Vodič za brucoše

Evo zašto NIKADA ne biste trebali platiti da vam netko napiše rad! Zagrebačka studentica istog trena izgubila pravo na izlazak na ispit

MojFaks | Akademska četvrt, 11.11.2019.Evo zašto NIKADA ne biste trebali platiti da vam netko napiše rad! Zagrebačka studentica istog trena izgubila pravo na izlazak na ispit

Studentske grupe na Facebooku pune su lažnih profila s oglasima u kojima studentima nude pisanje seminarskih i završnih radova te više ne predstavljaju nikakvu novost.

I stranice poput  Njuškala, u rubrici "ostalih intelektualnih" usluga ažurno postavljaju oglase te prirode. U nekim oglasima cijena se može odmah saznati, i kreće se uglavnom od 20 do 50 kuna po kartici teksta (1800 znakova), neki nude i fiksne cijene, a kod nekih cijenu saznate tek kada se javite oglašivaču.

Dosad se dosta pisalo i o cijeni i o tome zašto i tko piše radove studentima. Sve dok se studentima ne bude dalo pisati vlastite radove, sigurno je da će to tržište rasti. Međutim, nije da se samo studentima "ne da" pisati rad, događaju se takve stvari i kod onih koji nude svoje intelektualne usluge. 

...'Povoljno pišem seminare, ali i disertacije': Tko je kriv što studentima drugi pišu radove?...


Jedna studentica odlučila je za naš portal podijeliti svoje iskustvo. Kako nam govori tijekom dosadašnjeg studiranja nikada nije koristila usluge intelektualnog tipa, ali taj jedan put zbog spleta okolnosti odlučila je kontaktirati osobu da joj napiše seminarski rad. 


Foto: Shutterstock @Have a nice day Photo`s

Oglas je pronašla u grupi "Sava" i činio joj se kao mnogobrojni oglasi tog tipa koji zatrpavaju grupu.  S osobom koja piše radove lako je stupila u kontakt.  Napisala je koja je tema i da bi rad trebao biti dugačak do nekih 10 kartica. U konkretnom slučaju, oglašivač je za deset kartica teksta napisao da traži 200 – 300 kuna. Nakon što su to dogovorili, dogovoren je i rok za predaju rada. Jedan datum je uzet kao prvi, dok je studentica navale i kada ona konačno mora predati  rad. Postoji dosta studenata, koji također u određenim situacijama, posegnu za ovom vrstom instant pomoći, međutim ono o čemu treba voditi računa jeste – da i ove situacije mogu poći na krivo. 

"Javivši se na sasvim tipičan oglas koji nudi pisanje seminarskih radova, nisam ni slutila da bi moglo nešto poći po zlu. Tipičan oglas, tipično dogovaranje oko roka predaje i cijene - sve je bilo regularno. No, dogovorenim danom predaje, dotična se osoba javila odgađanjem predaje rada na što sam ja negodovanjem pristala jer mi je 'gorilo pod petama'. Naivno sam pričekala još dva dana da mi se pošalje rad. No, to se nije dogodilo ni nakon mojih osuđivačkih poruka", govori nam studentica koja je željela ostati anonimna. 

Iz prepiske koja je u posjedu portala MojFaks vidimo kako je studentica, nekoliko dana za redom postavljala pitanja što je s radom i kada ga može očekivati, dok je oglašivač na njene poruke odgovara s "danas" i "sutra", da bi na kraju napisao kako ima problem s laptopom na čemu je konverzacija završena. Studentica nije dobila ni rad ni odgovor zašto joj to nije rečeno u prikladnom terminu. 

"Odgovor ni svoj rad nikad nisam dobila. Što sam mogla napraviti po tom pitanju? Apsolutno ništa. Naime, istupanjem u javnosti, ugrozila bih svoj status što ne želim u ovim trenucima. A prijaviti dotičnu osobu koja ujedno s lažnog profila nudi intelektualne usluge - kome? Pitam se još i danas s dozom gnjeva i razočarenja. Ako se ikad nađete u situaciji poput mene, pristupite takvim oglasima s velikom dozom opreza!", poručila je ova studentica. 

S obzirom na to da uvijek znamo na vrijeme kada ćemo trebati predati određeni rad, vjerojatno je bolje da se na vrijeme organiziramo i odradimo to sami - jer čini se da ni kada želiš kupiti rad, to ne mora ići tako jednostavno. Studentici iz teksta taj seminarski rad bio je uvjet za izlazak na ispit, te samim time što nije ispunila obveze prema kolegiju, izgubila je rok. S obzirom na to da je bio posljednji termin ispit, morala je prenijeti predmet. 


...Stop prepisivanju: Od iduće akademske godine svi domaći fakulteti imat će 'lovca na plagijate'...


A.Z.
Foto: Shutterstock


seminarski radovikupovinastudentioglasi


Prati nas na Instagramu!