Vodič za brucoše

Prvi u Hrvatskoj: Sveučilište u Osijeku pokreće studij Kreativne terapije

MojFaks | Akademska četvrt, 24.03.2016.Prvi u Hrvatskoj: Sveučilište u Osijeku pokreće studij Kreativne terapije

Krajem siječnja prihvaćen je ustroj novog poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija Kreativne terapijena Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a široj je javnosti predstavljen tijekom 9. međunarodnog festivala kazališnih akademija Dioniz koji se održavao od 14. - 20. ožujka u Osijeku i Đakovu.

Liječenje glazbom, plesom, slikom - samo je dio kreativnih art terapija čija je djelatnost u Hrvatskoj još uvijek slabo istražena grana psihoterapije. Stoga će se ove godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku započeti dvogodišnji poslijediplomski studij kreativne terapije u programskoj izvedbi sudjeluje i Medicinski fakultet u Osijeku, piše Republika.

Osmišljen je za studente različitih znanstvenih afiniteta i to kao sjecište umjetničko-terapijskih tehnika, poput glazbene, kazališne i likovne terapije, kreativne pedagogije, ali i medicinskih znanosti.


Studijski program studija Kreativne terapije nudit će specijalizaciju u smjerovima: Art terapija, Terapija plesom i pokretom, Muzikoterapija i Dramaterapija i to iz Umjetničkog znanstvenog područja, znanstvenih polja: likovne umjetnosti; plesne umjetnosti i umjetnosti pokreta; glazbene umjetnosti; kazališne umjetnosti te znanstvenog područja Biomedicine i zdravstva, znanstvenog polja kliničkih medicinskih znanosti, piše Osijek031.foto: uaos.unios.hr

Poslijediplomski specijalistički studij Kreativne terapije traje dvije godine (četiri semestra) i njegovim završetkom stječe se 120 ECTS bodova, a izvodit će se na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u suradnji s Medicinskim fakultetom Osijek.

"Ovaj studij predstavlja apsolutnu novinu u hrvatskoj akademskoj zajednici, a drago mi je što je ustrojen u suradnji dvije sastavnice Sveučilišta u Osijeku. Novi studij Kreativne terapije namijenjen je edukaciji stručnjaka koje će raditi kao terapeuti osobama u poslijeoperativnim i poslijemedicinskim tretmanima kako bi ih se dovelo u što kvalitetnije zdravstveno stanje. Recenzije studija napravili su vrhunski inozemni stručnjaci s međunarodnih sveučilišta koja imaju dugu tradiciju provedbe art terapije. Svih pet recenzenata dodijelili su pozitivne i visoke ocjene za sadržaj i program navedenog specijalističkoga studija", naglasio je rektor Sveučilišta Željko Turkalj.

Studij može upisati bilo koja osoba s diplomom umjetničkog, društveno-humanističkog pa čak i 'prirodnjačkog' fakulteta. "Mi smatramo da (polaznici) trebaju biti oni koji su završili visoko obrazovanje, dakle bilo umjetničkog smjera bilo humanističkog bilo prirodnog, a onda ćemo mi odrediti razliku predmeta pa će, uz dobro strukturiranje studija i predmete koji su mu deficitarni, moći ići prema jednoj užoj specijalizaciji", rekla je dekanica Umjetničke akademije u Osijeku, Helena Sablić Tomić. "To znači da će liječnici, budući kreativni terapeuti imati više predmeta iz umjetničkog područja dok će umjetnici imati gradiva medicinskih sadržaja."

Interes studenata itekako je vidljiv, ističe dekanica, s obzirom da je to prvi takav studij u Hrvatskoj uopće, no sama je djelatnost kreativnih terapija često prezentirana tek kao zanimljiv hobi za provođenje slobodnog vremena. Takve predrasude treba suzbiti, smatra Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku, jer postoji niz pozitivnih učinaka umjetničkih terapija za oboljele.

U studijski su se projekt uključile preventivne udruge, osječki domovi za djecu pa i školske ustanove čije će radne prostorije, definirano sporazumom, služiti kao platforme za izvođenje nastave kreativnih terapija.

L.B./izvor: Osijek031, Republika
foto: Umjetnička akademija Osijek


Kreativna terapijaSveučilište J. J. StrossmayeraUmjetnička akademija u OsijekuMedicinski fakultet u OsijekuHelena Sablić Tomić


Prati nas na Instagramu!