V.F. u Akademska četvrt

Branislav (88) je najstariji brucoš u Crnoj Gori: „Prvi semestar je prošao teže nego što je zamišljao“

Kaže da njegova obitelj nije bila oduševljena.

21. veljače 2023 11:07
Starčeve ruke

Starčeve ruke Foto: Stevepb via Pixabay

Znaš onih nekoliko kolega na faksu koji su stariji od ostalih? Možda si ih zafrkavao što su upisali faks s 24 godine. Ili oni koji su upisali faks odmah nakon mature pa im se studiranje odužilo... Na deset godina! Možda si i ti jedan od tih studenata. Tu smo da te utješimo, ne brini se. Dokazat ćemo ti da nikada nije kasno.

Branislav Radulović je 88-godišnjak koji je najstariji brucoš u Crnoj Gori. Upisao je Strojarski fakultet u Podgorici, a trenutno priprema ispite u drugom semestru.

„Na predavanjima sve bilježim, cilj mi je dokazati studentima da samo redovito dolaze na predavanja i slušaju, prolazak na ispitu im je garantiran. Vjerujte, ja toliko brzo pišem da često moram dešifrirati ono što sam pisao. Nisam dugo pisao, nije ni čudno“, rekao je Branislav za Radio i Televiziju Crne Gore.

Teže je nego što je mislio...

„Polažem kolokvije, nisam još dobio ni jednu ocjenu. Ne računam ništa dok ne dobijem ocjene u indeks. Mislim da ću dobro proći“, dodao je. Od fakulteta je na poklon dobio i računalo, ali je priznao da se s tehnologijom ne snalazi baš najbolje. Branislav vjeruje da će i to uspjeti svladati.

„Prvi semestar sam prošao puno teže nego što sam zamišljao, mislio sam da će ići lakše, ali sam vidio da svaki profesor traži dublje znanje. Prije 70 godina je učenje bilo puno drugačije. Sada se teško snalazim. Teoretski predmeti mi bolje idu, to je sve na osnovu logike, ali matematika i fizika malo teže. Nadam se da ću to savladati“, ispričao je.

Sjedi u prvoj klupi jer slabije vidi i čuje

Priznao je kako njegova obitelj nije bila oduševljena njegovom odlukom da upiše fakultet, Branislav je odlučio sebi ispuniti želju. Prvi je put upisao fakultet prije 60 godina, ali tada je bilo važnije da radi i prehrani djecu. Sada želi dokazati starijim generacijama da godine nisu prepreka za ostvarivanje snova.

„Mlade kolegice i kolege su me dobro prihvatili, iznenađen sam. Trude se pomoći jer loše čujem, loše vidim. Ne tražim nikakve privilegije, ono što mogu sam, to ću napraviti. Sjedim u prvoj klupi da bolje čujem, oni dosta lagano pričaju i to mi smeta, ali ih neću opominjati jer ne želim ni na što utjecati, neka sve bude kako je“, istaknuo je.

Osim što studira, Branislav na svom imanju radi u voćnjaku, vinogradu, košnicama. Uvjeren je da ga fizički rad čini vitalnim.

Izvor: Radio i Televizija Crne Gore

vezano Slika nije pronađena Postani student Na Fakultetu političkih znanosti diplomirala 60-godišnja studentica, ali nije najstarija: Prestiže ju baka s Ekonomije

vezano Kupio joj je knjigu neobičnog naziva... Laganini Internet 'isprdao' studenta koji 'dejta' sa starijom djevojkom: 'Rekla mi je da sam balavac, a ja njoj da je baba'

Još vijesti