Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

12 sati borbe sa Studomatom: Studentica Filozofskog fakulteta probdjela noć da bi upisala ljetni semestar

MojFaks | Akademska četvrt, jučer, Autor: Anja Z.Studentica satima pokušavala upisati semestar na Studomatu
Foto: By ViDI Studio i privatna arhiva K.P. / Shutterstock

Kad je riječ o izvršavanju studentskih obaveza, mogućnost obavljanja određenih stvari online dobrodošla je. Osim što ne moramo čekati u redu pred referadom, nemamo posla niti s printanjem 'papirnatih' obrazaca.

Prošla akademska godina pokazala je da je ipak moguće uštedjeti na vremenu, papirima, odlascima u referadu te da se jako puno administrativnih stvari može obaviti online putem. I dok su pojedini fakulteti i prije korone uveli e-indekse, online upise semestra putem Studomata, na pojedinima su se izborni kolegiji i dalje zaokruživali na papiru čekajući ispred referade. 


...Problem o kojem studenti bruje već 5 godina: Dokad će plaćati 'papire' na faksu? Cijena obrazaca i deset puta viša od tržišne...


Neprospavana noć zbog Studomata


Unatoč tim pogodnostima, nakon godinu dana predavanja pred ekranima laptopa studenti su se zaželjeli dobrih, starih predavaonica. Osim toga, koliko god nam bilo teško priznati, sličnu dozu frustracije osjetimo kada nam studomat zakaže, jednako kao što smo osjećali nervozu dok smo stajali u redu ispred referade. Studentica Filozofskog Fakulteta u Rijeci podijelila je s nama iskustvo probdijene noći zbog Studomata.

Naime, u ponedjeljak u ponoć počeli su upisi u ljetni semestar, a prema izjavama studenata, Studomat nije funkcionirao satima. Tako su studenti bezuspješno pokušavali upisati semestar jer je prema Studomatu "dosegnut maksimalni broj paralelnih upisa". Dodatni stres studentima je stvarala i pomisao da će zbog ove tehničke poteškoće ostati uskraćeni za izborne kolegije koje su željeli upisati, jer se atraktivni i popularni izborni razgrabe prvi.Studentica satima pokušavala upisati semestar... foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje K.P.
Zbog tehničkih problema strahovali i od neupisivanja izbornih kolegija... foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje K.P.


"Bilo je pomalo stresno jer upisujem tri izborna pa me bilo strah da će biti popunjena upisna kvota i da ću morati upisati kakav drugi kolegij koji mi se ne sviđa", ispričala je naša sugovornica, koja nakon 12 sati borbe sa Studomatom, uspjela upisati željene kolegije - u ponedjeljak oko 13 sati.


...Doviđenja referada: Na popularnom zagrebačkom fakultetu omogućeno online podnošenje molbi i zahtjeva...


Kako nam govori, ova situacija ju je iznenadila, jer prije nije bilo takvih problema. Dosad se semestar bez problema upisivao odmah poslije ponoći. "Javili smo se tajniku odsjeka jer studentska služba nije radila odmah ujutro. On nam je kazao kako je vjerojatno problem sa Studomatom na razini cijele Hrvatske i da budemo uporni dok ne uspijemo upisati semestar. Drugih obavijesti nije bilo", govori nam.


Višesatna upornost ipak se isplatila pa je studentica upisala sve željene kolegije.


studentiupisiljetni semestarizborni kolegijiStudomat