Vodič za brucoše

Skandal iza pisma potpore Barišiću: Lančana poruka stizala na privatne adrese

MojFaks | Akademska četvrt, 17.01.2017.Skandal iza pisma potpore Barišiću: Lančana poruka stizala na privatne adrese

Pojedini studenti osječkog i splitskog Sveučilišta odlučili su napisati pismo podrške ministru Barišiću. Način na koji su došli do privatnih mail adresa na koje su slali 'lančani mail' mnoge je bivše i sadašnje studente zgrozio.

Kao što već svi znaju Pavo Barišić iza sebe ima brojne afere, a najviše je upečatljiva i dalje aktualna ona o plagijatu.

Unatoč svim ovim aferama, studenti osječkog Sveučilišta odlučili su napisati pismo premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu u kojem će izraziti potporu ministru Barišiću koji je po njihovom mišljenju bio korektan profesor te je pridonio razvoju osječke Kulturologije i Odsjeka za filozofiju.

...Danas ministar, a nekad profesor: Što studenti misle o Pavi Barišiću kao predavaču?...Izvor: pavobarisic.eu

Jedan dio pisma objavljen u Večernjem listu kaže: "Najprije bismo htjeli istaknuti da je profesor Barišić uvelike pridonio osnivanju splitskog i osječkog Odsjeka za filozofiju, dok se njegov doprinos osječkom Odjelu za kulturologiju očitovao u održavanju nastave. Sastavnice splitskog i osječkog sveučilišta potpomagao je dugogodišnjim održavanjem nastave iz kolegijā kao što su, primjerice, 'Novovjekovna filozofija', 'Filozofija politike', 'Filozofija prava' te 'Znanost i kultura'. Prilikom održavanja nastave, profesor Barišić nam je nesebično prenosio brojna znanja, istodobno nas potičući na istraživanje i na akademsko usavršavanje".

Ono što je zanimljivo jest vidjeti da bivši i sadašnji studenti uopće ne navode konkretne zasluge ministra Barišića osim onih koje su očitovale u "održavanju nastave", što ga apsolutno posebno ne razlikuje od ostalih profesora koji predaju na nekom fakultetu. Ipak, mora se priznati da je prof. Barišić bio posebno revan u obavljanju ovog profesorskog zadatka jer je predavao 19 kolegija na čak četiri domaća sveučilišta.

K tome, studenti naglašavaju da se "profesorov rad odlikovao odgovornošću u održavanju predavanja i konzultacija. Upravo zahvaljujući njegovu angažmanu, splitsko i osječko sveučilište iznjedrili su brojne mlade znanstvenike" ne navodeći pritom o kojim se to mladim znanstvenicima konkretno radi.

Skandalozan način prikupljanja mail adresa


Ono što je sporno i skandalozno u cijeloj ovoj priči jest to kako je ovo pismo uopće nastalo. Bivši student s osječke Kulturologije, F.O., kaže da je dobio ovo pismo koje je zapravo lančana poruka koja sadrži unaprijed generiran sadržaj za kopiranje i povratno slanje kako bi osoba koja je primila mail potvrdila da daje potporu ministru Barišiću.

"Uključen sam u lančanu poruku elektroničke pošte u kojoj osobe koje nikad nisam vidio u životu traže od mene da potpišem pismo podrške za profesora kojeg sam vidio jednom u životu na ispitu. U toj poruci poslanoj na 160 e-mail adresa stoji pismo i dio koji se praktički treba napraviti copy/paste kako bi se dala podrška profesoru Barišiću", otkriva nam F.O.

Navodno je jedan od profesora tražio studente za pomoć pri prikupljanju e-mail adresa, također saznajemo.


Izvor: Pixabay

Sadržaj lančanog maila glasi ovako: "Suglasna/an sam sa sadržajem pisma podrške prof. dr. sc. Pavi Barišiću i supotpisujem ga, ime i prezime, sastavnica sveučilišta, sveučilište i akademska godina u kojoj ste upisali studij" s tim da se sugovorniku čini da je mailova bilo više jer je na ovaj mail odgovorilo samo nekoliko ljudi, dok je na objavljenoj listi čak 68 imena podrške.

F.O. kaže da je većina izrazila nezadovoljstvo uključivanjem u ovakvu akciju jer bi navedene mail adrese trebale služiti za lakšu komunikaciju vezanu uz obrazovanje, a ne za političke istupe.

...Skandalozna izjava o kojoj svi pričaju: Jokić, Silobrčić i Dauenhauer za MojFaks komentiraju izjavu državnog tajnika za obrazovanje...


"Zanimljivo što su neki primatelji prisilno uključeni u ovu 'spammersku akciju' odavno završili svoje obrazovanje, uključujući i mene. Manje iritantan bi bio javni poziv za izražavanjem podrške, ovako su se zlorabile privatne e-mail adrese. Čestitam na 68 potpisa, da sam znao da će moj biti presudan da ih bude 69 - možda bih i potpisao tj. napravio 'copy/paste'", ironično kaže bivši student.

Prema riječima našeg sugovornika, neki od komentara su bili ovakvog tipa: "Boli me briga za Pavu Barišića, ionako radim u Irskoj", "Kako ste uopće došli do moje mail adrese?" ili "Molim vas maknite me s ove liste" što pokazuje da je način prikupljanja mail adresa na koje je odaslano pismo najblaže rečeno diskutabilan.

Ivana Petrić
foto: pavobarisic.eu


pismo podrškePavo Barišićstudenti


Prati nas na Instagramu!