Vodič za brucoše

Čini vam se da su zagrebački domovi magnet za lopove i čudake? Evo kako sigurnosne probleme rješavaju u drugim hrvatskim gradovima

MojFaks | Akademska četvrt, 28.05.2018.Čini vam se da su zagrebački domovi magnet za lopove i čudake? Evo kako sigurnosne probleme rješavaju u drugim hrvatskim gradovima

'Nepoznati muškarac ušao u dom i studenticama krao torbice i novčanike' ili 'Nepoznati muškarac ulazio studenticama u sobu', primjeri su naslova koji su sve češći u medijima, a kada se piše o studentskim domovima u Zagrebu.

Iako upravitelji domova konstantno apeliraju na studente da i oni moraju voditi računa o vlastitoj sigurnosti zaključavajući vrata te zatvarajući vrata na požarnim stubama, incidenti su sve češći. Budući da ovakve vijesti ne stižu često ili uopće iz drugih sveučilišnih gradova i njihovih domova, postavlja se pitanje kakvo je stanje sigurnosti u drugim domovima u Hrvatskoj?

Prošle godine studenticama u domu Cvjetno naselje otuđene su torbice i novčanici... foto: M.Trbuščić/arhiva MojFaks

Prošloga tjedna studentice su u studentskom domu dr. Ante Starčević, kolokvijalno poznatijem kao "Šara", imale scenu s nepoznatim čovjekom koji je ulazio u sobe i "tražio Anicu iz Ljubuškog". Srećom, nije bilo većeg incidenta osim što su se studentice uplašile jer je zaštitar brzo reagirao te pozvao policiju.

U siječnju 2017. studenticama je u sobe u domu Cvjetno naselje lopov krao novčanike i torbice nakon čega je pokrenuto pitanje je li dovoljno zaštitara zaposleno u domu. Upravitelj doma, Damir Mikulić, poručio je da je dom "pokriven" zaštitarima 24 sata dnevno, s tim da su u noćnoj smjeni (od 22 do 6 ujutro) dvojica zaštitara, a prijepodne i poslijepodne jedan. Uz domskog zaposlenika na porti, navečer dođe po jedan zaštitar tvrtke "Bilić Erić" s kojom dom ima ugovor."


No, nije neugodnih situacija pošteđen ni najveći dom u Zagrebu. U dom Stjepan Radić, poznatiji kao "Sava", u ožujku 2017. ušetao je nepoznati muškarac koji je mobitelom snimao studentice dok su se tuširale u zajedničkoj kupaonici, a u listopadu 2016. lopov je krao torbe studenticama. Tada je upravitelj smještaja, Boženko Ćosić, upozorio i ujedno zamolio studente da zaključavaju vrata svojih soba kada odlaze na tuširanje te dodao da obavezno moraju zatvarati protupožarna vrata.


Osijek ima 'pametne' brave i češće policijske ophodnje na kampusu


Mora se priznati da se o incidentima u domovima drugih sveučilišnim gradovima u Hrvatskoj ne može često čuti ili pročitati, dok problemi iz zagrebačkih domova sve češće završavaju u medijima. Zato smo odlučili istražiti kakva je sigurnost u domovima u Osijeku i Splitu gdje godišnje stanuju tisuće studenata.

Upravitelj za smještaj u Osijeku, Tomislav Knežević, kazao nam je da nije bilo većih problema u osječkim domovima što se tiče sigurnosti. Premda u odnosu na Zagreb, osječki domovi imaju manje paviljona pa je samim time lakše kontrolirati studente, goste i "nepozvane posjetitelje", Knežević tvrdi da su oba studentska doma opremljena video nadzorom te recepcijom koja radi 0-24. Zbog navedenog i zbog manjeg broja studenata lakše je uočiti "problematične goste" te pozvati policiju ako je to nužno.

Studenti se u sobama na Kampusu mogu osjećati sigurno... izvor: stucos.unios.hr

"Trenutno je jedan studentski dom opremljen 'pametnim' bravama s elektronskim ključevima tako da svaki put kada student uđe u dom ili otključa sobu može na računalu s recepcije vidjeti tko je ušao i kada. Drugi dom još nema tu mogućnost, ali se nadamo da ćemo ga u skorije vrijeme opremiti tom vrstom tehnologije. Nekih sitnih incidenata tijekom godina je bilo, ali nisu učestali. Teško je, da ne kažem nemoguće, garantirati stopostotnu sigurnost, ali se trudimo biti u komunikaciji sa studentima i eventualne probleme svesti na minimum. Konkretno smo najviše problema imali s krađom bicikala. Dok trajno rješenje nije dovršeno (ostava za bicikle u podrumu novog paviljon koji je u izgradi), zamolili smo policijsku postaju da češće šalju policijsku ophodnju na prostor studentskog kampusa, što je pokazalo dobre rezultate", ispričao nam je gospodin Knežević.

