Vodič za brucoše

Prosvjednici i dalje ispred MZOS-a, Šustar pobjegao u garažu

MojFaks | Akademska četvrt, 03.06.2016.Prosvjednici i dalje ispred MZOS-a, Šustar pobjegao u garažu

Trećeg dana prosvjeda zbog neraspisivanja transparentnijeg Natječaja za dodjelu državnih stipendija broj prosvjednika se povećao.

Na Donjim Sveticama, ispred zgrade Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, troje prosvjednika je i dalje ustrajno u svojim zahtjevima. Čitavog dana im pristižu informacije vezane za isplate stipendija.

'Zvao je dečko iz Splita koji je rekao da mu još nisu isplatili stipendiju. Pokušavao ih je dobiti na telefon, ali nitko mu se nije javljao', ističe prosvjednica Dorotea Šušak, a Espi Tomičić dodaje kako neki od studenata koji imaju pravo na dobivanje državne stipendije još nisu dobili ni ugovore na potpis.

Time, jučer izrečena obećanja MZOS-a padaju u vodu, iako je dobrom dijelu studenata stipendija sjela na račune, slučajno ili ne, baš jučer ili prekjučer.


U međuvremenu je pred Ministarstvom osvanuo još jedan šator s prosvjednikom, koji nam je rekao kako je vidio ministra Šustara: 'Vidio sam ga oko 8 sati ujutro, mahao sam mu, ali on nas je samo pogledao iz automobila i produžio u garažu. Poslije nije izlazio.'Podrška stiže sa svih strana osim iz MZOS-a. Tako je Espi telefonski razgovarala sa svećenikom iz svoje župe na Vrbiku koji joj je iskazao potporu. Susjedi i slučajni prolaznici i dalje donose hranu i piće. I pokoji student da im moralnu potporu.
Podršku im je došlo izraziti i troje članova Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme.

'Mi smo iz Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme i došli smo dati podršku studentima koji nisu dobili svoje stipendije. Mi smo u vrlo sličnoj poziciji, a sve skupa zato jer Ministarstvo ne odrađuje svoj posao, niti što se tiče reforme, niti što se tiče stipendija za studente“, rekao je Miljenko Hajdarović, jedan od članova te dodao kako će se na prosvjedu koji je zakazan za 16 sati okupiti u većem broju.

Tako bi na prosvjed, sudeći prema 'eventu' na Facebooku, trebalo pristići oko petstotinjak ljudi.

'Pozivamo  vas sve u 16 sati ispred zgrade MZOS, Donje Svetice 38, ispred koje kampiramo već treći dan, da nam se odazovete i dođete i da još jedanput pokažemo svi zajedno ovdje da je ovo Ministarstvo u apsolutnom kupusu neorganizacije i, dapače, devijantnog ponašanja. Nas nitko iznutra nije došao podržati, pa dođite vi, da zajedno pokažemo senzibilitet za ove zajedničke probleme', istaknula je Dorotea.

U fotogaleriji možete vidjeti trenutnu situaciju ispred MZOS-a.

Pročitajte još... Bili smo s prosvjednicima ispred MZOS-a: Lagali su im, no uspjeli su se izboriti za isplatu stipendija!

Tekst/foto: Milan Dalmacija


studentiprosvjedistipendijeministarstvo


Prati nas na Instagramu!