P.S. u Akademska četvrt

Filozofski fakultet OPET prelazi na online nastavu, studenti nezadovoljni: „Ono u koroni je bilo šrot“

Fakultet se još nije službeno izjasnio, ali studenti potvrđuju glasine.

16. veljače 2023 14:08
Online način izvođenja nastave.

Online način izvođenja nastave. Foto: Compare Fibre/Unsplash

Za mnoge studente, online nastava predstavlja daleku prošlost. Iako nije bila tako davno, uvjereni smo kako nitko neće zaboraviti karantenu i period kada se studiralo „od doma“. Ima studenata kojima je to bilo najbolje razdoblje visokog obrazovanja, ali nisu svi bili zadovoljni takvim oblikom studiranja.

Danas gotovo nitko više nema online nastavu, osim pojedinih e-kolegija, ali ta situacija će se promijeniti na jednoj od sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

FFZG se još uvijek nije oglasio

Naime, prema izjavama studenata Filozofskog fakulteta, njih bi uskoro mogla dočekati online nastava. Kako nam govore, tu su informaciju doznali od profesora, s obzirom na to da se Filozofski fakultet, po tom pitanju, do sada nije oglasio.

„95 posto je sigurno da ćemo prijeći na online način izvođenja nastave. Nama su to rekli profesori jučer, samo se još čeka službeni e-mail od faksa. S time da su profesori već dobili taj službeni mail, dok studenti nisu“, rekla je za MojFaks studentica germanistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Filozofski fakultet još uvijek nije obavijestio studente, ali ni ostatak javnosti o novom modelu nastave na koji se planiraju prebaciti. Zbog toga smo kontaktirali Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ali niti oni nam nisu smjeli potvrditi ove glasine, s obzirom na to da se Uprava fakulteta, također, nije oglasila.

Studentski zbor otkrio razlog uvođenja online nastave

No, prema njihovom odgovoru se može pretpostaviti zašto bi ova odluka bila tako naprasno donesena.

„Što se tiče radova oko energetske i strukturalne obnove zgrade, radovi moraju završiti do 30.5. zbog sredstava koje je Fakultet povukao iz fondova“, napomenuli su iz Studentskog zbora Filozofskog fakulteta za MojFaks.

Upravo to je razlog zbog kojeg se planira promijeniti model izvođenja nastave. Prema neslužbenim informacijama s Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta koje je bilo održano danas, fakultet izvodi radove na vanjskim konstrukcijama koje su opasne po život studenata.

Studenti otkrivaju zaključke s Fakultetskog vijeća

Zato je njihova Uprava odlučila da „nastava u ljetnom semestru počinje online i trajat će neko vrijeme“. Uz to, s obzirom na već spomenuti rok završetka radova, na Vijeću je dogovoreno kako je to ujedno i najkasniji rok do kojeg će se studenti vratiti na kontaktnu nastavu.

Nezadovoljstvo ovom odlukom nam potvrđuju i sami studenti Filozofskog fakulteta. Smatraju da Uprava prekasno javlja ovakve bitne obavijesti, s time da još uvijek ni nemaju službeno očitovanje fakulteta.

„Meni je jako neodgovorno da 12 dana prije početka novog semestra nas dovedu pred gotov čin i kažu, oh, vi ste sad online jer radimo fasadu. Mislim da se to definitivno trebalo i moglo drugačije organizirati. Online oblik nastave je nužno zlo. Ne treba ga se uvoditi za ovakve gluposti“, zaključila je studentica germanistike za MojFaks.

Naime, ova studentica nije jedina kojoj ne odgovara novi nastavni model, a pogotovo nakon pandemije korona virusa koja je značajno utjecala na njihovo obrazovanje.

„Ono u koroni je bilo šrot“

„Nakon korone i tolike količine nekvalitetne nastave, svi smo jedva čekali onu kontaktnu. Ono u koroni je bilo šrot, s tim da nismo ni trebali sudjelovati u nastavi mikrofonom ni kamerom na nekim kolegijima pa zato mnogi od nas imaju još dosta nepoloženih ispita“, ljutito napominje studentica kroatistike.

Naposljetku, studentima je sada preostalo samo čekati službeno očitovanje Filozofskog fakulteta. Iako mogu pretpostaviti da im profesori prenose točne istinite informacije, kao što nam je potvrdila i studentica germanistike.

 

Još vijesti