P.S. u Akademska četvrt

Zbog dugih redova u menzama studenti odustaju od večere! Iz SC-a javljaju: 'Proveli smo testiranje čekanja – evo rezultata'

U jeku inflacije, povoljan meni u menzi predstavlja odličnu soluciju većini studenata.

14. listopada 2022 19:51

Red za menzu na Savi Foto: MojFaks

Red za menzu na Savi Foto: MojFaks

Red za menzu na Savi Foto: MojFaks

Red za menzu na Savi Foto: MojFaks

Mnogi studenti mislili su da će se redovi ispred zagrebačkih menzi riješiti početkom akademske godine. No, pogriješili su. Redovi su i dalje dugi, a kako tvrde, na ručak ili večeru posebno se dugo čeka.

vezano Problemi se svakim danom gomilaju. Nakon predavanja Novi 'fejl' u menzama: 'Pao' sustav, neki studenti jeli besplatno, drugi dobili račun na tuđe ime

Iako to nije slučaj u svim zagrebačkim menzama, posebno se izdvajaju one domske: u sklopu SD-a "Stjepan Radić" i "Cvjetno naselje".

Proljetos, najveći problem predstavljao je noviji sustav za kojeg se je tvrdilo da radi sporije nego inače. Nije sustav bio jedini problem nego i nova aplikacija Weapay na koju su se trebali adaptirati studenti, ali i tete u menzama. Baš zato su se mnogi studenti zapitali u čemu je sada problem jer je proces prilagođavanja na novu aplikaciju i sustav naplate već završio.

Večera ipak u obližnjoj pekari?

Bez obzira na to što je nova akademska godina tek počela, mnogi studenti tvrde da gube strpljenje. Kako nam govore, neki odustaju od večere, odlaze u pekare, a oni strpljiviji "kampiraju" ispred menze samo kako bi napokon došli do subvencioniranog obroka.

vezano SRCE je dalo svoje pojašnjenje za nastale gužve pred menzama! Akademska četvrt Iz SRCA objasnili razloge gužvi pred menzama: Krivi su i – studenti?

U vremenima kada je inflacija na vrhuncu im sigurno nije lako, a pogotovo kada kaska i sustav prehrane u menzama zbog dugih redova pa su primorani odabrati večeru na nekoj drugoj lokaciji.

"Na kraju sam večerala u pekari na Savskom mostu", govori za MojFaks studentica socijalnog rada na Pravnom fakultetu. Odustala je zbog večere jer nije uspjela doći do obroka na Savi, čak ni nakon dva pokušaja. Prvo je čekala u redu za "brzu", i taman kad je trebala doći na red, došao je zaštitar.

"Došao je do nas i rekao je da se menza zatvara i da možemo otići u menzu broj 2 koja radi još svega pola sata. Nakon toga sam otišla do te menze i odustala kad sam vidjela red", tvrdi studentica. 

Red za menzu na Savi Red za menzu na Savi Foto: MojFaks

Nije jedina koja odustaje kada vidi red. Ovo je česta odluka i mnogobrojnih drugih studenata, poput naše druge sugovornice, djevojke s Učiteljskog fakulteta.

"Iz petog paviljona na Savi sam gledala red koji je išao skroz dolje do 12. paviljona. U toj situaciji bih pričekala ili da se red smanji ili bih jednostavno izgubila volju za večerom baš zato mi se ne da toliko čekati", napominje.

No, nije problem samo u menzi u sklopu doma ''Stjepan Radić''.

Čekanje od minimalno pola sata do 45 minuta

Ista situacija događa se i drugdje, a prema izjavi Dine, studenta Arhitektonskog fakulteta, redovi su česti u mnogim drugima menzama.

''Inače za ručak i večeru trebam minimalno pola sata do 45 minuta da dođem na red i to u bilo kojoj menzi, u koju god da probamo'', tvrdi Dino.

Red za menzu na Savi Red za menzu na Savi Foto: MojFaks

Osim toga, napominje i da su isprobali sve od menze u sklopu Studentskog centra, menze na Fakultetu elektrotehnike i računarstva pa sve do menze na arhitekturi, Cvjetnom i naposljetku, Savi. On smatra da nije problem u sustavu naplaćivanja ni Weapay aplikaciji, nego u manjku blagajna, ali i blagajnica.