Za kraj, baš kao i zagrebački upravitelji domova, Knežević ističe da se studenti mogu u Osijeku osjećati sigurno, ali da i sami moraju tome pridonijeti.

U Splitu zaštitari rade 'punom parom' i moraju pisati izvještaje


Najveći sveučilišni grad u Dalmaciji, Split, svake godine u svoje domove primi tisuće studenata koji su baš taj grad izabrali za studij. U razgovoru s upraviteljem za smještaj, Marijanom Bašićem, doznajemo da se sigurnost u splitskim domovima može ocijeniti visokom ocjenom. Kaže da većih incidenata nije bilo osim prije nekoliko godina kada je jedan od stanara doma krao stvari drugih stanara. Zbog toga su pokrenuli disciplinski postupak koji je okončan gubljenjem prava na smještaj u studentskom domu sukladno njihovom Pravilniku.

"Svi studentski domovi su pokriveni video nadzorom, zaštitari preko tjedna rade od 22 do 6 sati, vikendima 24 sata. Služba smještaja SC-a Split radi planove angažmana broja zaštitara koji čuvaju studentske na domove, u najvećem studentskom domu na Kampusu minimalno su dva zaštitara, no prema potrebi i procjeni angažira se veći broj zaštitara. Zaštitari su obvezni podnijeti pisana izvješća Službi smještaja u slučaju kršenja kućnog reda od strane stanara, bilo kakvih intervencija ako se pojave tijekom njihova rada i boravka u studentskom domu. U slučaju da se organizira određena neprijavljena zabava od strane stanara doma, zaštitari su dužni prekinuti zabavu ili pozvati policiju, te poslati pisano izvješće o događaju, za stanare doma za koje se utvrdi da su organizirali zabavu ili prekršili kućni red pozivaju se na razgovor kod voditelja doma ili pomoćnika ravnatelja, te odgovaraju sukladno Pravilniku SC-a i Pravilniku MZO-a", kaže nam gospodin Bašić.

I u Splitu studenti se osjećaju sigurno... izvor: scst.unist.hr

Nastavlja da je iza 22 sata ulazak u dom dopušten i moguć isključivo uz pokazivanje domske iskaznice, a sve osobe koje žele doći u posjetu i prespavati u domu, stanar doma dužan je zatražiti dozvolu od voditelja studentskog doma i dostaviti potpisanu izjavu cimera iz sobe koji je suglasan za navedenom posjetom. Osoba koja dolazi u posjetu dužna je ostaviti svoje podatke na recepciji studentskog doma.


"Svjesni smo izazova na području sigurnosti koji iz godinu u godinu rastu, te zahtijevaju svakodnevni angažman i budno praćenje svih djelatnika Službe smještaja SC-a Split, no svi zajedno dionici ovog procesa trudimo se sigurnost u studentskim domovima SC Split očuvati i  držati na visokoj razini", rekao nam je upravitelj smještaja Marijan Bašić.


Iz izjava naših sugovornika iz Osijeka i Splita možemo zaključiti da se domovima tih gradova događa manje incidenata nego u Zagrebu. Dok studenti zagrebačkih domova, poput studentice iz Šare koja nam je rekla da se neugodne situacije događaju sve češće i da strahuje za vlastitu sigurnost, studenti u Osijeku i Splitu su u manjoj brizi. Osim što imaju suvremene sustave zaključavanja, vjerojatno i češće zaključavaju sobe te paze i oni na sigurnost, svjesni da ipak ne mogu sve odraditi zaštitari.

Izvor: Pixabay

Kako bi se osjećali sigurno i dobro u svojim domskim sobama te u domu općenito, još jednom bi valjalo podsjetiti što treba činiti kako do krađa i drugih situacija ne bi došlo:

- zaključavajte vrata soba


- zaključavajte i zatvarajte vrata požarnih stuba


- u slučaju da vidite sumnjivu i nepoznatu osobu kako se vrzma dvorištem ili hodnicima, javite zaštitarima ili upravitelju.


Ivana Petrić
foto: M.Trbuščić/arhiva MojFaks


studentski domovisigurnostzagrebački domovizaštitari


Prati nas na Instagramu!