Vodič za brucoše

Zagrebački PMF treba pomoć cijele Hrvatske: Studenti najbolje objasnili zašto bi SVI GRAĐANI trebali odvojiti koju kunu za ovaj faks

MojFaks | Akademska četvrt, 21.05.2020.Zagrebački PMF treba pomoć cijele Hrvatske: Studenti najbolje objasnili zašto bi SVI GRAĐANI trebali odvojiti koju kunu za ovaj faks

Potres koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka oštetio je brojne građevine, a prema procjenama stručnjaka ukupna šteta procjenjuje se na otprilike 42 milijarde kuna.

Prošla su dva mjeseca od potresa, a izlasci statičara na teren i procjene na temelju njihove ekspertize pokazale su da mnoge zgrade fakulteta diljem Zagreba, i u slučaju poboljšanja situacije s koronavirusom, svoje studente neće moći primiti nazad u svoje prostorije dulje vrijeme. 

...Izgubili su svoj fakultet, sada mole za pomoć: 'Da je bilo nastave taj dan, tragedija bi bila još veća...'


Značajnu štetu pretrpjeli su Pravni fakultet, Medicinski fakultet, Ekonomski fakultet i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Pet dana nakon potresa objavljena je peticija za prikupljanje donacija za obnovu zgrade Pravnog fakulteta, a sada se i PMF odlučio na isti potez. 

Već 74 godine, Prirodoslovno-matematički fakultet djeluje kao vodeća visokoškolska institucija u području prirodnih znanosti. Potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu ostavio je posljedice i na svim zgradama u kojima djeluje PMF Sveučilišta u Zagrebu.

...U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO...


Šteta je procijenjena okvirno na 20 milijuna kuna. A tu problemi tek počinju. Na PMF-u studira oko 5000 studenata, a šteta direktno utječe na znanstvenu, nastavnu i stručnu djelatnost. Trenutačno stanje predstavlja nesigurne uvjete za rad i zbog toga onemogućava povratak studenata, kao i stručnog, znanstvenog i nastavnog osoblja.


foto: Pavel Gregoric@Twitter

"PMF dijelom boravi u starijim zgradama od kojih je nekoliko s kraja 19 stoljeća. Nažalost, u potresu od 22.3.2020. kao i u naknadnim, manjim potresima, na zgradama na Rooseveltovom trgu 6, Marulićevom trgu 9a, 19 i 20 nastale su značajne štete, a osobito na Rooseveltovom trgu 6 te Marulićevom trgu 19 u čijim zgradama djeluju Biološki i Geografski odsjek PMF-a", rekla je dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija.

Oštećenja su vidljiva i u svim zgradama na kampusu na Horvatovcu, pa i onoj na adresi Horvatovac 95, gdje u sklopu Geofizičkog odsjeka PMF-a djeluje Seizmološka služba Republike Hrvatske. Budući da se u zgradama na svim lokacijama nalazi sofisticirana znanstvena oprema, šteta je znatna.


foto: Pavel Gregoric@Twitter

Kako bi omogućili pravodoban i siguran rad u akademskoj godini 2020./2021., PMF je odlučio pokrenuti humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za sanaciju štete od potresa "Za naš PMF".

"S obzirom na financije kojima PMF raspolaže i na razmjere potrebne sanacije, ne samo na zgradama, nego i na opremi, potrebni su nam novi izvori financiranja, a sredstva kojima raspolažemo nisu ni približno dostatna za povratak studenata, znanstvenog i nastavnog osoblja u sigurne objekte", kazala je  dekanica prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija.

A što studenti kažu, zašto donirati?


Helena je studentica Biologije na PMF-u i govori nam koliko je važno da se ona i kolege imaju gdje vratiti, jer praktikume koji su važan dio njenog studija – nije moguće održati uživo. 

"Mi ne možemo steći svoje praktično iskustvo preko kamere, nego samo u laboratorijima, uz mikroskope, lupe i epruvete. Sada se vraćamo u podrum zgrade na kojoj se šteta još sanira, u koju ulazimo uz strogi nadzor asistenata, da bi mogli završiti ovu akademsku godinu, ali to nije dugoročno rješenje. Uopće nije pitanje toga što bih ja voljela ili ne bih, bih li voljela moći sjediti u praktikumu sa svom opremom i modelima koje bismo trebali imati, bih li voljela imati praktično iskustvo, bih li voljela učiti prepoznati vrste životinja gledajući ih uživo na faksu, a ne na slikama u prezentacijama, pitanje je hoću li moći pohađati nastavu koja mi je nužna da diplomiram i stjecati znanja koja ne mogu steći nikako drugačije osim uživo, na faksu. Nakon toliko truda da upišem faks, zaista ne želim izgubiti ključni, praktični dio obrazovanja na PMF-u zbog kojeg je većina nas i odabrala ovaj faks", govori nam Helena.

Studentica Ena s Geografskog smjera, također nam govori kako je šteta nakon potresa donijela mnogo pitanja kako će se odvijati nastavak studiranja na PMF-u.

"Nije mi bilo svejedno nakon što smo dobili obavijest od profesora da je zgrada Geološkog odsjeka privremeno neuseljiva. Kroz glavu su mi prošla mnoga pitanja od onog kako će se održati kolokviji do toga hoće li se sljedeće akademske godine uopće moći održati predavanja. Osim toga, kroz glavu su mi prošle razne lijepe uspomene kao što su prva predavanja i seminari. Nadam se da će se uspjeti bar malo obnoviti zgrada kako bi se sve lijepe uspomene mogle nastaviti", ispričala nam je Ena. 

PMF daje veliki doprinos prirodnim znanostima


Još jedan student Biologije, osvrnuo se značaj PMF-a i važnost njegove obnove. 

"Smatram da je znanost u Hrvatskoj još prije ovih svih događaja bila na lošoj poziciji i sad će biti na puno goroj ako se PMF ne obnovi. PMF kao institucija daje velik doprinos prirodnim znanostima u Hrvatskoj, ako ne i najveći, i bez toga smo u još težoj poziciji da konkuriramo velikanima u Europi i svijetu", kazao je naš sugovornik. 

Donacije "Za naš PMF" mogu se uplatiti na sljedeći bankovni račun za kunsku i deviznu uplatu, navodi se u obavijesti PMF-a. 


foto: PMF

Anja Zulić
foto:PMF


studentipotresoštećenjapmfdonacije'Za naš PMF'humanitarna akcija


Prati nas na Instagramu!