V.F. u Laganini

Bolje Beyoncé nego Kant: 12 „celebova“ koji su poslužili kao inspiracija za kolegije na fakultetima

Ove slavne osobe su postale predmet nastavnog plana na pojedinim sveučilištima.

10. studenog 2022 12:37
Taylor Swift

Taylor Swift Foto: taylorswift via Instagram

Možda trenutno učiš o Decartesu ili Rousseauu. Vjerojatno si u jednom trenutku shvatio koliko ti se teško poistovjetiti s njima.

Za razliku od tebe i mene, studenti pojedinih sveučilišta u SAD-u nemaju takve probleme jer, umjesto o Hobbesovom Levijatanu, oni uče o pjesmama Taylor Swift. Evo koji su sve celebrityji inspirirali kolegije na sveučilištima, kako navodi magazin People.

1. Lana Del Rey

Iz Instituta Clive Davis u New Yorku 20. rujna su objavili da će studentima nuditi kolegij naziva „Teme u snimljenoj glazbi: Lana Del Rey”, a predavat će ga novinarka i spisateljica Kathy Iandoli.

Nastavni plan i program kolegija bi trebao biti usmjeren na „doprinose Lane Del Rey položaju pop zvijezda 21. stoljeća, njezin odnos prema feminizmu, njezine glazbene utjecaje i umjetnike na koje je utjecala te njezinu povezanost s pokretima za društvenu pravdu kao što su #BlackLivesMatter, #MeToo i # TimesUp“.

2. Taylor Swift

Sveučilište Texas u Austinu je 23. kolovoza objavilo da će u jesenskom semestru 2022. početi izvoditi kolegij pod nazivom „Zbirka pjesama Taylor Swift”, a nastavu će voditi profesorica engleskog jezika Elizabeth Scala.

„Studenti će na kolegiju proučavati pjesme Taylor Swift uz tradicionalni kanon zapadne književnosti: Shakespearea, Keatsa i Frosta“, rekla je profesorica Scala u najavi. „Od njih će se tražiti da analiziraju i kontekstualiziraju uobičajene prakse i probleme kroz stoljeća“, dodala je.

Osim toga, Institut Clive Davis Sveučilišta New York je pokrenuo kolegij o Taylor Swift za svoj proljetni semestar 2022.

„Ovaj kolegij predlaže da se dekonstruiraju privlačnost i averzija prema Taylor Swift kroz pažljivo čitanje njezine glazbe i javnog diskursa u vezi s njezinim vlastitim rastom kao umjetnice i slavne osobe“, navode u opisu kolegija.

3. Harry Styles

U srpnju 2022. Sveučilište Texas State najavilo je novu nastavu za proljeće 2023., usmjerenu na stilove, identitet i pop kulturu.

„Oduvijek sam želio podučavati satove povijesti koji su i zabavni, ali također pokrivaju razdoblje koje su učenici proživjeli i s kojim se povezuju“, rekao je izvanredni profesor digitalne povijesti, dr. Louie Dean Valencia za lokalnu podružnicu NBC-a.

„Proučavajući umjetnost, aktivizam, konzumerizam i fandom oko Harryja Stylesa, mislim da ćemo moći doći do nekih vrlo relevantnih suvremenih pitanja. Mislim da je jako važno za mlade ljude da vide što se može odraziti na njih iz nastavnog plana i programa“, istaknuo je.

4. Beyoncé

„Dok drugi umjetnici jednostavno objavljuju pjesme, ona stvara veliku priču o svom životu, svojoj karijeri i svojoj osobi“, rekao je Kevin Allred, predavač Rutgersa za Today, 2014 godine.

5. Jay-Z

Baš kao i njegova supruga, Jay-Z je također imao kolegij posvećen njegovom radu i to na Sveučilištu Georgetown. Njegova knjiga Decoded uvrštena je i na popis obvezne literature.

6. Miley Cyrus

Ova je pjevačica bila inspiracija za kolegij na koledžu Skidmore, a profesorica Carolyn Chernoff tvrdi da je Miley Cyrus jako zanimljiva tema jer „komplicira prikaze ženskog tijela u pop kulturi na neke načine koji su dobri, loši i ružni.“

7. Bruce Springsteen

Na Sveučilištu Rutgers u saveznoj državi New Jersey postoji kolegij pomalo teološke tematike usredotočen na pjevačeve tekstove i, kako oni prenose „mogućnost otkupljenja zemaljskim sredstvima (žene, automobili, glazba)“.

8. Sean Combs

U opisu kolegija o Seanu Combsu na Sveučilištu New York objašnjeno je: „Iako ga se ponekad ne tretira s ozbiljnošću koju zaslužuje, Combs je imao dubok učinak na globalnu kulturu u posljednjih 20 godina.“

9. Lady Gaga

Na oduševljenje fanova Lady Gage, 2010. godine Sveučilište Južne Karoline je počelo s izvođenjem kolegija kojemu je „središnji cilj razotkriti neke od sociološki relevantnih dimenzija slave Lady Gage“.

10. Kanye West

Objavio je album pod nazivom The College Dropout, ali ako Kanye West ikad odluči ponovo upisati fakultet, može učiti o samome sebi. Prema portalu The Fader, Sveučilište u Georgiji je 2015. godine objavilo da će nuditi kolegij upravo o Kanyeu.

11. Michael Jackson

Ova je glazbena ikona inspirirala kolegij na Sveučilištu Clark u Atlanti. Nastavni plan je uključivao „kako je pregovarao, njegove turneje, diskografske ugovore, promociju, do toga kako je revolucionirao pravne prakse u vezi s autorskim pravima za zabavu, zaštitnim znakovima, licencama i ostalo.“

12. James Franco

Columbia College Hollywood je ostvario suradnju sa samim glumcem te stvorio kolegij kojeg predaje Francov urednik Tyler Danna, a glumac bi se redovito uključivao preko Skypea.

izvor: people.com

vezano Harry Styles Akademska četvrt Na ovom sveučilištu odsad uče o megapopularnom Harryju Stylesu: Interes studenata ogroman, stvorila se lista čekanja

vezano Inspiracija dolazi sa svih strana Laganini Inspirativni citati poznatih i slavnih zbog kojih ćete gristi kao piranja ove akademske godine

Još vijesti