Vodič za brucoše

Zavrzlama zvana državna stipendija: nakon objave rezultata stigli novi problemi

MojFaks | Akademska četvrt, 11.04.2016.Zavrzlama zvana državna stipendija: nakon objave rezultata stigli novi problemi

Rezultati natječaja za državnu stipendiju, najpoželjniju stipendiju koju možete primati, sasvim očekivano izazvali su pad servera Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Nakon početne navale nastupili su i prvi problemi: nakon što se mnogi kolege nisu nikako uspijevali 'pronaći' u kategorijama za koje su se prijavljivali, 'otkrivena' je i lista studenata čije su prijave bile nepotpune pa ih čeka dodatno sakpljanje i slanje dokumentacije kako bi im stipendija bila odobrena.

Društvene mreže prepune su negodovanja! Kolege se žale na netočno obračunate ECTS bodove ili pak nejasno izračunate bodove po kriteriju prosječnog prihoda po članu zajedničkog kućanstva. Neki su također ostali bez određenog broja bodova jer su radom preko Student-sevisa zaradili više od 26 tisuća kuna godišnje.

>> Pratite i pridružite se raspravi o stipendijama i na našem Facebooku


Požalila nam se Petra Liber, 22-godišnja studentica treće godine preddiplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Podijelila je s nama svoje nezadovoljstvo pogrešnim računanjem ECTS bodova. Osim što se ECTS bodovi povlače iz baze podataka kojima raspolaže Studomat, stoga grešaka ne bi trebalo biti, još jedan mehanizam osiguranja jest i taj da vam vaša matična referada mora potvrditi broj bodova koji su 'povukli' u Ministarstvu. Čovjek bi rekao – savršeno, no zapravo se i u ovako osmišljenom sustavu provjere događaju pogreške. Petra ima 115 ECTS-a, što je jasno vidljivo iz fotografija njenog indeksa koje nam je poslala, no u rezultatima stipendije piše da ih ima samo 95.


foto: privatna arhiva

Iako je kontaktirala Ministarstvo, do trenutka objavljivanja ovog članka još nije dobila željeni odgovor. "K svemu tome, moja referada, referada FPZG-a, poslala im je upozorenje da su mi krivo to izračunali", kaže P. L. "U onih milijun papira primjetili su da nešto ne štima s mojim bodovima i doslovno su sve išli pregledavati (je li račun ok, je li indeks ok) i na kraju su shvatili da je sve ok s informacijama online samo oni nešto krivo obračunavaju", objašnjava naša sugovornica.

Problemi s tumačenjem kategorije D1


Posebno nezadovoljstvo izazvali su rezultati unutar D1 kategorije stipendije za koju je konkuriralo 200 studenata, a dobilo samo 19. Kako su neki naveli na društvenim mrežama, ljuti ih netransparentnost kriterija odabira u ovoj kategoriji i manjak objašnjenja zašto su oni koji nisu dobili stipendiju eliminirani, kao što je bilo objašnjeno u kategoriji E.

Također je očigledno došlo do krivog tumačenja teksta natječaja. Iako je pojašnjenje za ovu kategoriju glasilo: "LISTA BR. 1: 19 državnih stipendija u kategoriji D-1 - redoviti studenti koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona", mnogi studenti protumačili su to kao jednake kriterije po kojima se prijavljuju za braniteljsku stipendiju. No, status civilnog invalida rata i mirnodopskog vojnog invalida nije isto kao i status hrvatskog vojnog invalida (HRVI) što je izazvalo probleme nakon objave rezultata.

Naknada za nezaposlene košta vas bodove


Neki su se pak neugodno iznenadili kad su vidjeli da im se naknada za nezaposlene uračunala u primanja, iako je takva naknada neoporeziva, zbog čega su također izgubili bodove. Kolege koji su se obratili Ministarstvu dobili su sljedeći odgovor: "Bodovanje nezaposlenosti roditelja je već uračunato u bodovanje prema prihodima za E kategoriju", a koji su podijelili na društvenim mrežama. No, na pitanje "Na koji način je uračunato i kako se iz bodova za prihode može vidjeti da je nekome roditelj nezaposlen" nisu odgovorili, barem do trenutka u kojem nastaje ovaj članak.

Problem zvan zajedničko kućanstvo


Još jedan od problema vezan je uz koncept zajedničkog kućanstva koji naravno podrazumijeva da svi članovi takvog kućanstva žive na istoj adresi. Studenti čiji roditelji žive na odvojenim adresama ili žive na istoj, ali nisu svi prijavljeni na tu adresu kućanstva u kojemu svi zajedno stanuju, također su eliminirani iz procesa izračunavanja bodova za stipendiju, a kako je moguće saznati na internetu, na temelju ovakve dokumentacije nemate pravo na žalbu. Moguće je doduše dostaviti nove potvrde iz Porezne uprave u kojima piše da su svi članovi u međuvremenu prijavljeni i žive na istoj adresi, što je jedini način da riješite ovaj problem.

S nepotpunom dokumentacijom još imate šanse


Iako je jasno da su neka pitanja studenata jasan pokazatelj nesnalaženja ili krivog tumačenja teksta natječaja, činjenica je da su neke novine u odnosu na prethodne godine ovog puta zbunile studente koji su u rezultatima natječaja otkrili da imaju manje bodova no što su prije računali (što je najčešće slučaj kad je nezaposlenost u pitanju). Lista prijavljenih koji iz bilo kojeg razloga nemaju potpunu dokumentaciju svakako je dokument koji biste trebali potražiti i pročitati ako se ne  nađete među kolegama unutar kategorije za koju ste aplicirali, a nakon toga provjerite što vam još nedostaje.

Nema razloga za paniku! Iz Ministarstva odgovaraju na mailove (javite im se na drzavne-stipendije@mzos.hr), a dobiti ih možete i na telefon 01 4569 015. Sasvim sigurno netko će vam se javiti i objasniti sve vaše nedoumice.

Ukoliko je vaša prijava za E kategoriju odbijena, na mail adresu stići će vam pojašnjenje zašto i po kojoj je osnovi tako odlučeno.

Ukoliko smatrate da je u slučaju obrade vaše prijave došlo do nekih nepravilnosti, javite nam se na info@mojfaks.com.

L.B./foto: arhiva


državna stipendijapitanjanedoumiceD i E kategorijazajedničko kućanstvonaknada za nezaposlene