Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

TOP 5 STUDIJA: Prvi doznajemo koji su fakulteti najpopularniji ove godine

MojFaks | Akademska četvrt, 26.05.2017.TOP 5 STUDIJA: Prvi doznajemo koji su fakulteti najpopularniji ove godine

Preferencije budućih studenata na temu izbora fakulteta mijenjaju se iz godine u godinu; tako je prošle godine bio najpopularniji Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ali čini se da će ove godine situacija biti drugačija.

Prošlogodišnji podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) pokazali su da je studijske programe u ljetnom upisnom roku prijavilo 40 385, dok je pravo upisa ostvarilo 29 590 kandidata. Najpoželjniji studijski programi bili su oni u području zdravstva, dok je najpoželjnije visoko učilište prošle godine Visoka policijska škola, pokazale su konačne rang-liste za upis na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2016./2017.


Izvor: unist

Na prvom mjestu prošlogodišnje rang liste smjestio se Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa studijem Izobrazba trenera, zatim je slijedilo Zdravstveno veleučilište u Zagrebu s Fizioterapijom. Na trećem je mjestu bio Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, također Fizioterapija, a četvrti je bio Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku te ponovno smjer Fizioterapija. Na posljednjem mjestu liste top pet popularnih fakulteta, smjestio se Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa studijem Logopedije.

Aktualna ovogodišnja top lista


Prema informacijama koje smo dobili iz AZVO-a, a koji se fomiraju prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta (NISpVU), top lista izgleda ovako:


foto: AZVO za MojFaks

- zasad se na prvom mjestu najpoželjnijih fakulteta nalazi Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa studijem Logopedija. Ovo je vrlo zanimljiv podatak jer se taj fakultet prošle godine našao na petom mjestu. Najpoželjniji studijski programi određeni su po omjeru kvote i prvog izbora pa tako trenutno na jedno upisno mjesto na studiju Logopedije konkurira preko 10 osoba (omjer 10,8). Čak 544 potencijalna studenta označila su ovaj fakultet kao prvi odabir.


Među budućim studentima je i dalje vrlo popularan studij Logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu... izvor: unizg.hr

 - na drugom mjestu smjestilo se Zdravstveno veleučilište u Zagrebu sa stručnim studijem Fizioterapije na kojem 7 osoba konkurira za jedno mjesto.

- treća je Visoka policijska škola sa stručnim studijem Kriminalistika

- na četvrtom mjestu je Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku sa studijem Sestrinstva,

- a na posljednjem, petom mjestu smjestio se Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci sa stručnim studijem Fizioterapije na kojemu 6 osoba konkurira za jedno mjesto.

...Ovo su najpopularniji fakulteti: Stigle rang-liste najpoželjnijih studija u Hrvatskoj...


...Za top studije državna matura nije dovoljna: Provjerite kako će izgledati prijemni ispiti na ovim fakultetima...


Valja napomenuti da u popis najpoželjnijih fakulteta nisu uvršteni studijski programi s kvotom manjom od 10, baš kao ni prošle godine. Osim toga, Željka Plužarić iz AZVO-a naglasila je da su ovo podaci za 26. svibnja 2017. te da će se lista najpopularnijih studijskih programa zasigurno mijenjati do objave konačnih rang-listi.


Područje zdravstva je i dalje omiljeno među budućim studentima... izvor: Shutterstock

Zanimljivo je vidjeti da zasad Kineziološkog fakulteta u Zagrebu nema na popisu, ali su i dalje vrlo popularni studijski programi iz zdravstvene djelatnosti, osobito stručni studiji fizioterapije.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


najpopularniji studijinajpoželjniji studijifakultetiAZVO