Vodič za brucoše

Studenti njihove toalete izbjegavaju: Zašto su u SC-u umjesto wc školjki i dalje čučavci?

MojFaks | Akademska četvrt, 03.09.2018. Studenti njihove toalete izbjegavaju: Zašto su u SC-u umjesto wc školjki i dalje čučavci?

Svatko tko je barem jednom bio u zagrebačkom Studentskom centru mogao je zamijetiti da se u toaletima umjesto wc školjke nalaze čučavci. Upravo zbog čučavaca studenti uglavnom izbjegavaju ondje ići na toalet pa odlaze u obližnji kafić. I tako već godinama.

Smrad koji se teško može podnijeti iz toaleta širi se po cijelom predvorju Studentskog centra, pa studenti pri ulasku u zgradu zaobilaze taj dio u širokom luku pridržavajući se za nos i mašući glavom. Većina ne bi nogom u taj wc kročila nikad, pa ni tad, a oni koji se usude proviriti unutra vidjet će zidove prošarane grafitima, uništenu keramiku, i – udubljenje u podu umjesto wc školjke, piše Večernji list.

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Omraženi čučavci iz SC-a već imaju status urbane legende među studentima, a postoji šala da bi trebali postati "zagrebačka kulturna baština". Ipak, početkom ljeta se pompozno najavljivalo da će otići u povijest i da će studenti napokon dobiti pristojan toalet. No, Večernji list piše da ipak ništa od toga.

"Bio sam jednom unutra i ne želim više nikad kročiti u tu sramotu od wc-a"


Sanacijski upravitelj Studentskog centra Mirko Bošnjak obećavao je da će se wc-i koji, kako kažu studenti, pripadaju nekom prošlom stoljeću, zamijeniti do kraja ljeta. "Studenti će konačno dobiti toalet koji po svim standardima dolikuje jednoj javnoj ustanovi.", govorio je tada, no sada priznaje kako još uvijek nije odabran ni izvođač 250 tisuća kuna vrijednih radova.

Izvor ilustracije: Vukajlija.com

"Nama je žao, ali to je tako kada je u pitanju javna nabava, očito se netko žalio, pa se proces odužio i mi ne možemo na to utjecati.", objašnjava sad Bošnjak te dodaje kako će radovi početi čim se izvođač odabere, čak i ako akademska godina već počne. U tom će slučaju, studenti moći koristiti zamjenski toalet na prvom katu Studentskog centra koji većina ionako već sada bira.


Studentica Marina Končar komentirala je da jednostavno ne može ići u wc u prizemlju jer ima čučavce i ne održava se i napominje da u toaletu na katu postoji i wc papir što sad već smatraju luksuzom. Marinin kolega, student Bruno Mršić govori da bi radije išao u obližnji kafić na wc i platio kavu ako treba samo da ne mora ići u ovaj SC-ov.


"Bio sam jednom unutra i ne želim više nikad kročiti u tu sramotu. Ne mogu vjerovati da danas, kada postoje pametni wc-i koji govore i čiste se sami, mi moramo trpjeti čučavce.", rekao je Stipe Mustać, student farmacije.

Menza u Studentskom centru svoja vrata otvara u ponedjeljak kada će studente opet razočarati čučavci koji, kako kažu, mogu služiti samo za vježbanje održavanja ravnoteže. Bitku s njima vode već desetljećima, a bilo je i aktivističkih pokušaja da se uklone. Tako su 2015. godine studenti socijalnog rada pokrenuli peticiju objašnjavajući da su čučavci sramota za jedno od najfrekventnijih lokacija za zagrebačke studente. Zahtijevali su hitnu renovaciju, a prikupili su 737 potpisa.

Izvor ilustracije: 50nijansipive.com

"Voda se ne može normalno pustiti, a kvakom se ne mogu zatvoriti vrata jer je nema. Potrebno je hitno renoviranje!", stoji u tadašnjem objašnjenju peticije. U međuvremenu je Studentski centar obavio niz renovacija, uključujući nekoliko za učenje, odmor i zabavu, no čučavci redovito "izbjegnu" radove.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks


čučavciSCwcStudentski centar Zagrebwc školjke


Prati nas na Instagramu!