Vodič za brucoše

Sastavili smo popis natječaja za stipendije u različitim dijelovima Hrvatske – prijavite se i ostvarite novčanu potporu za novu akademsku godinu

MojFaks | Akademska četvrt, 03.10.2018.Sastavili smo popis natječaja za stipendije u različitim dijelovima Hrvatske – prijavite se i ostvarite novčanu potporu za novu akademsku godinu

Novčana potpora u vidu stipendije koje dodjeljuju gradovi, županije, općine i različite zaklade, studentima dobro dođe jer im jednim dijelom olakšava studiranje. Zato je dobro znati do kojeg datuma vrijede određeni natječaji za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2018./2019.

Studenti koji žele aplicirati za studentsku stipendiju ili potporu prvo trebaju pročitati natječaje koji im se nude kako bi znali ispunjavaju li kriterije natječaja. Tako prije svake nove akademske godine, uglavnom pred kraj ljeta ili početkom rujna, gradovi, županije, općine i različite zaklade raspisuju natječaje za novčanu potporu studentima.

Izvor: Unsplash

Kako bi se studentima bilo lakše snaći u moru stipendija koje se nude, sastavili smo popis natječaja za dodjelu stipendija u različitim dijelovima Hrvatske:

20 stipendija čeka studente Zagrebačke županije (rok prijave je 15. listopad 2018.)


U ovoj akademskoj godini Zagrebačka županija će dodijeliti 20 stipendija za studente. Od 20 stipendija za studente, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se do 10 stipendija, od toga najviše 3 stipendije za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se do 10 stipendija. Kao i prošle godine, stipendije se dodjeljuju za 12 mjeseci, a mjesečno iznosi 1000 kuna za studente. Prijedlog liste kandidata za dodjelu stipendija objavit će se na oglasnim pločama svih gradova i općina u Zagrebačkoj županiji u roku od 45 dana od isteka roka za podnošenje prijava te na internet stranici Zagrebačke županije, prenosi portal Zagrebancija.

Izvor: Pixabay

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane učenike i studente da se do 15. listopada 2018. godine jave na natječaj. Prijave se dostavljaju u Zagrebačku županiju, poštom na adresu Ulica grada Vukovara 72/V, p.p. 974, 10001 Zagreb, u zatvorenim omotnicama s naznakom „Za natječaj za dodjelu stipendije“ ili osobno u Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije (Zagreb, Ulica Ivana Lučića 2a/VI, soba 13) radnim danom od 9:00 do 13:00 sati. Tekst natječaja i prijavni obrazac nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije pod Natječaji, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6154-849.

Sve o natječaju pronađite na linku.

Za studente Osječko-baranjske županije osigurano 1 000 kuna mjesečno (rok prijave je 15. listopad 2018.)


Osječko-baranjska županija objavila je jučer (1. listopada 2018. godine) Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za 2018./2019. školsku, odnosno akademsku godinu. Natječaj je objavljen na internet stranici Osječko-baranjske županije te na Internet stranici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku , a otvoren je do 15. listopada 2018. godine. Studentima će se stipendije dodjeljivati od 1. listopada tekuće godine do 31. srpnja iduće godine u iznosu od 1 000 kuna mjesečno. Prema natječaju, 19 stipendija darovitim studentima; 17 stipendija osigurano je za studente koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja; 13 stipendija bit će dodijeljeno studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, dok će 11 stipendija biti dodijeljeno studentima slabijeg socijalnog statusa, piše osijek031.


Izvor: uniline.hr

Više o natječaju pronađite na linku.

Zaklada "Nikola Tesla" stipendira studente s područja grada Karlovca (rok prijave je 10. listopad 2018.)


Za akademsku godinu 2018./2019. dodijelit će se 5 stipendija za studente na studijskim programima u STEM područjima, u visini od 1 000 kuna mjesečno. Sve o natječaju i kriterijima pročitajte na službenoj internetskoj stranici Zaklade.

Općina Sukošan dodjeljuje stipendije studentima (rok prijave je 6. listopad 2018.)


