Vodič za brucoše

Želite znati što bi vas pitali na prijemnom na prestižnom sveučilištu? Odlično jer Oxford je objavio baš ta pitanja

MojFaks | Akademska četvrt, 22.10.2018. Želite znati što bi vas pitali na prijemnom na prestižnom sveučilištu? Odlično jer Oxford je objavio baš ta pitanja

Mnogima je san studirati na prestižnim sveučilištima te njihovim fakultetima kao što su Harvard, Yale i Oxford. Proces selekcije osim prijemnog ispita sadržava i intervju sa studentima kandidatima pa se tako iz godine u godinu mladi pitaju koja se to pitanja 'vrte' na prijemnima i intervjuima. Znatiželjnici se mogu smiriti jer je Oxford objavio listu pitanja s intervjua.

Sveučilište Oxford na kojem bi valjda većina studenata studirala kada bi imali mogućnost, objavilo je prije nekoliko dana nekoliko primjera pitanja koja su kandidatima postavljena na upisu. Neka od pitanja glase: "Što povjesničari nisu otkrili o prošlosti?", "Kako se može procijeniti masa atmosfere?" te "Bez obzira na to postoji li bog, ima li religija vrijednost?".

Izvor: Pixabay

Ovisno o tome koji studij biraju, studentima su postavljena i malo drukčija pitanja. Tako se primjerice onima koji će izučavati znanost o planetu Zemlji postavit će se pitanje kako izgleda kamen koji trenutno drže u ruci, a kandidatima koji bi studirali kemiju slijedi pitanje u obliku izračuna - koliko različitih molekula može biti načinjeno od šest ugljikovih atoma i 12 atoma vodika. Sveučilište Oxford je objavilo pitanja kako bi povećali transparentnost, ali su ponudili i kratke odgovore, odnosno, savjete i primjere kako najbolje odgovoriti na pitanja.Voditeljica upisa, Samina Khan, kaže da su intervjui za većinu studenata kandidata posve novo iskustvo, ali da budući studenti moraju shvatiti da su pitanja postavljena s razlogom. Ukratko, žele saznati u kojem smjeru student razmišlja, kako reagira na nove ideje i kako misli o području koje želi studirati. Voditeljica Khan navodi da bez obzira na prošlo srednjoškolsko i drugo obrazovanje, svi studenti moraju dobiti jednaku priliku za obrazovanjem.

Izvor: Unsplash

Tako su bitne osobe s različitih fakulteta u sklopu Oxforda rekle zašto je važno da studenti znaju određene stvari gledano prema području koje žele studirati. Laura Tunbridge, s St Catherine’s Collegea objasnila zašto kandidati prilikom upisa na glazbeni studij moraju objasniti različite načine svog slušanja glazbe. Tvrdi da to pitanje daje mogućnost studentima da vlastito iskustvo slušanja glazbe pretvore u polaznu točku u razgovoru o načinima kako ljudi konzumiraju glazbu itd. te da razmišljaju apstraktnije.

Više o pitanjima s Oxforda i razlozima za njih pročitajte na linku.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


OxfordSveučilište Oxfordpitanjaprijemni na Oxfordu


Prati nas na Instagramu!