Ni na Cvjetnom nije bolje

Da je situacija loša i u sklopu Studentskog doma "Cvjetno naselje", dokazuje i Ivana Obran. Ona je studentica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije koja stanuje, a i hrani se, u sklopu doma na Cvjetnom.

"Čekanje u redu je sve češće i frustrirajuće jer neovisno o dobu dana, bilo da je u pitanju ručak ili večera, redovi su uvijek predugački", govori i napominje da od početka ove akademske godine nijednom nije čekala manje od 20 minuta u redu.

Red za menzu na Cvjetnom Red za menzu na Cvjetnom Foto: MojFaks

Upravo zbog toga za jedan odlazak u menzu joj treba, u najboljem slučaju, sat vremena. Sada je to još izdržljivo, ali postavlja se pitanje kako će biti kasnije.

"Možda to sada zvuči malo, ali za jednog studenta kojem, kada krenu kolokviji i rokovi, svaka minuta puno znači", dodaje Ivana.

SC testirao vrijeme čekanja i izdavanja računa

Zbog ovog problema, kontaktirali smo i ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu Mirka Bošnjaka. Naglasio je da su otvorene sve menze u sklopu domova "Stjepan Radić" i "Cvjetno naselje", no da treba imati na umu da na Savi stanuje 4500 studenata, a na Cvjetnom njih 1800.

Ono što pozitivno iznenađuje jest da su provedeno testiranje čekanja i izdavanja računa, 12. listopada u SN-u "Cvjetno naselje".

vezano Express restoran u zagrebačkom SC-u na Savskoj Laganini Dvojica studenata ocjenjuju zagrebačke menze: Evo kako je prošao restoran na Savskoj

Po detaljnim podacima koje su nam ustupili, tvrde da čekanje nikad ne premašuje 10 minuta.

Ako je ispred vas 30 ljudi, i dalje ćete račun dobiti za manje od 10 minuta

Kako se vidi iz tablice, studenti koji ručaju na Cvjetnom oko 13,00, na Liniji 1, čak i ako je pred njima 30 kolega, račun će u ruke dobiti nakon 7 minuta i 8 sekundi. Na Liniji 2, u jednako dugačkome redu, student će dobiti račun u ruke za 9 minuta i 25 sekundi.

Ništa drugačije nije ni u vrijeme večere. Primjerice, toga se dana, u periodu od 18:30 do 18:40 na Liniji u jednako dugom redu na račun čekalo 7 minuta i 23 sekunde, a na Liniji 2 8 minuta i 16 sekundi.

vezano Red je skoro do paviljona! Akademska četvrt Nema kraja debaklu u menzama: Problemi s računima – neki ostali bez novca zbog tuđe večere

13 sati i 18 sati izdvajaju se kao najfrekventniji periodi za doći na obrok, a vrijeme nakon toga opada vrijeme čekanja u redu, kao i gužve, pokazuju podaci testiranja čekanja.

Iz Ureda ravnatelja navode i da su brucoši moguć razlog usporavanja cijelog procesa jer se još uvijek "prilagođavaju na studentski život, kao i na sustav prehrane u menzama".

"Prosjek blagajnica na blagajni od unosa artikla do izdavanja računa konzumentu je 12 sekundi ovisno koliko konzument ima artikala na poslužavniku i da je veza sa CARNET-om u redu", javljaju iz Ureda ravnatelja zagrebačkog SC-a.

Osim ovih podataka, navode i još jedan potencijalni razlog zbog kojega dolazi do problema.

''Praksa je pokazala da čekanje u redu ovisi i o samim konzumentima i njihovim željama za određeni sastav jela koji se stavlja na tanjur (a nije u sastavnici menija) kao i daljnje biranje deserta pa se tu zna produžiti red", dodaje za kraj ravnatelj zagrebačkog SC-a.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sava Memes (@sava.memes)

No, kako sve ne bi bilo tako crno, studenti u svemu pronađu i mjesta za šalu. Baš zato je na popularnom Instagram profilu, koji je namijenjen samo za zezancije sa Save, osvanuo i meme povodom ovog problema.

Nitko ga ne razumije bolje od studenata koji, kako sami procjenjuju, satima čekaju u redovima.

Još vijesti