Vodič za brucoše

Peticija uspjela? Studenti podigli prašinu zbog visoke školarine, s Veleučilišta odgovaraju: 'Razmatramo snižavanje cijena'

MojFaks | Akademska četvrt, 01.06.2021., Autor: Vanessa K.Školarina je i dalje 20 tisuća kuna, a oni su, kako tvrde, kod kuće već dvije godine...
Foto: Foto: screenshot via Facebook@Zdravstveno Veleučilište Zagreb, edited: pixlr

Nakon što su studenti ukazali na svoje nezadovoljstvo činjenicom da i dalje plaćaju jednaku školarinu iako im je nastava u potpunosti preseljena u online sferu, ali se i osvrnuli na stručnu praksu koja je ključan dio njihovog obrazovanja, a koju nisu imali prilike odraditi, stiže i odgovor sa Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

O problemima koji su uslijed pandemije koronavirusa snašli studente zdravstvenih studija već smo nebrojeno mnogo puta pisali, a ovaj puta donosimo nešto sretnije vijesti. Nakon članka o peticiji koju su pokrenuli studenti Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu kojom traže smanjenje školarina koje su do sada plaćali po punoj cijeni (iako im je nastava uvelike bila izmijenjena i smanjena na samo online predavanja), poslali smo upit na Zdravstveno veleučilište vezano uz obavljanje prakse za studente kojima je to krucijalni dio njihovog školovanja, ali i za plaćanje.


>>>I hrvatski studenti žele 50% manje školarine: 'Plaćamo 20 tisuća kuna godišnje za tečaj, a ne studij!' Pokrenuli i peticiju...<<<


Veleučilište razmatra o smanjenju školarina


Točno tjedan dana nakon objave našeg članka, stigao je i odgovor v.d. prodekanice za nastavu Zdravstvenog veleučilišta Snježane Čukljek. Naime, prema njenom odgovoru, na ZVU-u razmišljaju o smanjenju cijena školarine.


"Cijene školarine određene su odlukama Upravnog vijeća, i cijena školarine na svim diplomskim studijima iznosi 20.000 kuna te cijene školarine nisu mijenjane od 2005. godine. Vezano uz cijenu školarine za predstojeću akademsku godinu Zdravstveno veleučilište razmatra mogućnosti snižavanja cijene školarine", odgovara Čukljek u dopisu.


>>>Više od 100 tužbi protiv fakulteta! Ogorčeni online obrazovanjem traže POVRAT NOVCA: 'Ovako mogu učiti i preko YouTube-a'<<<


Studenti dobili odgodu plaćanja, no ne i smanjenje


Također, Čukljek napominje da je nakon potresa u siječnju 2021. donesena odluka o odgodi plaćanja školarine za studente koji dolaze iz potresom pogođenog područja. Prema navedenoj odluci, studentima je omogućeno sukcesivno plaćanje školarine sukladno njihovim mogućnostima, a do završetka studija.


Nastava se na njihovom veleučilištu odvijala prema hibridnom modelu kao i na nekoliko sastavnica unutar Sveučilišta, a sve u skladu s preporukama za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije. Kako navodi dalje "pri tom se predavanja i seminarska nastava održavaju prema prethodno izrađenim i objavljenim rasporedima usklađenim sa studijskim programima kao sinhorna nastava u online okruženju." 


No, kako su to prije tjedan dana upozoravali studenti, manjkavosti u izvođenju nastave nije nedostajalo. "Jedan od najvažnijih predmeta našeg studija uopće nije održan. Mi bismo trebali u sklopu kolegija imati 75 sati odrađene prakse i dosad imamo nula. Trebali smo na teren po vrtićima, školama, restoranima i do sada nismo dospjeli nigdje", rekla nam je sugovornica. Upitali smo v.d. prodekanice za nastavu i za komentar o ovome problemu, kako na njega ukazuju polaznici ZVU-a.


Stručne će prakse ipak biti


Nastavno na preporuke HZJZ-a i ovdje su odlučili da će se, nakon svojevrsnog popuštanja mjera, vratiti i prilika za održavanjem praktične nastave.


>>>Povratak u predavaonice u cijeloj Hrvatskoj: Od sutra opet uživo na fakultetima<<<


"Praktična nastava – vježbe i stručna praksa održavaju se u suradnim ustanovama u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama koje se odnose na ustanove iz sustava zdravstva i socijalne skrbi, na žalost s povećanjem broja novooboljelih na zamolbu suradnih ustanova privremeno je obustavljeno održavanje vježbovne nastave tijekom zimskog semestra. Dio nastave je održan u e-okruženju, a dio nastave uključujući i stručnu praksu nadoknađivan je tijekom ljetnog semestra", osvrnula se Čukljek na pitanje o praktičnoj nastavi.

Nakon vijesti da i drugi fakulteti ponovo otvaraju svoja vrata studentima, i sa Zdravstvenog veleučilišta javljaju kako su "kontaktirali suradne ustanove te započeli dogovore vezane uz održavanje Stručne prakse I, II, IV na studiju Sanitarnog inženjerstva".


Podsjetimo, peticija koju je pokrenula nekolicina polaznika ovog veleučilišta dosad je prikupila 462 potpisa.

Zdravstveno veleučilištepeticijaškolarinafinancijestudentski budžetpotresstručna praksaSnježana Čukljeksanitarno inženjerstvo


Prati nas na Instagramu!