Vodič za brucoše

Prvi doznajemo: Evo koji su naši fakulteti šampioni po broju studenata koji su odustali od studija

MojFaks | Akademska četvrt, 29.11.2018. Prvi doznajemo: Evo koji su naši fakulteti šampioni po broju studenata koji su odustali od studija

Ispis s fakulteta nije nikakva novost jer je činjenica da se svake godine nekoliko tisuća studenata ispisuje sa studija. Neki od njih se ponovno upišu na faks, dok se drugi sa svojom ispisnicom zauvijek opraštaju od studiranja te odlaze raditi nešto drugo. No, kada govorimo o brojkama, zanimljivo je vidjeti koliko se točno studenata prošle godine ispisalo s visokih učilišta.

Kada biste "bacili okladu" s prijateljima o tome koji je domaći fakultet prvak u broju ispisanih studenata u prošloj akademskoj godini, za koji bi se faks odlučili? Vjerojatno biste naveli ekonomiju ili pravo i vjerujte – ne bi puno pogriješili...čak biste i dobili dio oklade. Iako se mi nismo kladili, zanimalo nas je koliko je studenata tijekom prošle akademske godine odustalo od studiranja i s kojeg se visokog učilišta u Hrvatskoj studenti najčešće ispisuju.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Uputili smo pitanje Ministarstvu znanosti i obrazovanja i dobili odgovor, odnosno, dobili smo izvještaj iz ISSP sustava. Kako stoji na internetskoj stranici Srca, ISSP je informacijski sustav studentskih prava koji služi za evidentiranje i praćenje prava studenata u skladu s važećim propisima i aktima Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta te visokih učilišta na kojima studenti studiraju. ISSP omogućuje pojedinim pravnim osobama, na temelju odobrenja Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, pristup podacima radi provjere studentskih prava. Izvještaj koji smo mi dobili jest o broju studenata po visokim učilištima po akademskim godinama (prethodnih pet godina uključivo 2017./2018.) kojima je pod "Razlog prestanka prava" navedeno "Ispisan na vlastiti zahtjev".

Sveučilište u Zadru je na vrhu po broju ispisanih studenata, a slijedi ga Veleučilište u Karlovcu i Sveučilište "Juraj Dobrila" u Puli


Nažalost, u ovom članku nemamo za usporedbu broj upisanih i ispisanih kroz godine jer ovaj broj ispisanih samo govori doslovno koliko se osoba ispisalo. Nije navedeno o kojoj godini studija se radi, jesu li u pitanju brucoši ili "stariji studenti" itd. Znamo da je Sveučilište u Zadru pravi šampion što se tiče ispisa studenata za prošlu akademsku godinu, ali ne znamo s kojih odjela je primjerice najviše studenata ispisano. Sa zadarskog Sveučilišta u akademskoj godini 2017/2018. ispisano je 362 studenta (prethodne godine ispisalo ih se 289). Slijedi ga odmah Veleučilište u Karlovcu s brojkom od 261 studentom te Sveučilište "Juraj Dobrila" u Puli s 241 ispisanim studentom. S Ekonomskog fakulteta u Zagrebu je lani odustalo 252 studenata, a u Splitu njih 91.


Ako se budete s prijateljima kladili i rekli da je općenito s pravnih fakulteta u Hrvatskoj ispisano najviše studenata mogli biste dobiti okladu. U akademskoj godini 2017./2018. s Pravnog fakulteta u Zagrebu od studiranja je odustalo 189 studenata, a godinu ranije, 2016./2017. ispisalo se čak 388 studenata! Pravo u Splitu prošle je akademske godine ostalo bez 185 studenata, a ono u Osijeku bez 132 studenta.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Kada smo obrađivali dostavljene podatke Ministarstva, promatrali smo samo visoka učilišta koja se izdvajaju po velikom broju ispisanih i ono što premašuje broj 100. Dakle, 20 je visokih učilišta s kojih se ispisalo više od 100 studenata tijekom 2017./2018. akademske godine. Usporedili smo brojke od prošle godine s brojkama ispisanih kroz prethodnih pet godina te vidjeli da se uglavnom s istih fakulteta ispisuje velik broj ljudi. Te brojke vrlo malo variraju.

Ovdje smo izdvojili visoka učilišta s kojih se ispisalo preko 100 studenata tijekom 2017./2018. akademske godine:


Veleučilište u Karlovcu: 261

Sveučilište Sjever: 123

Fakultet agrobiotičkih znanosti Osijek: 123

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek: 106

Pravni fakultet Osijek: 132

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli: 241

Veleučilište u Rijeci: 150

Pravni fakultet Split: 185

Sveučilišni odjel za stručne studije u Splitu: 258

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu: 135

Sveučilište u Zadru: 302

Agronomski fakultet u Zagrebu: 157

Ekonomski fakultet Zagreb: 252

Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb: 104

Fakultet prometnih znanosti Zagreb: 164

Filozofski fakultet Zagreb: 153

Pravni fakultet Zagreb: 189

Prirodoslovno – matematički fakultet Zagreb: 222

Šumarski fakultet Zagreb: 154

Tehničko veleučilište u Zagrebu: 151

Foto: Darko Ba/MojFaks

Ukupno, prošle je akademske godine u Hrvatskoj s visokih učilišta ispisano 6 727 studenata. U akademskoj godini 2016./2017. brojka ispisanih iznosila je 6 904 studenta, a godinu ranije, 2015./2016. ispisalo se 6 692 studenta. Budući da imamo podatke od prethodnih pet godina, vidimo da je u akademskoj godini 2015./2016. ispisano najviše studenata, a najmanje tijekom akademske godine 2013./2014. jer se tada ispisan samo 6 451 student.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/MojFaks


ispisanihodustalifakultetivisoka učilištaispisstudenti se ispisali

Prati nas na Instagramu!