Vodič za brucoše

Prvi u svijetu, na ponos čitave Hrvatske: U srcu Slavonije kreće jedinstveni studij za one koji vole žice tamburice

MojFaks | Akademska četvrt, 08.08.2017.Prvi u svijetu, na ponos čitave Hrvatske: U srcu Slavonije kreće jedinstveni studij za one koji vole žice tamburice

Vjerojatno ne postoji osoba u Hrvatskoj koja ne zna što je tambura, a osobito iz kojeg dijela Lijepe naše dolazi. Premda se tambura svira u glazbenim školama, mladi glazbenici dosad nisu imali gdje nastaviti s akademskim obrazovanjem za ovaj nacionalno prepoznatljivi instrument.

Tambura, u narodu omiljenija u deminutivu "tamburica", narodni je trzalački instrument, a u Slavoniji je već odavno simbol tradicije veselja, ali i utjehe. Kada je riječ o školovanju, dosad se tambura svirala isključivo u osnovnim i srednjim glazbenim školama i to bez mogućnosti nastavka u visokom obrazovanju.


Foto: kud-kamen-sirac.hr

Ipak, neke su se stvari, nakon dugogodišnje borbe skladatelja i profesora Davora Bobića i njegovog tima, pokrenule pa će sada tambura konačno stati uz bok drugih "akademskih" glazbala. No, smjer Tambure bit će specifičan ne samo zato što je prvi u Hrvatskoj nego je jedinstven u čitavom svijetu. Osim Tambure, profesor Bobić se založio da se otvore još dva smjera na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na Odjelu za glazbenu umjetnost: onaj gitare i kompozicije, no ne treba zaboraviti i novi diplomski studij Tamburaškog umijeća.

Otvaranjem ovog studija obranjen je identitet tambure kao hrvatskog glazbala


Razgovarali smo sa skladateljem i profesorom Bobićem, inicijatorom ideje da tambura napokon postane dijelom akademskog glazbenog svijeta. Kako kaže, time je ispravljena nepravda prema svim maturantima glazbenih škola koji su maturirali tamburu, ali kasnije nisu imali gdje nastaviti školovanje.


Skladatelj i profesor Davor Bobić drži da je uvođenje smjera tambure povijesni trenutak za Hrvatsku... izvor: Varaždinske barokne večeri

"Nakon puno peripetija, čak osam godina borbe za ovaj instrument, uspjeli smo napokon - u srcu Slavonije - otvoriti ovaj studij. Nažalost, djeca su mogla godinama maturirati tamburu kao glavni predmet u školama, ali nakon toga više nisu mogli nastaviti svoje obrazovanje jer nije bilo vertikale između visokog školstva i srednjoškolskog,o dnosno osnovnoškolskog glazbenog obrazovanja. Mislim da smo time, na neki način, ne samo skinuli jednu veliku nepravdu i teret s naših učenika srednje škole i maturanata, nego smo i obranili nacionalni identitet tambure kao hrvatskog glazbala", kaže nam profesor Bobić koji smatra da je potez otvaranja studija zapravo velik iskorak za tamburu kao instrument. Kako kaže, njegov tim s osječke Akademije naišao je na veliko razumijevanje Ministarstva znanosti i obrazovanja kad je o pokretanju ovog studija riječ, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Ono što je posebno zanimljivo jest to da se isti studij htio otvoriti u Novom sadu, ali su profesor Bobić i Osijek ipak pobijedili u tom "nadmetanju", odnosno uspjeli su to realizirati prvi. Profesor tvrdi da su dva tjedna nakon što je studij otvoren na Akademiji, iz Srbije počeli pristizati mailovi iz Srbije s pitanjem "Kako ste uspjeli?".

...Cajke su znak nedostatka glazbenog ukusa: Ovi dečki s Muzičke akademije znaju što je dobra glazba...


...Najljepše zagrebačke čuvarice tradicije: Studentice iz ansambla Ethnotine žare i pale folklornom scenom...


Studij kreće najesen, a prijemni ispit bit će između 14. i 16. rujna, a zasad se čini da je interes velik.


Foto: kud-kamen-sirac.hr

"Ima puno zainteresiranih studenata za studij što vidimo iz referade koja nam svakodnevno prosljeđuje upite. Ono što je novitet za našu Akademiju jest da smo uz tamburu otvorili prvi studij Kompozicije u istočnoj Europi te studij Gitare i Teorija glazbe. Za sve studije vlada velika 'hajka', osobito u istočnom dijelu Hrvatske jer puno glazbenih škola i srednjih škola rade ljudi s manjkom kompetencija pa će mnogi vjerojatno upisati izvanredni studij. To je također moguće te dobro dođe kao doškolovanje i radi se zbilja o velikom broju zainteresiranih. Mislim da ćemo stvarno imati težak zadatak na prijemnim ispitima. Ova godina će sigurno biti posebna, bit će nam dosta teško, ali se nadam da će biti na ponos Hrvatske. Mnoge države poput Španjolske, Škotske, Rusije ili Finske odavno su svoje tradicionalne instrumente digli na akademsku razinu pa zašto ne bismo i mi? Ovaj studij je bio samo pitanje vremena, a posrećilo nam se da ove godine startamo s prvim studijskim programom tambure"
, otkriva profesor Bobić.

Smjer Tambura organiziran je u sklopu studija Žičanih instrumenata. Preddiplomski studij moći će upisati četiri redovna i četiri izvanredna studenta, a na sveučilišnom diplomskom studiju Tamburaškog umijeća, šest je mjesta za redovne i četiri za izvanredne studente.

Više o novim studijima i smjerovima možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
foto: Koncertni ured Varaždin/Njuškalo/Pixlr


tamburaško umijećestudijtamburatamburicaOsijek

Prati nas na Instagramu!