Vodič za brucoše

Studenti zadnja rupa na svirali – nitko im ništa ne govori: Evo što poručuju profesorima za sljedeći dan štrajka

MojFaks | Akademska četvrt, 24.10.2019.Studenti zadnja rupa na svirali – nitko im ništa ne govori: Evo što poručuju profesorima za sljedeći dan štrajka

Danas je opći štrajk na fakultetima u Republici Hrvatskoj, a većina informacija kojima su studenti raspolagali, a koje su vezane uz štrajk dobivali su iz medija. Naime, upitnici nad glavama u velikoj su im mjeri bili prisutni danima prije, a prisutni su i danas na sam dan štrajka.

Nakon kaotične situacije koja je trajala nekoliko dana prije samoga štrajka, a o razlozima kaosa pisali smo ranije ovdje. Situacija nije ništa bolja ni na sam dan štrajka. Pojedinci koji su se pojavili na fakultetu nisu bili sasvim sigurni imaju li predavanja, ali ipak su došli. Kako nam govori studentica Filozofskoga fakulteta: "Nitko nam ništa nije javio pa sam pretpostavila da moram doći."


Umjesto da profesori obavještavaju studente, oni su slali upite predavačima


Studenti su uglavnom dobili pojedinačne obavijesti od profesora koji održavaju nastavu, no većina je samoinicijativno slala mailove mnogim profesorima da saznaju moraju li doći na fakultet ili ne


Foto: MojFaks


Također, neki su se uputili u studentske službe i u knjižnice, a nisu bili obaviješteni o tome da će ih dočekati zatvorena vrata. "Ne, nisam znao da knjižnica ne radi, nisam vidio nikakve obavijesti", govori nam student FFZG-a koji je zbunjeno stajao ispred zaključanih vrata knjižnice.

Studentice FSB-a bile su na vrijeme obaviještene o predavanju koje se održavalo bez obzira na štrajk, ali su pomalo nezadovoljne cjelokupnom situacijom jer je došlo do sveopće konfuzije među studentima. "Napisali su nam na web stranicu da se javimo profesorima imamo li predavanje ili ne, bilo bi jednostavnije da su se svi izjasnili kako ne bismo slali zasebne mailove svima. Mi jesmo dobili odgovor, ali ne znam kakva je situacija s ostalima", kazala nam je. 


Foto: MojFaks

Studenti FER-a u velikoj su većini imali predavanja te smo ih zatekli kako marljivo uče na hodnicima fakulteta. "Imali smo predavanje ujutro bez obzira na štrajk i sad čekam iduće. Rekli su nam da u slučaju da profesor štrajka, to predavanje moramo nadoknaditi", govori nam studentica FER-a. Također poručuju svim profesorima, ako i dođe do štrajka u srijedu, da bi "bilo jednostavnije da svi jave jer su se izjasnili samo oni koji sigurno drže nastavu, a za pojedine ne znamo uopće dok se ne pojavimo", rekli su nam studenti FER-a. Studentica Fakulteta političkih znanosti na vrijeme je bila obaviještena o predavanjima profesora koji su odlučili štrajkati, no većina je studenata pak samoinicijativno morala slati mailove da saznaju trebaju li se pojaviti na nastavi ili ne trebaju. 

Iznimka u navedenim slučajevima svakako je Učiteljski fakultet u Zagrebu. Svi su studenti bili na vrijeme obaviješteni o neodržavanju nastave na dan štrajka, a imali smo prilike i vidjeti u potpunosti prazne hodnike fakulteta što znači da je štrajk u velikoj većini podržan. 

Konfuzija je prisutna i na društvenim mrežama. Javljaju se razni komentari i objave zbunjenih studenata koji muku muče s mailovima upućenim profesorima jer još uvijek, na sam dan štrajka, nisu sasvim sigurni imaju li predavanja. 

Foto: screenshot@Facebook


Foto: screenshoot@FacebookLjutiti komentari studenata na društvenim mrežama...Foto: screenshot@FacebookFoto: screenshot@privatna arhiva

Na tragu svih komentara, naišli smo i na jedan pozitivan komentar, čini se, uspjelog štrajka:

Foto: screenshot@Facebook

Ono što studenti poručuju svim profesorima i administrativnim službama, u slučaju da dođe do štrajka i u srijedu, sljedeće su stvari: 


1. Neka nam svaki profesor javi održava li taj dan predavanje ili ne, da ne moramo slati 456 mailova svakome zasebno, a i vama bespotrebno zatrpamo inbox.

2. Objava na Facebooku nije službena objava, stavite obavijest na stranice odsjeka ili jednostavno pošaljite mail.

3. Informirajte nas na vrijeme!

V.S.
Foto: MojFaks


štrajksindikatifakultetiFFZGFSB. FERstudentistudent


Prati nas na Instagramu!