Vodič za brucoše

Studenti Prava ZARATILI s vlastitim fakultetom: Žele znati kako će polagati ispite i ići na nastavu, a Uprava ih nazvala 'aktivistima'

MojFaks | Akademska četvrt, 19.08.2020.Studenti Prava ZARATILI s vlastitim fakultetom: Žele znati kako će polagati ispite i ići na nastavu, a Uprava ih nazvala 'aktivistima'

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku da se ispiti na oba jesenska roka održe online putem zbog trenutne epidemiološke situacije.

Početak nove akademske godine, za mnoge studente još uvijek nosi mnoštvo upitnika sa sobom. Studenti nemaju točne informacije kako bi nastava u zimskom semestru trebala izgledati te imaju problem s organizacijom povratka u Zagreb i smještajem u studentskim domovima ili stanovima.

Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, početkom kolovoza počeo je inzistirati na konkretnim odgovorima od strane Uprave fakulteta koji se tiču jesenskih ispitnih rokova i nadolazećeg zimskog semestra. Pravni fakultet putem Instagram profila jučer je obavijestio studente da će jesenski ispitni rok biti organiziran online, ali po pitanju zimskog semestra još se ništa ne zna.

Nakon što Uprava fakulteta nije odgovorila na njihove upite 17 dana, Studentski zbor odlučio se obratiti Fakultetskom vijeću, s nadam da će Vijeće intervenirati u pružanju novih informacija.

Nastava samo što nije počela, a ne zna se ni kako ni kada ni gdje..."Točno su dva tjedna do početka jesenskog ispitnog roka i malo je više od mjesec dana do početka nastave u zimskom semestru, ali još uvijek ne postoji odluka u kojem će se obliku održati jesenski ispitni rok i zimski semestar. Mnogi studenti koji nisu iz Zagreba trenutno traže smještaj, ali suočeni su s problemom da ne znaju trebaju li ga uzimati ako ne znaju u kakvom će se obliku odvijati ispiti i nastava. Najveći i najočitiji problem je kod studenata u studentskim domovima. Danas su objavljeni privremeni rezultati natječaja Studentskog centra u Zagrebu za dodjelu mjesta u studentskim domovima i studentima će biti ostavljen kratki rok da odluče prihvaćaju li mjesto, odnosno hoće li se useliti početkom rujna ili listopada", piše u poslanom pismu koji potpisuje predsjednik Zbora Boris Rajić.


Ukazali su i na problem spore komunikacije prema studentima, koja im onemogućuje da se organiziraju.

"Sličan problem javlja se i kod oblika ispita jer studenti u studentskim domovima ne znaju trebaju li useliti u rujnu ako ispiti budu uživo, ali i studenti koji će morati posebno isplanirati dolazak (npr. vraćaju se iz inozemstva i moraju u samoizolaciju) nisu u stanju to pravovremeno učiniti ako ne znaju oblik ispita. I na kraju spominjemo da je velikom broju studenata neprihvatljivo da se opće informacije o ispitima (oblik ispita, koncept tj. vrsta pitanja i sl.) saznaju ovako kasno", navodi se u pismu adresiranom na Vijeće fakulteta.

Predsjednik Studentskog zbora ističe da je poslano pismo naslovljeno na članove Vijeća jer od Uprave nisu dobili nikakav odgovor od 31. srpnja, a poslali su tri maila.

"Smatramo da je neprihvatljivo da je Uprava odsutna u trenutku kad je potrebno donositi ključne i žurne odluke o kojima ovisi na tisuće studenata Fakulteta, ali još više nam je neprihvatljivo da je Uprava odsutna bez bilo kakve obavijesti i bez bilo kakve naznake kad će se vratiti, tj. kad možemo očekivati odgovor i odluku", piše predsjednik Zbora.

Blam uprave: zahtjeve studenata nazvali aktivizmom


Nedugo nakon pisma Studentskog zbora adresiranog na Vijeće Fakulteta, oglasila se Uprava, nazvavši primjedbe studenata "pretjeranim aktivizmom".

"Na mrežnim stranicama Fakulteta su već dulje vrijeme sve aktualne obavijesti o planiranom održavanju ispita i nastave. Drugih odluka nema, a one u ovom trenutku nisu ni potrebne niti moguće. Vaše inzistiranje, premda se može činiti da je rezultat nepoznavanja stvarnog stanja, ipak doživljavamo samo kao pretjerani aktivizam osnovan na mladalačkim osobnim ambicijama. Slijedom, na Vaše mailove uistinu nismo odgovorili, a da smo i htjeli odgovoriti ne bismo imali ništa novo u odnosu na sve ono što Vam je poznato već dulje vrijeme, istaknuli su iz Uprave”, piše u odgovoru Uprave, te dodaju da odluka o načinu održavanja nastave ne ovisi o Fakultetu, već o državnim tijelima.

"Slobodni smo vjerovati da pratite rasprave oko načina održavanja nastave u školama na svim razinama, pa i to da će se konačna odluka donijeti tek tjedan dana prije početka školske godine. Do naših je ispita još dva tjedna, a do početka nastave više od mjesec dana. Kako i sami naglašavate, način održavanja ni ispita ni nastave u konačnici uopće ne ovisi o nama, nego o odlukama državnih tijela. Ne bude li drugih uputa, sve ranije odlučeno i objavljeno, a što bi Vam trebalo biti poznato, ostaje na snazi. Svjesni smo poteškoća oko smještaja za studente, ali ne možemo kazati koja je varijanta održavanja nastave izvjesna te u tome smislu nismo odgovorni za upute i odluke drugih tijela. Ali, što bi se moglo očekivati od uprave da učini odnosno odluči sada, kada je sve neizvjesno, a donesene odluke su na snazi do daljnjega? Vjerujemo da bi svatko dobronamjeran to morao razumjeti”, navodi se u odgovoru Studentskom zboru.

Nakon zaprimljenog odgovora Uprave, Studentski zbor na svom Facebook profilu piše da je nedopustivo da se Uprava fakulteta odnosi na ovakav način prema studentima, te da će poduzeti sve mjere da takvom ponašanju stanu na kraj.

"Na kraju bi se ipak htjeli osvrnuti na Vaše priznanje da ste namjerno ignorirali naše mailove. Nadali smo se da se ipak radi o nekoj greški ili nesporazumu tako da nas je sve to saznanje neugodno iznenadilo. Takvo ponašanje smatramo neakademskim i prije svega nekolegijalnim. Dopustite da dodatno naglasimo činjenicu kako se radi o mailovima poslanim od strane studentskih predstavnika; dakle, pitanja koja smo Vam postavili nisu osobni kurioziteti, nego pitanja na koje tisuće studenata očekuje odgovor", ističe predsjednik Zbora Rajić u pismu koje možete pogledati ovdje.

A.Z.
foto: kbf.unizg.hr


studentiPravni fakultetStudentski zborzimski semestarUprava fakulteta


Prati nas na Instagramu!