V.F. u Akademska četvrt

Studenti očajni! Troškovi života previsoki, a studenti s invaliditetom ne mogu uštedjeti na hrani

Povećali su im naknade samo za 30 funti.

1. lipnja 2023 12:56
Studenti s invaliditetom ne mogu uštedjeti na hrani.

Studenti s invaliditetom ne mogu uštedjeti na hrani. Foto: stevepb via Pixabay

Već smo ranije pisali o studentima u Velikoj Britaniji koji se već neko vrijeme suočavaju s previsokim troškovima stanovanja koje se ne mogu priuštiti. Do sada su prosvjedovali i odbijali plaćati svoje stanarine iz protesta. Mnogi su studenti odlučili štedjeti na hrani, neki od njih čak preskaču obroke, kako bi uspjeli platiti visoke stanarine.

Međutim, ova studentica nije u mogućnosti smanjiti svoje troškove za hranu. Alice Moore je 21-godišnja studentica Sveučilišta u Cardiffu koja ima cističnu fibrozu. Zbog svog stanja prisiljena je kupovati određene proizvode koji nisu često dostupni u pristupačnijim supermarketima. Kako su cijene skočile, Alice se našla u teškoj financijskoj situaciji, piše BBC.

„Iritantno je što ne mogu štedjeti na stvarima zbog svog invaliditeta. Moram uložiti vlastiti novac da ga pokrijem“, rekla je. „Ne bi trebalo biti tako, a ja sad moram škrtariti i štedjeti na drugim stvarima jer si moram priuštiti hranu.“

Disabled Students UK, najveća organizacija studenata s invaliditetom u zemlji, rekla je da je nedostatak podrške studentima poput nje „doista razočaravajući“.

Smatraju da se ne čini dovoljno

Velška vlada rekla je da je predana pružanju potpore studentima s invaliditetom tijekom krize troškova života, ali Nacionalna unija studenata (NUS) Wales vjeruje da se može učiniti više kako bi se „osigurali jednaki uvjeti za sve“.

Još jedna studentica s invaliditetom, Hannah Stansfield, 25, rekla je: „Ne mogu jesti mnoge namirnice zbog senzorne preopterećenosti. Ne mogu jednostavno otići i pronaći jeftiniju verziju.“

Studentica Cardiff Metropolitana ima autizam i rekla je da često mora kupovati „stvarno skupe“ marke jer su to jedine stvari koje može jesti. Obje studentice primaju isplate za osobnu neovisnost (PIP), državnu naknadu koja pomaže osobama s invaliditetom u pokrivanju životnih troškova.

Dvije komponente PIP-a su svakodnevni život i mobilnost. U travnju je maksimalna dnevna životna komponenta porasla sa £92,40 na £101,75 tjedno, dok je maksimalna komponenta mobilnosti porasla sa £64,50 na £71.

„To je povećanje od 30 funti, povećanje PIP-a kako ga zovu - to nije puno“, rekla je Amelia McLoughlan iz Disabled Students UK.

Naknadu za osobe s invaliditetom troše na hranu

Rekla je da mnogi studenti s invaliditetom ne mogu smanjiti potrošnju u područjima gdje bi drugi studenti mogli, tako da PIP „ne pokriva potencijalne dodatne troškove [osobe s invaliditetom].“

Alice svoj PIP uglavnom troši na hranu, ali je rekla da ostatak ide na putovanja u bolnicu.

„Tamo gdje plaćanje PIP-a nije povećano kako bi se odrazila inflacija, nalazim se u situaciji da moram zaroniti u vlastiti novac kako bih platila stvari“, rekla je.

Još jedan oblik financijske pomoći dostupan studentima s invaliditetom je dodatak za studente s invaliditetom (DSA), koji je namijenjen pokrivanju troškova studija poput specijalističke opreme.

Studenti s invaliditetom jedni od najteže pogođenih

Helen Saelensminde, izvršna direktorica Snowdon Trusta - dobrotvorne organizacije koja studentima s invaliditetom daje potpore i stipendije - složila se da postoje problemi s doplatkom.

„Za neke studente s invaliditetom troškovi daleko premašuju granice DSA-a“, rekla je.

Gospođa McLoughlan rekla je da to znači da kriza troškova života „ozbiljno“ utječe na studente s invaliditetom.

Dodala je da će, ako se ništa ne promijeni, biti „opstanak najjačih, a to je stvarno zabrinjavajuće“.

Nacionalna unija studenata (NUS) Wales rekla je da su studenti s invaliditetom među onima koji su „najteže pogođeni okrutnim rezovima“.

Izvor: BBC.com

Još vijesti