Vodič za brucoše

Studenti Sveučilišta u Zagrebu mogu na tren odahnuti: Školarine za sada neće poskupjeti

MojFaks | Akademska četvrt, 17.04.2019.Studenti Sveučilišta u Zagrebu mogu na tren odahnuti: Školarine za sada neće poskupjeti

Još od početka tjedna studenti zagrebačkog Sveučilišta bili su u mukama jer je rektor Damir Boras pokušao 'progurati' odluku kojom bi se povećale školarine te bi rasla cijena ECTS bodova. No, za sada je ta odluka odgođena, a rektor se malo pogubio u vlastitim izjavama. Prvo je tvrdio da je povećanje školarine realni trošak pa je sada 'promijenio ploču'.

Predstavnici Studentskog zbora koji su sudjelovali na sjednici potvrdili su za N1 kako se odluka odnosi na ovu akademsku godinu koja završava u rujnu, a za naredne akademske godine odluka će se donositi na sjednicama Senata u dogovoru s predstavnicima studenata i drugim članovima Senata, javlja N1. Iako se ne diže cijena ECTS bodova donesena je odluka da će Rektorat dobiti 3 posto više novca u odnosu na protekle godine za svoje poslovanje i to je izglasano s 43 glasa za i 11 protiv. 

Foto: Darko Ba/MojFaks

Rektor Damir Boras rekao je nakon sjednice kako nisu niti namjeravali podići tzv. školarine te da je prijedlog raspodjele financijskih sredstava iz programskih ugovora, koje potpisuju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Sveučilište u Zagrebu, "unatoč pogrešnim informacijama plasiranima u medijima, prošao s 43 glasa za i 11 protiv." Podsjećamo, Boras je početkom tjedna za Jutarnji list rekao da bi povećanje školarina bio realni trošak.


Ali rektor nije objasnio tvrdnje medija od nedjelje, ali i vlastite od ponedjeljka da je odluka o povećanju većinom glasova tijekom prošloga tjedna prihvaćena na sveučilišnom Odboru za proračun. Na dnevnom redu nije bila točka počasnog doktorata Milana Bandića. Rektor tvrdi da će odluka biti onda kada Senat odluči te da to nije na njemu. 

Izvor: enciklopedija.hr

Ivana Petrić
izvor: N1
foto: Darko Ba/MojFaks


peticijaSveučilište u Zagreburastu školarineDamir BorascijeneECTS bodovi


Prati nas na Instagramu!