P.S. u Akademska četvrt

Svi povećavaju i nude više, a ovaj hrvatski grad?! Bez stipendije ostalo čak 26 studenata

Zaklada „Srce grada Osijeka“ nekoliko je godina dodjeljivala novčane studentske pomoći.

16. Siječnja 2023 11:21
Novac na stolu.

Novac na stolu. Foto: Bacho via Shutterstock

Posljednjih tjedana često smo pohvalno pisali o raznim hrvatskim gradovima i općinama koji su povećali broj, iznos ili kategorije studentskih stipendija.

Samim time su pružili priliku većem broju studenata za ostvarivanje novčane pomoći, što je u trenutačnim vremenima, od izuzetne pomoći. No, ipak nije situacija svugdje ista.

Dok su neki zbog globalnog problema krize i inflacije povećali broj ili iznos studentske novčane pomoći, zaklada Srce grada Osijeka iste su potpuno ukinuli, kako piše DNEVNIK.hr.

Smanjeni prihodi i usporena akumulacija kapitala

Iako su prethodnih godina redovno raspisivali natječaj u svrhu dodjeljivanja stipendija za studente slabijeg socioekonomskog statusa, ove godine studenti isti nisu dočekali. Zato je DNEVNIK.hr tražio komentar zaklade, a dobili su ga od njihova upravitelja, Romana Kristića.

„Zbog smanjenih prihoda i usporene akumulacije kapitala, zaklada za ovu akademsku godinu nije uspjela osigurati dostatna financijska sredstva donatora za isplatu stipendija te nije raspisivala javni natječaj, ali nastavlja sa svim planiranim aktivnostima kako bi već za sljedeću akademsku godinu osigurala i ovaj vid potpore“, objašnjava Kristić.

Kako pišu, prethodnih godina čak je 26 studenata ostvarivalo stipendiju od strane zaklade u vrijednosti od 390 000 kuna.

Preostaje gradska stipendija za studente

No, ono što ističu jest činjenica da Grad Osijek i dalje dijeli studentsku novčanu pomoć u vidu stipendija pa se zainteresirani mogu prijaviti tamo, bez obzira na to što su oni svoju, barem za ovu godinu, ukinuli.

izvor: dnevnik.hr

Još vijesti