Vodič za brucoše

Odabrala Ljubljanu i nije požalila! Provjerite što slovenski grad iz bajke nudi hrvatskim studentima

MojFaks | Akademska četvrt, 22.01.2020.Odabrala Ljubljanu i nije požalila! Provjerite što slovenski grad iz bajke nudi hrvatskim studentima

U posljednjih nekoliko godina Ljubljana postaje sve zanimljivija novim hrvatskim brucošima, ali i starijim studentima među kojima mnogi od njih kao mjesto svog budućeg ili nastavka studija izaberu upravo slovensku metropolu. Studentica koja je nastavila studij u slovenskoj metropoli, objasnila je zašto je Ljubljana toliko zanimljiva hrvatskim studentima...

Sveučilište u Ljubljani broji 23 fakulteta i 3 umjetničke akademije, a područja studija ne nedostaju – umjetnost, priroda i tehnika, jezici, društvene znanosti, humanističke znanosti, inženjerstvo, medicina, zdravstvene znanosti i sport.

Više smo puta pisali o tome da je Ljubljana privlačno mjesto hrvatskih studenata koji iz godine u godinu sve više hrle ondje na studij, a nakon što čujete iskustvo hrvatske studentice koja je ondje nastavila studij te njezine 'tips and tricks' preživljavanja u Sloveniji, poželjet ćete i vi okušati se u studiranju tamo. 

Diplomirana politologinja Dorotea, nakon studija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, odlučila je da će iduću akademsku titulu steći upravo u slovenskoj metropoli. I sama govori da joj i prije 6 godina, kada je upisivala fakultet, nije bilo jasno zašto bi itko kraj Zagreba odabrao studiranje u Sloveniji. 

Do Ljubljane dođete za manje od 2 sata i to već za 40 kn 


"Nekoliko prijatelja i poznanika odabralo je studiranje u Sloveniji i otišli su, posebno iz sjevernih krajeva, studirati u Maribor, a dio njih i u Ljubljanu. Oni su studirali na slovenskom jeziku, koji se ja nikad nisam ni trudila razumjeti, no kad bi pričali kako im je, uglavnom bih čula pozitivne komentare. Bilo mi je drago zbog njih, ali sama sam i dalje stajala iza toga da ne bih nikad odabrala Sloveniju jer ako već i mogu studirati u inozemstvu, radije bih odabrala primjerice Budimpeštu ili Kopenhagen. Šest godina nakon, evo mene u Ljubljani", započinje svoju priču Dorotea. 

Ljubljana je od Zagreba udaljena svega 118 km, što bi bilo otprilike do 2 sata vožnje. Busne linije iz Zagreba su česte, a kartu možete kupiti već za 68 kuna. Uslugom Blabla car do Ljubljane možete doći već za 40 kuna. 


Dorotea, s obzirom na to da je na doktorskome studiju pri Fakultetu društvenih znanosti (Fakulteta za družbene vede), nastavu ima samo ponedjeljkom i utorkom pa u Ljubljani ostaje jednu noć između ovih dana. No, dovoljna dva dana da upozna grad i sadržaje koje Ljubljana studentima nudi.


foto: Shutterstock

"Oduševljena sam FDV-om, a i samom Ljubljanom. Fakultet je moderan i prostran, s velikom knjižnicom i adekvatnim predavaonicama, što nažalost ne mogu reći za FPZG s kojeg već nekoliko godina pada žbuka s fasade pa je obložen skelama te nema dovoljan broj velikih predavaona, ni fizičkog prostora za dostojnu knjižnicu. Baze podataka i opseg dostupne literature znatno je veći ovdje, što studentima omogućuje kvalitetnije učenje i pisanje stručnih radova. Također, gotovo svakodnevno se održavaju gostujuća predavanja stranih profesora, koja su javna pa na njima mogu prisustvovati svi zainteresirani studenti", govori Dorotea koja ne sakriva oduševljenje slovenskim Fakultetom.

Studenti u Sloveniji subvencionirano jedu u restoranima i fast food-ovima


Menza u Sloveniji nema pa je studentima prehrana nešto skuplja te za razliku od sustava u Hrvatskoj, susjedna država nudi nešto drugačiji sustav prehrane studentima. U Sloveniji postoje takozvani 'študentski boni' kojima su studentima omogućena do dva subvencionirana obroka na dan u brojnim restoranima, pekarama i restoranima brze hrane u gradu. Dorotea nam je objasnila kako funkcioniraju ovi bonovi. 

"Svakako je skuplje prehranjivati se kao student, no praktično je to što postoje tzv. 'študentski boni'. Instalacijom i izradom računa u aplikaciji na pametnim telefonima te njenim pokretanjem uz pokazivanje osobne ili studentske iskaznice dokazuje se status studenta prilikom svakog plaćanja obroka. Time se onemogućava zlouporaba studentskih prava. Prosječna cijena ručka, koji uključuje juhu, glavno jelo, salatu, desert i čašu vode je oko 30 kn, dok su određeni obroci poput sendviča, bureka i sl. u potpunosti subvencionirani pa studenti za njih ne plaćaju ništa", objašnjava Dorotea. 


foto: Shutterstock

Minimalna slovenska studentska satnica daleko je veća od hrvatske


Povećanjem minimalne studentske satnice na 25,39 kuna, hrvatski studenti uživaju studentske poslove po većim satnicama. No, naočigled idealna situacija, susjedna nam Slovenija itekako prednjači. Studentske satnice puno su veće, a minimalni sat iznosi oko 37 kuna (5€).

