Vodič za brucoše

Studentske kantine u problemima: Hoće li obroci u menzama poskupjeti za 2 kune?

MojFaks | Akademska četvrt, 04.05.2017.Studentske kantine u problemima: Hoće li obroci u menzama poskupjeti za 2 kune?

Privatne studentske menze moraju, za razliku od Studentskog centra, plaćati PDV koji je narastao s 13 na 25 posto. Upravo takva situacija ih dovodi u nevolje jer nisu 'obični' ugostitelji pa ne mogu sami odrediti cijene obroka, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ne stiže nikakav odgovor.

Mnogi su ugostitelji dizanje PDV-a s 13 na 25 posto dočekali kao omču oko vrata, a najgore su, čini se, prošle studentske kantine u privatnim rukama. Cijene im, naime, propisuje Ministarstvo obrazovanja, koje i sufinancira studentsku prehranu.

Večernji list piše da vlasnici studentskih kantina pretpostavljaju da je Ministarstvu prioritet očuvanje studentskog standarda, no, vele, radi se o sitnim korekcijama cijena. Najskuplji meni od 22,5 kune, s ugrađenim PDV-om od 25 posto, računaju sugovornici, poskupio bi za 1,9 kuna.


Foto: MojFaks

"Nas bi to spasilo. Ovako smo u velikim problemima. Neki bi kolege već i zatvorili kantinu da nisu vezani ugovorima o najmu prostora. U našem slučaju, za dvije kantine koje držimo u Zagrebu, PDV-a je u prva tri mjeseca 200.000 kuna veći nego lani. Digli smo kredit da to platimo, ali to nije rješenje i stvarno ne vidimo kako dalje", požalila se vlasnica privatne studentske kantine čiji su podaci poznati redakciji Večernjeg lista.

Podsjetimo, u Zagrebu postoji nekoliko privatnih menzi: Superfaks na PBF-u, Odeon na Građevinskom fakultetu, Cassandra na FER-u i VeMaG na PMF-u.

...Kupujmo tuđe: U ovim menzama studenti će jesti uvozna jaja iz Poljske...


Problemi su počeli krajem 2013. uvođenjem dnevnih limita na studentsku potrošnju. Od tada ono što sa svojom iskaznicom student nije potrošio jedan dan, više ne može trošiti neki drugi dan i to nam je već jako smanjilo promet. Ovo s PDV-om je, pak, kap koja je prelila čašu

Tisuće studenata jede u privatnim menzama, a u HGK-u ne znaju ni koliko ih ima


Osim u Zagrebu, privatnih studentskih kantina ima i u Dubrovniku, Poreču, Zadru, Pazinu, Slavonskom Brodu, Vukovaru... Njihove usluge koriste tisuće studenata i polaznika raznih visokih učilišta. Točan broj privatnih kantina u Hrvatskoj gospodarskoj komori ne znaju, a u Udruženju ugostitelja pri HGK priznaju da se njihovi kolege sa studentskim kantinama u pravoj pat-poziciji. Jedno im je, kažu, ministarstvo povećalo porez, a drugo, bez kojeg ne mogu riješiti problem, mudro šuti.

...Bez toplog obroka do proljeća? Zbog smrzavanja cijevi studenti osuđeni na sendviče...


...Studenti u Koprivnici konačno dobili novu menzu, ali i novi problem...


"Mi želimo razgovarati argumentima pa ćemo dati napraviti analizu o utjecaju PDV-a na poslovanje ugostitelja. U njoj će svakako biti i studentske kantine, a to će biti i jedna od tema na našoj idućoj sjednici", kazao je za Večernji predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK Ivan Bogović.


Izvor: ffzg.unizg.hr

Na adresi od koje vlasnici kantina već nekoliko mjeseci iščekuju pomoć i razrješenje, odgovora, međutim, nema ni za medije.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: MojFaks


privatne menzemenzekantinestudentska menza


Prati nas na Instagramu!