijima (to kažu i mnogi studenti pedagogije). Normalno, stoji da ako te djeca nimalo ne zanimaju, nemaš što tamo raditi. I da, na svakom fakultetu ima puno štrebanja, to nitko ne poriče", obrazložio je jedan student svoj komentar.

Drugi su napomenuli da je teško govoriti o lakim i teškim fakultetima, pogotovo na nekom "površnom" nivou. 

"Ja sam na FER-u i fakat mislim da nije nešto pretežak, no stavi me na pravo i trebalo bi mi bar pola života da dam prvu godinu... Ako te nešto zanima i imaš neki cilj, onda je relativno govoriti o teškom i lakom... Svi faksevi su teški, i na svakom faksu treba uložiti puno rada i truda, ali ako to voliš i želiš onda ti neće biti teško", komentirao je tadašnji FER-ovac.

A što studenti kažu danas?


Kao i prije petnaest godina i danas studenti smatraju da je najbeskorisniji fakultet onaj koji te ne zanima. Tako su prije tri godine u razgovoru za portal MojFaks studenti naveli da "ne treba studirati društvene znanosti". Ekonomija i Pravo također se nalaze na listi kao i "čudni smjerovi" na Filozofskom.


"Svaki fakultet ti je beskoristan ako samo ideš na faks, osim ako nije farmacija, medicina ili FER", zaključio je raspravu jedan student prije tri godine, a vjerujemo da je ona i danas živa.


studentistudijlakši faksrasprava

Prati nas na Instagramu!