"Iako je prehrana nešto skuplja, studentski su poslovi bolje plaćeni pa je ovakav sustav održiv. Najniže plaćen sat studentskoga rada iznosi 5€, no studenti najčešće rade poslove plaćene iznad ovog minimalnog iznosa te gotovo svi uzimaju apsolventske godine i po završetku preddiplomskog i po završetku diplomskog studija kako bi što duže mogli imati studentski status sa svim pogodnostima koje im on omogućava", kazuje nam. 

...Minimalna satnica je 4 eura: Kako je raditi studentski posao u susjednoj državi u koju hrli sve više domaćih studenata...


U Ljubljani ne postoje tramvaji, ali javni prijevoz koji je organiziran gradskim autobusima, jednostavan je i funkcionira dobro te, prema Doroteinim riječima, vrlo rijetko viđa gužve. 

"Ono što me ugodno iznenadilo je prometna infrastruktura koja je u potpunosti prilagođena biciklistima. Postoje biciklističke postaje s biciklima koji se mogu koristiti do 60 minuta bez naknade, samo ih je u tom vremenu potrebno ostaviti na idućoj označenoj postaji, a godišnja članarina za korištenje tih javnih bicikala košta oko 15kn (2€). Stoga, veći dio prometa u gradu odvija se na dva kotača", prepričava Dorotea kojoj je ovo idilična situacija s obzirom na to da se i u Zagrebu većinski kretala biciklom. foto: Shutterstock


Ljubljanski fakulteti brinu o smeću, a na svakom uglu u gradu možete kupiti USB ili med


Također, napominje i druge bitne stvari prema kojima Ljubljana prednjači pred Zagrebom, a nju su kako iznenadile, tako i oduševile. 

"Ono što je još u vezi Ljubljane u usporedbi sa Zagrebom sjajno jest veoma važna, no kod nas nažalost još uvijek zanemarena stavka, a to je recikliranje i zbrinjavanje otpada. Na zagrebačkim fakultetima uglavnom možemo vidjeti obične kante za smeće, koje su nekad doslovno obične okrugle kante čija namjena ni nije da se u njih baca smeće, a samo ponekad se može naići i pokoja kanta/kutija za odvajanje papira. U Ljubljani s druge strane gotovo na svakom uglu FDV-a stoje spremnici za miješani otpad, papir i plastiku, a tako je i po cijelom gradu. Dok se u Ljubljani vodi briga o pravilnom sortiranju i zbrinjavanju različitih vrsta otpada te su ulice čiste, u Zagrebu i dalje postoji problem gomilanja smeća ispred stambenih zgrada i loša regulacija njegovog odvoza što postaje ozbiljan problem jer je grad prljav i zagađen", dotaknula se Dorotea i ove vrlo važne stavke. 

...Ljubljana: grad iz bajke skriva mnoga iznenađenja...


A da ju je Ljubljana zadivila i u onim malim stvarima, dokazuje njezino oduševljenje raznim samoposlužnim aparatima jer neke od njih nemamo još prilike vidjeti u Hrvatskoj.

"Još jedna odlična stvar u Ljubljani jesu razni automati. Od bankomata unutar same fakultetske zgrade i aparata za samostalno kopiranje, do drugih automata po gradu poput onih za ljekove bez recepta, automate u kojima se mogu kupiti SIM kartice, USB kablovi, med, upaljači i drugi proizvodi u bilo koje doba dana", otkriva. 


Sveučilište u Ljubljani...foto: Shutterstock

Naposljetku, zaključuje da prilagodba u Sloveniji i na Sloveniju nije teška te sve što može podijeliti su samo i isključivo pozitivna iskustva. "Rekla bih da se hrvatski studenti u sve većoj mjeri odlučuju za studij u Sloveniji jer su čuli pozitivna iskustva i širok spektar mogućnosti od svojih prijatelja te jer se radi o susjednoj državi pa je nekima čak i bliže putovati kući vikendima i praznicima, ovisno iz kojeg dijela Hrvatske dolaze. Iz osobnog iskustva mogu reći da se nije teško prilagoditi na studij u Ljubljani jer su ljudi ovdje vrlo pristupačni i ljubazni te iako komuniciram gotovo isključivo na engleskom, ne nalazim na poteškoće i neodobravanje", govori za kraj. 

Sudeći po Doroteinom oduševljenu i svim pozitivnim komentarima vezanima uz studentski život u Ljubljani, vjerujemo da, ako se i odlučite na studiranje u susjednoj nam državi, nećete požaliti, naprotiv, ushićeno studirati i uživati u svim blagodatima koje ova slovenska metropola pruža.

V.S.
foto: TMP - An Instant of Time, Marcin Michalczyk, Bizi88 via Shutterstock


LjubljanaSveučilište u LjubljanistudentistudiranjeiskustvoFDV

Prati nas na Instagramu!