Pravo na financijsku potporu imaju redoviti učenici srednjih škola, studenti preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija koji udovoljavaju određene uvjete.

Detalje možete pronaći na linku gdje piše sve o natječaju.

Pleternica svojim studentima daje 15 stipendija u mjesečnom iznosu od 700 kuna (rok prijave je 31. listopad 2018.)


Grad Pleternica će nastaviti sa stipendiranjem studenata sa svog područja pa je tako raspisan javni natječaj za dodjelu stipendija. Natječaj se odnosi na akademsku godinu 2018./2019. a prijaviti se mogu studenti koji imaju prebivalište na pleterničkom području i koji su redoviti studenti.

Izvor: Wikipedia@Croq

Također, stipendiju mogu dobiti studenti koji studiraju izvan područja Požeško-slavonske županije, studenti koji ne koriste odobreni kredit ili neki drugi oblik novčanog primanja a koje ima obilježje stipendije. Grad Pleternica će dodijeliti 15 stipendija u iznosu 700 kuna mjesečno, piše na pozeskivodic.com. Rok prijave je 31. listopad, a sve detalje o natječaju provjerite na internetskoj stranici Grada Pleternice.

Koprivnica stipendira svoje studente u iznosu od 550 kuna mjesečno (rok prijave je 31. listopad 2018.)


Grad Koprivnica stipendira redovne studente s područja grada Koprivnice na preddiplomskom i diplomskom studiju, a koji imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Koprivnice i to u neprekinutom trajanju od najmanje dvije godine.
Stipendije studentima s područja grada Koprivnice u akademskoj godini 2018./2019. odobravat će se u visini 550,00 kn mjesečno za studiranje u Republici Hrvatskoj, odnosno 1.100,00 kn za studiranje van Republike Hrvatske. Sredstva za isplatu stipendija osiguravaju se u Proračunu Grada Koprivnice.

Izvor: Wikipedia@MihovilhrgovicPrijave na natječaj dostavljaju se poštom na adresu GRAD KOPRIVNICA, Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica, osobno u Upravni odjel za društvene djelatnosti, Zrinski trg 1A, dvorišna zgrada, soba broj 3 ili u elektroničkom obliku na e-mail adresu: kristina.jakupec@koprivnica.hr. Rezultati natječaja bit će objavljeni na službenoj web stranici Grada Koprivnice (www.koprivnica.hr) u roku od 60 dana od dana završetka javnog natječaja.
Za sve dodatne informacije – telefon: 048 / 279 – 519.

Sve o natječaju saznajte na poveznici.

Čakovec dodjeljuje stipendije po nekoliko osnova (rok prijave je 29. listopad 2018.)


Natječaj za dodjelu stipendije Grada Čakovca za preddiplomske studije, integrirane  i diplomske studije za akademsku 2018./2019. godinu objavljuje se 12. listopada 2018. godine u listu MEĐIMURSKE NOVINE i na internet stranicama Grada. Nakon objavljenog natječaja potrebna dokumentacija  dostavlja se u  Grad Čakovec, isključivo poštom, u Upravni odjel za društvene, protokolarne i europske poslove (prijave na natječaj kao i popis dokumenata koje treba priložiti uz prijavu  mogu se preuzeti na internet stranicama Grada, piše Međimurje press.

Izvor: mnovine.hr

Prijava na natječaj: (na natječaj se prijavljuje samo po jednoj osnovi, zainteresirani studenti za stipendiju Grada Čakovca sami biraju osnovu: uspjeh u srednjoj školi ili na studiju ILI socijalno imovinski status). Tekst Natječaja za dodjelu stipendije Grada Čakovca za akademsku 2018./2019. godinu objavljuje se i na internet stranicama Grada 12.10.2018.(prijave se primaju od 12. listopada do 29. listopada 2018. godine).

Ivana Petrić
foto: Unsplash


stipendijenatječajipopis natječajapopis stipendijarazličiti gradoviopćinežupanije


Prati nas na Instagramu!