Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pa tko ovdje ne bi htio studirati: Najmoderniji studentski kampus u Hrvatskoj ostavit će vas bez teksta! FOTO

MojFaks | Akademska četvrt, 28.05.2019.Pa tko ovdje ne bi htio studirati: Najmoderniji studentski kampus u Hrvatskoj ostavit će vas bez teksta! FOTO

Studentski dom u Varaždinu dio je treće faze velikog projekta Sveučilišni kampus Varaždin i nalazi se na prostoru nekadašnje Austrougarske vojarne. Čitav projekt osmišljen je da teži održivom razvoju i očuvanju okoliša i među prvima je takve vrste u ovom dijelu Europe.

Iza ovog projekta stoji tim iz arhitektonskog ureda Sangrad+AVP, a kako za MojFaks govore podršku za ovakav tip gradnje dobili su od investitora u ovom slučaju Studentskog centra Varaždin na čelu sa ravnateljem Nenadom Miljašem.

"Smatramo da sve kuće u današnjem trenutku trebaju biti održive, niskoenergetske i logične po pitanju iskorištavanja svih mogućih prirodnih izvora energije na zadanoj lokaciji. U Varaždinu su to prisutnost podzemne vode (korištena je za dizalice topline voda – voda – grijanje i hlađenje), sunca (solarni fotonaponski kolektori – struja) te oborinska voda (upotrebljena kao sanitarna i voda za navodnjavanje zelenih površina).", objašnjava nam arhitekt Vedran Pedišić iz Sangrad-a.

Foto:LETIM i TAMAS BUJNOVSZKY

Kako izgleda suvremeni studentski dom?

 
Građevina novog doma ima jednu podzemnu etažu, prizemlje i pet nadzemnih etaža na kojima je predviđeno ukupno 243 sobe odnosno 600 kreveta. U podrumu je garaža, prizemlje je predviđeno za urede studentskog servisa, studentskog kluba, medijateku, prostor za rad studentskog odbora. Tu se nalazi i studentska ambulanta, parkiralište za bicikle i drugi servisni prostori.

Foto:LETIM i TAMAS BUJNOVSZKY

"Novi studentski dom visoka je struktura koja kaskadno raste po etažama od nivoa atike postojećeg doma na istoku prema vrhu na sjeveroistoku od kojeg se postepeno spušta prema otvorenom završetku trakta bloka na jugu. Stupnjevani, terasasti tretman gornjih etaža novih traktova studentskog doma stvara određenu, imaginarnu kosinu, metaforu kosih krovova postojeće kuće, a s druge strane činjenično objedinjava vokabular svojih ravnih, krovnih, jediničnih etaža s kompaktom paviljona restorana.", opisali su nam izgled građevine iz Sangrad-a.

Foto:LETIM i TAMAS BUJNOVSZKY

Prije započetih radova na domu, ovaj tim dizajnirao je i studentski restoran u varaždinskom kampusu. Menzu zasigurno suvremeniju od do tada napravljenih.

"Studentski restoran je jednostavna, niska, kompaktna forma – odvojeni paviljon koji strehom kao naznakom ulaza definira glavni pristup, a usjekom u kompaktnu formu gospodarsko dvorište. Tlocrt je trapeznog  oblika s ortogonalnim konturama određenim pravocrtnošću prilaznog trga i postojećeg objekta, odnosno s kosim stranicama  generiranim oblikom parcele na jugoistoku.", objašnjava nam arhitekt Pedišić.

Život u suvremeno opremljenom studentskom domu nosi sa sobom i drugačiji stil života kod studenata. Ispred postojeće zgrade nalazi se solarni park sa solarnim klupama, gdje možete svojim boljim polovinama tj. mobilnim uređajima napuniti baterije. Kako nam iz Sangrad-a govore upravo solarni park je suština čitavog kompleksa.

Foto:LETIM i TAMAS BUJNOVSZKY

"To je jedan detalj koji zajedno s ostalim elementima npr. punjačima za elektro automobile u garaži, karticama s kojima se sve naplate rješavaju (hrana- restoran, pranje veša...), podzemnim spremnicima separiranog otpada i dr. daje naznaku mladima u kojem smjeru stvari idu i kamo će se stremiti u budućnosti.", poručuju oni. 

Nakon što je projekt suvremenog studentskog stanovanja u Varaždinu završen, bilo bi sjajno kada bi neke od ovih ideja zaživjele i u ostalim kampusima. Tim iz Sangrad-a je optimističan po tom pitanju.

"Od početka smo pozitivno gledali na razvoj kampusa u Varaždinu, stvari su se postepeno dobro razvijale, a odlično su i završile. Vjerujemo da stvari općenito u našoj zemlji idu na bolje.", zaključili su iz Sangrad + AVP arhitektonskog ureda.
 
Anja Zulić
Foto:LETIM i TAMAS BUJNOVSZKY


suvremeno stanovanjestudentski dom u VaraždinuSangrad+AVPodrživi razvojekologija