Vodič za brucoše

Kad zbog BESKONAČNOG REDA propuštaš predavanja: Studenti frustrirani dugim čekanjima pred vratima referade

MojFaks | Akademska četvrt, 13.10.2017.Kad zbog BESKONAČNOG REDA propuštaš predavanja: Studenti frustrirani dugim čekanjima pred vratima referade

Kaos pred studentskim referadama ne jenjava, a studenti sa Sveučilišta u Zadru su osobito frustrirani ovim problemom. Prema tvrdnjama studenata, pred vratima referade čekaju gotovo tri sata pa zbog toga kasne na neka predavanja.

Apel studentice na društvenim mrežama upućen kolegama sa zadarskog Sveučilišta pokazuje koliko frustrira dugi red ispred referade. Sudeći po napisanom, red je dugačak baš kao na blagajni supermarketa u kojemu radi samo jedna blagajna.


Izvor: Zadarski list/Adam Vidas

Studentica u objavi tvrdi da je došla pred referadu u 7:30, a na red stigla tek u 11 te zbog toga nije stigla na nekoliko predavanja, a sve samo kako bi se upisala. Malo smo upalili kalkulatore pa izračunali da je za to vrijeme, od tri i pol sata čekanja mogla otputovati automobilom od Zadra do Zagreba.

Osim što radi malo djelatnika u referadi, neki studenti puštaju svoje prijatelje preko reda


Svojom objavom u jednoj studentskoj grupi na Facebooku, studentica je htjela potaknuti kolege da se pobune i da se ne žale na duge redove samo na kavi nego da se nešto konkretno poduzme. Smatra da je sramotno za Sveučilište to što samo jedna osoba u referadi vrši upise studenata.


Izvor: pravos.unios.hr

"Ovo nije normalno! Doći u 7:30, a na red stići u 11 i ne otići na nekoliko predavanja da bismo se mogli upisati... Jedna osoba koja upisuje toliki broj studenata! Sramota za Sveučilište! Razumijem da će se to vjerojatno teško promijeniti, ali također međusobnim žaljeljenjem na kavama i dok čekamo red na hodniku nećemo ništa postići. Smatram da bi Sveučilište trebalo poduzeti nešto po tom pitanju, makar zaposliti više osoba dok traju upisi ili smisliti neko treće rješenje", napisala je studentica.

...Referada naša žalosti: Studenti nam ispričali kako su im odlasci u referadu zagorčali studiranje...


Studentica koja je napisala objavu rekla nam je da je zbog odlazaka u referadu zakasnila na jedno predavanje i na dva seminara što zaista nije mala stvar. K tome, dodaje da se sve odvija vrlo sporo što dodatno otežava situaciju i stvara velike gužve.


Izvor: Shutterstock

"Nisam išla na jedno predavanje i dva seminara u razdoblju od 8 do 12 sati. Tako je bilo i prošlih godina u razgovoru s kolegama, oni su također odredili jedan dan kad će se upisati i nisu išli na predavanja ili žrtvuju jedan slobodan dan kad ih nemaju kako bi se upisali. Daljnji problem je što upisi teku jako sporo, nekad se samo par osoba upiše u sat vremena. Treba doći rano ujutro jer inače se na red ni ne stigne. Ja sam išla u par navrata između predavanja i otišla bih jer sam shvatila da neću doći na red do idućeg predavanja, odnosno uopće taj dan", ispričala nam je.

Druga studentica nam je kazala da su osim velikih redova pred referadom, velik problem i studenti koji puštaju svoje prijatelje studente preko reda pa se pita jesu li glupi ostali što strpljivo čekaju svoj red.


Izvor: Pixabay

"Došla sam u 8 ujutro pred referadu i računala sam da ću bar do podne trebati čekati jer mi je to još prihvatljivo donekle. Međutim, kada sam došla i vidjela da je već tridesetak studenata bilo pred referadom u 8, a ona počinje s radom u 9, bilo mi je jasno da će biti dugi dan. I sve bi bilo u redu da je ostalo na tih tridesetak studenata nego je bilo i studenata koji su poznavali druge studente u redu pa bi se samo ubacili preko reda. I najžalosnije je što to nije bio jedan ili dva studenta nego njih desetak. Zar smo mi što čekamo glupi?", pita se studentica.

...Je li istina da se tete iz referade nikada ne smiju? Tebe tražimo, pomozi nam izabrati najbolju i najgoru tetu!...


No, izgleda da situacija nije bila drukčija niti prošle godine. Bivša studentica Sveučilišta u Zadru prošle je godine morala upisati prijateljicu na apsolventsku godinu jer je ona bila u nemogućnosti. Kaže da je dolazila u nekoliko navrata jer je gužva bila neizdrživa.

...Projekt 'Knjiga žalbi i pohvala': problem većine fakulteta su sporost i kratko radno vrijeme referada..."Prijateljica se nije mogla sama iz određenih razloga upisati na apsolventsku godinu pa je zamolila mene da to učinim. Išla sam na upise u dva navrata i doživjela 'treću sreću' i gotovo sam oba dana zakasnila na posao. Čekala sam u redu nekoliko sati, ne sjećam se sada točno, ali znam da je bilo mučno i dugo. Kada god sam došla hrpa ljudi je čekala ispred. Mislila sam da ću poludjeti. Očito se situacija nije promijenila ni ove godine, ali sva sreća pa više ne moram ići u referadu", ispričala nam je bivša studentica.


Izvor: Wikipedija

Nismo sigurni kakvo je stanje pred referadama ostalih hrvatskih sveučilišta, ali ova studentičina tvrdnja zaista pokazuje alarmantno stanje koje zahtijeva promjenu jer nije u redu da studenti propuštaju predavanja zbog čekanja u redu.

Ivana Petrić
foto: szssplit.hr


referadačekanje u reduredSveučilište u Zadru


Prati nas na Instagramu!