Vodič za brucoše

'Korona' mijenja obrazovanje diljem svijeta: Umjesto mature i ispita – novi načini provjere znanja?

MojFaks | Akademska četvrt, 11.06.2021., Autor: Vanessa K.Kako će sada izgledati provjera ispita?
Foto: Foto: shutterstock by LStockStudio

Iako se odlikuje poprilično drugačijim obrazovnim sustavom od našega, Velika Britanija provodi standardizirane testove za srednjoškolce, baš kao i u Hrvatskoj. No, ondje se razmatra o brojnim prilagodbama testiranja srednjoškolaca zbog utjecaja korona-krize na obrazovanje.

Ofqual, ured za kvalifikacije i ispite u Velikog Britaniji (britanska inačica NCVVO-a) objavio je smjernice i prijedloge za provođenje standardiziranih provjera znanja u sljedećoj školskoj godini. Prema ovim prijedlozima engleskog regulatornog tijela za izvođenje ispita, nastava bi se (posebice ona terenska) mogla razlikovati za dio učenika koji će sljedeće godine polagati završne standardizirane srednjoškolske ispite.


>>>Hoće li 'generacija korona' nositi trajne 'ožiljke'? Nakon propusta na fakultetima čekaju ih manje plaće na prvim poslovima<<<


Ofqual (Office of Qualifications and Examinations Regulation) je iznio svoje planove za promjene u neispitnom ocjenjivanju učenika u svjetlu poteškoća uzrokovanih pandemijom Covid-19.


Već dvije godine učenici ne polažu završne ispite


Ranije ove godine, dužnosnik Ofqual-a je rekao da će se standardizirani GCSE ispiti (ispiti koje u čitavoj Velikoj Britaniji, izuzev Škotske, polažu učenici starosti od 14 do 16 godina), a imaju ocijene ispod odličan i A-razine (odlični učenici) vjerojatno razlikovati 2022. godine zbog "snažnog" utjecaja koronavirusa na učenje, objavljuje Independent.


Ova vijest dolazi nakon što su ispiti otkazani dvije godine zaredom zbog pandemije, koja je većinu učenika u Engleskoj držala kod kuće tijekom njihova dva "lockdowna".


Ofqual je stoga pokrenuo svojevrsne konzultacije u trajanju od 2 tjedna, a u vezi s planovima promjene ne-ispitnih provjera znanja učenika koji bi trebali sljedeće ljeto polagati spomenute ispite. Uz to, napominju kako moraju uzeti u obzir i potencijalne restrikcije javnog zdravstva koje bi tada mogle biti na snazi.  


Otkazuju se ispiti uz predmeta koji zahtijevaju terenski rad ili timski rad


Nadzorni odbor također predlaže uklanjanje obveze polaganja ispita iz geografije, geologije i znanosti o okolišu te da se ipak održi propisani broj dana terenskog rada. Predložene promjene također uključuju omogućavanje veće fleksibilnosti i za studente koji kvalificiraju za dizajn i tehnologiju i tjelesni odgoj. Jednostavnije rečeno, studenti koji polažu kolegije koji iziskuju terenski ili praktični rad, a ocjenjuju se u sklopu svojevrsnih matura, neće imati obavezu polaganja istih.


>>>Studirat će dulje, ali više nije mogla: Zagrebačka studentica pauzirala godinu zbog korone i online nastave<<<


Ofqualove konzultacije usredotočene su na ljeto 2022. godine i predmete za koje su potrebne specifične pripreme poput praktičnog rada i terenske aktivnosti. "Još nije sigurno koje će se mjere i ograničenja u sljedećoj akademskoj godini nastaviti, koja smanjivati, a koja pojačavati. Međutim, neki bi predmetni zahtjevi, posebno oni koji zahtijevaju grupne aktivnosti ili upotrebu određenih dijelova opreme, učenicima mogli biti teži, a s time i profesorima koji bi bili zaduženi za nadzor, ako se nastave ograničenja poput fizičkog distanciranja", pojašnjavaju iz Ofquala.


Uz to su naveli kako razmišljaju o manjem obimu gradiva za provjeru znanja iz Engleskog jezika i Povijesti.

"Za ocjenu 2022. godine čini se razumnim krenuti od mjesta do kojega smo stigli u 2021. godini, nakon prošlogodišnjih konzultacija o tome kada će se polagati ispiti. Planirane modifikacije i prilagodbe definitivno bi trebale vrijediti i za sljedeću godinu. Međutim, kontekst ispita i provjere znanja u 2022. godini značajno se promijenio; sada znamo razmjere problema u nastavi i učenju koje su učenici doživjeli ove školske godine", kazao je Paul Whiteman iz sindikata školskih čelnika NAHT (Nacionalno udruženje ravnatelja).


>>>Nezadovoljni online nastavom: Ispitna pitanja nemaju veze s gradivom, asistent se razbolio, a nitko ga nije zamijenio...<<<


Još u ožujku Simon Lebus iz Ofquala komentirao je kako se trenutno razmatranje regulatora kreće u smjeru da se i dogodine uvjeti polaganja završnih ispita prilagođavaju i mijenjaju zbog pandemije, kao što je trebalo napraviti i ove godine, prije otkazivanja završnih provjera znanja.


izvor: Independent.com


Velika BritanijaOfqualGCSEA-levelsotkazivanje ispitapandemijaGeografijageologijaZnanost o okolišuPovijestEngleskiDizajn i TehnologijaTjelesni odgojvijesti iz svijeta

Prati nas na Instagramu!