Vodič za brucoše

Štrajka u SC-u ipak neće biti? Sve će se znati danas nakon 13:30!

MojFaks | Akademska četvrt, 11.11.2016.Štrajka u SC-u ipak neće biti? Sve će se znati danas nakon 13:30!

Studentsku zajednicu uzbunila je vijest o najavljenome štrajku zaposlenika SC-a koji bi trebao započeti sljedeće srijede u 6 sati ujutro. Kako u ovoj situaciji do obroka, ali i studentskog ugovora, zanima studente.

Predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisnog sindikata Studentskog centra Zagreb i Sindikata djelatnika u kulturi dogovorili su datum početka štrajka nakon što je sanacijska uprava Studentskog centra u Zagrebu odbila potpisati u cjelosti usuglašen tekst Kolektivnog ugovora.

"Tako sindikatima i njihovim članovima ne preostaje ništa drugo nego da se štrajkom izbore za svoja prava", objavili su predstavnici sindikata.

"Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dobilo preporuku Vlade Republike Hrvatske da kontaktira predsjednicu pregovaračkog odbora Sindikata, gospođu Biserku Sertić, te o učinjenom izvijesti Ured Vlade, to do danas nije učinjeno", tvrde u svojoj objavi.


Sanacijski upravitelj i predsjednik Sanacijskog vijeća smiruju tenzije


"Uputili smo sindikatima, koji djeluju u Studentskog centra Zagreb, Poziv za nastavak pregovora kolektivnog mirenja i pozvali ih na sastanak danas u 13.30 h", poručuju predsjednik Sanacijskog vijeća SC-a Dragan Krasić i sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak.

"Nadamo se da će restorani Studentskog centra Zagreb, 16. 11. 2016. godine za kad je najavljen štrajk, raditi te studenti konzumirati u našim restoranima. Mišljenja smo da ne treba dizati tenzije prema studentima niti radnicima Studentskog centra Zagreb koji je u sanaciji, kao što vidite u daljnjem tekstu nije došlo u pitanje prava radnika kao ni isplata plaće", odgovaraju.

"U Studentskom centru Zagreb (SC), unatoč postupku sanacije, prava radnika nisu ugrožena - plaće se isplaćuju na vrijeme! SC Zagreb, kao poslodavac, nije prekinuo postupak kolektivnog mirenja, postupak kolektivnog mirenja prekinuli su (jednostrano) sindikati. U komunikaciji sa sindikatom pokušavamo smiriti tenzije i nastaviti prekinuti postupak kolektivnog mirenja, s Student servis će raditi po uobičajenom radnom vremenu", odgovaraju nam Krasić i Bošnjak.

"Nema opravdanog razloga, najavom štrajka uznemiravati studente i radnike SC-a Zagreb. Studentski centar 'postoji' zbog studenata i obavezni smo studentima pružiti kvalitetnu uslugu. Postoje razni načini boriti se za prava radnika. Eventualno obustavljanje usluge prehrane studentima upitno je i kontra produktivno", tvrde.

Još jučer kontaktirali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pod čijom je ingerencijom (nadzorom) poslovanje SC-a, iz kojeg nam nisu mogli pružiti konkretne podatke o tome rješava li se problem ili ne. Unatoč tome, zamjenik ministra Srećko Tomas poručio je da u Upravi rade na rješavanju situacije te da će o konkretnim rezultatima mediji naknadno biti obaviješteni.

Čekamo i izjavu predsjednice SSZSCH-a, Biserke Sertić, kao i članova sindikata koji se nisu javili od jučer od kad smo ih kontaktirali. Više o problemima koji su doveli do najave štrajka pročitajte ovdje.

L.B./foto: Shutterstock


štrajkSCsindikatikolektivni ugovorMirko BošnjakDragan Krasić


Prati nas na Instagramu!