P.S. u Akademska četvrt

[ANKETA] Preddiplomski VS prijediplomski – koji naziv koristite? Jedan od njih više nije dio hrvatskog jezika

Ovu jezičnu promjenu kritizirao je profesor Filozofskog fakulteta

23. svibnja 2023 15:02
Preddiplomski ili prijediplomski studij?

Preddiplomski ili prijediplomski studij? Foto: Canva

Tijekom visokog obrazovanja, studentima se nudi nekoliko vrsta studija koje mogu odabrati. Postoje sveučilišni i stručni studiji, a svi kreću s prve početne razine preddiplomskih studija.

Nakon njih slijede diplomski, ukoliko se osoba odluči iste upisati, a isto vrijedi i za sveučilišne integrirane, specijalističke i doktorske studije. No, problem je u preddiplomskim studijima, točnije, u njihovom nazivu. Iako je do sad godinama bio uvriježen naziv preddiplomskih studija, to se nedavno promijenilo.

Iz preddiplomskog u prijediplomski

Izmjenom i dopunom Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti prošle godine u listopadu, promijenio se i naziv ovog stupnja studija. On više ne glasi „preddiplomski studij“ već „prijediplomski studij“, prema novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Novi naziv nekadašnjeg preddiplomskog, a sadašnjeg prijediplomskog studija, stoji i na službenim stranicama Agencije za visoko obrazovanje što znači da jezična promjena naziva se već polako, ali sigurno uvriježila u sveučilišni jezik.

No, ova promjena nije se svidjela svima. Jedna od osoba koja ne odobrava ovu promjenu jest profesor Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Mate Kapović.

Za Kapovića promjena je besmislica

On je u svojem nedavnom Facebook statusu, na svojem profilu, žestoko osudio ovu jezičnu promjenu koja je, prema njegovom mišljenju, „potpuna besmislica“. Kao što piše, pretpostavlja da je došlo do promjene zbog prefiksa „pred“ koji prema pravilima označava fizičko mjesto.

Pa samim time, preddiplomski studij se tako ne može nazivati jer on ne označava mjesto već vremenski period studija koji se odvija prije diplomskog.

Kapović se s time ne slaže, a argumentira svoju tvrdnju činjenicom da se svugdje vrijeme i prostor, odnosno mjesto, „metaforički isprepliću“.

„Jezik bez takvih metafora uopće ne može funkcionirati. Džabe se mi tu kao bavimo nekakvim znanostima i analiziramo i objašnjavamo jezik, te se otvaraju novi studiji kognitivnih (!) znanosti, kad se istodobno ovako potpuno neznanstveno, nepotrebno i besmisleno naturaju svima novi izrazi jer su tobože pravilniji“, napisao je profesor Kapović.

Hoće li i strana sveučilišta mijenjati naziv?

Uz navedene tvrdnje, dodaje i pošalicu kako onda Sveučilišta poput Oxforda i Harvarda trebaju svoj preddiplomski, odnosno po novom, prijediplomski studij, preimenovati iz undergraduate u izraz beforegraduate.

Anketa

Koji naziv ti je bolji: preddiplomski ili prijediplomski studij?

Ukupno glasova:


 

Još vijesti