Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prvi u Hrvatskoj: U ovom gradu baš svaki student dobiva stipendiju

MojFaks | Akademska četvrt, 06.12.2016.Prvi u Hrvatskoj: U ovom gradu baš svaki student dobiva stipendiju

Zvuči nevojerojatno, ali je istina: u ovom gradiću na zapadu Slavonije stipendije dobivaju baš svi stanovnici koji se redovno školuju ili studiraju, a jedini je uvjet redovni upis tekuće školske i akademske godine.

Novska je jedinstveni grad u Hrvatskoj koji stipendije srednjoškolcima i studentima daje bez natječaja. Naime, stipendije dobivaju baš svi Novljani koji se redovno školuju ili studiraju, a jedini je uvjet redovni upis tekuće školske i akademske godine, piše lokalni.hr.

Ove godine je čak 176 srednjoškolaca potpisalo ugovore o stipendiranju s Gradom Novskom, a uskoro će ugovore potpisati i približno isti broj studenata s područja Novske kojima je ove godine namijenjeno oko 460 kuna mjesečno koje će im isplaćivati tijekom narednih 11 mjeseci. Ovu je praksu 2013. uveo novljanski gradonačelnik Vlado Klasan.

"Ova je mjera prepoznata je i na državnoj razini, zbog čega je Grad Novska proglašen prvim u RH po izdvajanju za obrazovanje, odnosno po sredstvima koja su osigurana iz Proračuna za učeničke stipendije. Grad Novska u biti ne daje novce za stipendije, već ih vraća građanima koji godinama izdvajaju sredstva za Proračun Grada Novske", rekao je gradonačelnik naglasivši kako sljedeću školsku godinu planiraju povećati mjesečni iznos učeničkih stipendija.


U četiri godine Grad je podijelio ukupno 1264 stipendije, za što su izdvojili oko šest milijuna kuna.

L.B./izvor: lokalni.hr
foto: Shutterstock


NovskastipendijeVlado Klasanbez natječajaproračun