L.B. u Akademska četvrt

530 studenata ostvarilo pravo na stipendiju vrijednu 600 eura: Ipak postoji „caka“ zbog koje je nisu prihvatili svi

Ove godine, STEM stipendije posebno su izdašne kad su u pitanju nastavnički smjerovi.

2. Siječnja 2023 13:43
Prilika za odličnu stipendiju.

Prilika za odličnu stipendiju. Foto: ImYanis via Shutterstock

Osim modificiranja određenih kriterija za dodjelu državne socio-ekonomske stipendije, kojima je broj povećan, kao i vrijednost same stipendije, još je jedna stipendija dramatično uvećana kako bi se na razini države pokušao riješiti problem manjka nastavničkog kadra u školama.

Naime, STEM stipendija od ove godine dobitnicima nosi 300, odnosno čak 600 eura ukoliko se odluče za nastavnički smjer neke STEM znanosti. No, za tih 4500 kuna mjesečno, studenti će se morati obvezati da će, nakon diplome, dio karijere ostvariti u školama, kao nastavnici.

Svi prijavljeni „prošli”

Kako piše Šibenski, na javni poziv okončan sredinom prosinca za STEM stipendiju javila su se 503 kandidata i – svi su prošli, to jest ostvarili pravo na stipendiju već od ove akademske godine.

No, već ova generacija dobitnika stipendije morat će dio radnog vijeka „odraditi“ u nastavi u školama, iz kojih sve više mladih bježi zbog slabih mjesečnih primanja. Naime, sretni dobitnici izdašne stipendije ne samo da će najmanje godinu dana (a predviđeno onoliko godina koliko su primali stipendiju) morati raditi u prosvjeti, nego će biti obvezni zaposliti se u školama u županiji prebivališta.

Sankcije za kršenje ugovora

Za kršenje ovako definiranog ugovora predviđene su i stroge sankcije u vidu vraćanja punog iznosa stipendije.

Od 503 dobitnika, do božićnih blagdana ipak nisu svi prihvatili ovu primamljivu ponudu. Kako su novinarima tog portala odgovorili iz MZO-a, stipendiju je dotad prihvatilo 459 studenata kojima je isplata sjela na račun krajem prosinca.

Uplate se nastavljaju automatski, do kraja studija, ukoliko student redovno izvršava svoje obaveze, što znači da se ne morate prijavljivati svake godine, jednom kad ostvarite pravo na ovaj vid državne financijske potpore.

izvor: sibenski.slobodnadalmacija.hr

Još vijesti