L.B. u Akademska četvrt

Nakon diplome ne možeš se zaposliti? Fakultet bi mogao platiti 'masnu' kaznu zbog toga

Deseci tisuća dodiplomaca studiraju na institucijama koji će potencijalno plaćati kazne ukoliko polaznici nakon završetka studija neće moći naći posao ili će postotak odustajanja od studija biti visok.

3. listopada 2022 15:02
diploma

diploma Foto: MojFaks

Nove podatke objavio je prošlog petka britanski Ured za studente, nakon što je regulatorno tijelo odlučilo iskorijeniti studije loše kvalitete, koje studente opterete kreditima za školarine, bez šanse za zaposlenje nakon diplome.

vezano Indeks u rukama studenta, ocjene Karijera Studentici generacije premijer obećao posao: 'Imam 73 petice u indeksu, a od zaposlenja ništa'

Očekuje se da će se, nakon predstavljanja novih minimalnih uvjeta poslovanja sveučilišta i koledža, najavljenog za idući tjedan, one institucije koje ne budu mogle zadovoljiti kriterije po prvi puta suočiti s mogućnošću plaćanja kazni i do 500.000 funti, piše britanski Telegraph.

Manje od 80 posto brucoša upiše drugu godinu

Gotovo 56.000 studenata studira na 35 sveučilište i koledža koji nisu uspjeli zadovoljiti kriterij 80-postotne prolaznosti redovnih brucoša u drugu godinu studija od kojih su Sveučilište u Bedfordshireu i Sveučilište London Metropolitan samo dvije takve visokoobrazovne institucije s postocima od 70,8 posto i 77,7 posto.

Ured za studente također je otkrio da je više od 11.000 studenata upisano na 62 sveučilišta i koledža, koji ne zadovoljavaju prag od 60 posto, kad su zaposlenje ili stručno osposobljavanje mladih 15 mjeseci nakon dodjele diplome u pitanju.

vezano diploma Postani student U par riječi objasnio zašto diploma povijesti nije beskorisna kao što mnogi misle

Ukupno 33 sveučilišta i koledža s gotovo 30.000 studenata, na pragu su probijanja limita što se stope ispisivanja s fakulteta tiče. Naime, više od četvrtine studenata ispisuje se s ovih fakulteta prije završetka studija.

"Previše studenata, često iz nepovoljnih obiteljskih i financijskih sredina, upisuje slabe studije koji im nakon diplome ne omogućavaju poboljšanje životnih uvjeta i šansi", kazala je Susan Lapworth, izvršna direktorica Ureda za studente.

Sveučilišta koja neće zadovoljiti nove standarde suočit će se s revizijama, ali i potencijalnim sankcijama koje uključuju novčane kazne.

I dalje se nude studiji koji mladima nude "minimalac" nakon diplome

Istraživanje Udruženja poreznih obveznika (TaxPayers' Alliance) u rujnu ove godine otkrilo je barem 10 slučajeva dodiplomskih programa sa studijima poput "studiji turizma" i "mediji o divljim životinjama" koji se još uvijek nude potencijalnim studentima iako mladima "garantiraju" zaradu manju od prosječne, što iznosi manje od 26.000 funti godišnje, tijekom pet godina nakon diplome.

vezano diploma Postani student U par riječi objasnio zašto diploma povijesti nije beskorisna kao što mnogi misle

"U velikom broju slučajeva, studenti koji pohađaju fakultete mogu računati na dobro iskustvo, obrazovanje na svjetskom nivou te mogućnost da slijede svoje interese i ciljeve", izjavili su iz glasnogovorništva udruženja 140 visokoobrazovnih institucija Velike Britanije, Sveučilišta UK.

"Informacije o uspjesima studenata i napredovanju često se koriste u procjeni napredovanja studijskih programa. Pozdravljamo povećanu transparentnost diljem sektora, i nastavljamo surađivati sa sveučilištima kako bismo osigurali da jasno komuniciraju vrijednost njihovih studijskih programa studentima, zaposlenicima i široj javnosti", dodali su.

vezano Studentica i indeks Akademska četvrt Objavljeno koji su studiji nepoželjni, a koji traženi u RH! Na 'crnoj listi' opet isti fakulteti – evo što se 'isplati' studirati

Glasnogovornica također dodaje da bi se u procjeni pozitivnih ishoda za studente pojedinih studija u obzir trebalo koristiti širi dijapazon pogodnosti koje dobivaju sveučilišnim obrazovanje, poput smislenih i zadovoljavajućih karijera koje imaju vrijednost koja nadmašuje isključivo novčanu protuvrijednost.

izvor: telegraph.co.uk

Još vijesti