Vodič za brucoše

Ovako su zagrebački studenti stali uz profesore na današnjim prosvjedima. Evo s kojih fakulteta ih je bilo najviše – FOTO

MojFaks | Akademska četvrt, 25.11.2019., Autor: V.S.Ovako su zagrebački studenti stali uz profesore na današnjim prosvjedima. Evo s kojih fakulteta ih je bilo najviše – FOTO

Danas, 25. studenog, više desetaka tisuća ljudi okupilo se na prosvjedu na Trgu bana Jelačića koji je počeo u 12:05 pod nazivom 'Hrvatska mora bolje'.

Prosvjed su organizirali sindikati zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, koji štrajkaju već gotovo mjesec dana. Njima su se pridružili i zaposleni na visokim učilištima u znak solidarnosti. Kako su najavili u četvrtak, Filozofski fakultet i njegova podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izglasala je višednevni štrajk neznanstvenog i nenastavnog osoblja koji je počeo u petak, a nastavlja se od ponedjeljka nadalje. Štrajkat će sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

foto: MojFaks

Kako je većina nastavnoga osoblja na Fakultetima u štrajku podrške za svo nenastavno osoblje, podrška ne manjka ni od strane studenata. Kako smo već i do sada pisali, velika većina studenata podržava ovaj štrajk i nadaju se da će svi prosvjetari dobiti ono što traže i ono što zaslužuju.

U razgovoru sa studentima Filozofskoga fakulteta, iskazali su snažnu podršku i razumijevanje za štrajk, ali i prosvjed koji se održao danas na glavnome zagrebačkom Trgu. Tako je Klub studenata Filozofskog fakulteta dao punu podršku prosvjetarima i nenastavnom osoblju u njihovoj opravdanoj borbi za povećanje koeficijenta složenosti posla u pismu podrške.

"Kao studentice i studenti s perspektivom za rad u sektoru obrazovanja itekako smo svjesni teške ekonomske situacije koja pogađa sve veći broj ljudi. Onima koji nemaju dovoljno materijalnih sredstava za život studiranje je sve nepodnošljivije. Sustav nas prisiljava na prekarne i nesigurne oblike rada, a pritom je rad preko studentskog ugovora legalizirana pljačka i oblik eksploatacije. Poput vas, mukotrpno zarađujemo za crkavicu kojom plaćamo sve skuplje režije, stanarine, hranu, školarine", poručili su prosvjetarima.

Danas, na dan prosvjeda, okupili su se ispred faksa te zajedno krenuli prema Trgu. Tamo su se udružili sa studentima PMF-a koji su također iskazali podršku. Uz to, pozvali su i studente drugih fakulteta da im se pridruže.

Među tisućama ljudi, naišli smo na pokoje studente u masi prosvjetara. Stajali su tu ponosito studenti Filozofskoga fakulteta, PMF-a, Učiteljskoga fakulteta, Farmacije, Medicine, FER-a...

Studenti PMF-a organizirano s većinom profesora


Studenti PMF-a također su došli organizirano na ovaj prosjed s većinom profesora. "Profesori su nam maksimalno izašli u susret, podržali su nas i većina je čak došla s nama", kazala nam je studentica 5. godine PMF-a.

foto: MojFaks

foto: MojFaks

U velikom su broji bili i studenti Učiteljskoga fakulteta koji već, poznato, podržavaju štrajk do najvećih postotaka. Oni pak očekuju da se napravi nešto kako bi njihova budućnost nakon završetka fakulteta bila bolja od trenutnog stanja. Kako su nam kazale, sugovornice s Učiteljskog fakulteta, zadovoljne su trenutnim odazivom profesora na štrajk, ali i dalje ima manji broj onih koji nije u podršci. "Nadam se da će ovo napraviti važne promjene za nas u budućnosti", poručila nam je studentica 2. godine Učiteljskog fakulteta.

foto: MojFaks

"Mogli su se i oni solidarizirati barem jedan dan..."


Naišli smo i na studenticu FER-a koja govori da njezin fakultet i profesori nisu u podršci. Naime, na FER-u su u tijeku međuispiti pa je sugovornica nakon ispita, došla na prosvjed. Nije zadovoljna odazivom na štrajk na FER-u jer smatra da je nastavno osoblje moglo bar jedan dan štrajka biti u podršci. "Razumijem ih, važno im je gradivo koje moramo obraditi, ali mogli su bar jedan dan štrajka kolektivno podržati", govori nam studentica 4. godine.

Završavamo riječima podrške Kluba studenata FFZG-a te se nadamo da će ove riječi odjeknuti u dalj, što više, što snažnije i potaknuti ostale studente da podrže ove važne stvari za koje se prosvjetari bore!

"Borite se za bolju budućnost svih nas! Podržavamo vas u potpunosti te se vidimo u ponedjeljak na Trgu, u zajedničkoj borbi za dostojanstvene plaće, bolje radne uvjete, a samim tim i bolji život!"

foto: MojFaks


obrazovanjeprosvjedprosvjetariTrg bana JelačićaokupljanjepodrškaFERPMFUčiteljski fakultetFFZGnenastavno osobljekoeficijentsindikati


Prati nas na Instagramu!