L.B. u Akademska četvrt

2 mjeseca stipendije gratis! U ovoj županiji sve je više stipendija, dijele se tijekom 12 mjeseci, a dobivaju ih svi

Ova hrvatska županija već 5 godina povećava broj i iznos stipendija koje na račune sretnih dobitnika sjedaju 12 mjeseci u godini.

13. prosinca 2022 13:08
Varaždinska županija subvencionira smještaj studenata kod privatnih stanodavaca.

Varaždinska županija subvencionira smještaj studenata kod privatnih stanodavaca. Foto: cosmix via Pixabay

Prema podacima Ministarstva financija, Virovitičko-podravska županija postotno, na razini Hrvatske, bilježi najveći porast izdvajanja za stipendije i školarine. Naime, u 2017. godini za stipendije i školarine izdvajala je 349.780 kuna, a pet godina kasnije taj se iznos penje na 900.000 kuna, što je povećanje za čak 158 posto.

Umjesto 10 čak 29 novih stipendista

„Povećani su troškovi života, inflacija je, a ako želimo pomoći mladima, ali i njihovim roditeljima, onda je ovo naša obveza i dužnost. Ove godine smo odlučili stipendiju dati svima koji su ispunili uvjete natječaja“, rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović pojasnivši pritom da su, umjesto prvotno planiranih deset studenata, stipendije za akademsku 2022./2023. godinu osigurali svima koji su zadovoljili uvjete natječaja – za čak 29 kandidata.

Od toga 17 je brucoša, a ostali su studenti viših godina. Najviše je onih koji studiraju medicinu, njih sedmero, a po četvero ih studira informatiku i građevinarstvo. Stipendija iznosi 800 kuna za svih 12 mjeseci.

Virovitičko-podravska županija trenutačno ima 41 stipendista, a s dodatnih 29 bit će ih ukupno 70.

„Virovitičko-podravska županija pokazuje koliko nam je obrazovanje važno, od ulaganja u infrastrukturu i nove škole, stvaranja boljih uvjete rada profesorima i učiteljima, a time i stvaranja boljih uvjeta za naše učenike ili studente. Županijske stipendije isplaćuju se svih 12 mjeseci. Smatram da je to kvalitetnije rješenje za socijalni status studenta jer znamo koliko im je, posebno danas, svaka kuna važna. Jedino ulaganje u znanje i obrazovanje vodi do razvitka i napretka našeg društva i cjelokupne zajednice, jer je to i ulaganje u gospodarstvo. Studenti koji ‛danas’ potpišu ugovore o stipendijama, već sutra, čim završe fakultet, mogu naći posao na tržištu rada u Virovitičko-podravskoj županiji, naravno uz uvjet da sve svoje obaveze izvrše, da završe fakultet u roku. Naravno, očekujemo da se nakon završetka studiranja vrate ovdje u županiju i da nađu svoj posao gdje ćemo im mi, kao Županija, uvijek biti potpora“, naglasio je župan Andrović.

Još vijesti