V.F. u Akademska četvrt

[FOTO] Krahirao sustav na Cvjetnom: Menza radila do iza 22 sata, tete uzimale iksice, čekalo se dulje od sat vremena...

Od implementiranja novog sustava naplaćivanja u menzi problemi ne jenjavaju. Iako se studenti stalno žale na predugačke redove, nitko ništa ne poduzima.

19. listopada 2022 14:50

Ogromne gužve i pad sustava za naplatu obilježili su sinoćnju večeru na Cvjetnom... Foto: V.F., MojFaks

Restoran je zbog velike gužve radio do iza 22 sata, iako je radno vrijeme do 21 sat. Foto: V.F., MojFaks

Studenti su čekali dulje od sat vremena u redu za večeru. Foto: V.F., MojFaks

Štoviše, mnogi studenti odluče ne otići u menzu kad vide kolika je gužva. S druge strane, sama je menza poluprazna, a red studenata koji čekaju, proteže se "u nedogled". Zapravo, menza se brže prazni, nego što se puni.

Restoran radio do iza 22 sata, iako je službeno radno vrijeme do 21 sat

Da situacija bude još gora, u menzi u studentskom domu "Cvjetno naselje" jučer je u vrijeme večere pao sustav. Inače je menza za večeru otvorena do 21 sat, ali je jučer radila dulje, do poslije 22 sata.

Kako nisu mogle unositi hranu u sustav, tete su zapisivale na papiriće što je pojedini student uzeo. Zatim su fotografirali hranu na pladnju svakog studenta zajedno s iksicom i papirićem.

Blagajnice su morale zapisivati na papiriće što je pojedini student pojeo... Blagajnice su morale zapisivati na papiriće što je pojedini student pojeo... Foto: V.F., MojFaks

S obzirom na ovu situaciju, ni plaćanje nije bilo moguće pa su studenti morali ostaviti iksice u menzi do idućega dana kada su mogli platiti svoju hranu i dobiti ih natrag.

O cijeloj situaciji nam priča ova studentica i stanarka Cvjetnog naselja koja je jučer u redu čekala sat vremena.

"Ja sam jučer u red stala u zadnjoj minuti prije zatvaranja menze, doslovno sam stala u 21:00, obrok sam dobila u 22:03, znači nakon sat i nešto čekanja", rekla je. "S tim da su još i vrata zaključali jer im je radno vrijeme gotovo, tako da, i da sam htjela odustati i otići u pekaru, nisam mogla jer jednostavno nisam mogla izaći", dodala je.

Žrtve su i tete u menzama, a ne samo studenti

Naravno, žrtve novog sustava naplaćivanja nisu samo studenti, nego i blagajnice, ali i ostale zaposlenice restorana jer menza mora raditi duže od predviđenog kako bi svi stigli na red. I naša sugovornica je svjesna toga i kaže kako su se, unatoč tome što su morale duže raditi, tete ispričavale studentima i govorile im kako nije do njih.

"Nisam ljuta ni na tete, ni na osoblje ni ništa jer su se stvarno potrudili da nam na bilo koji način omoguće da dobijemo taj obrok", kaže nam. "Nema smisla da tete u menzi rade do pola 11 jer, realno, ja sam pojela za 15 minuta i otišla, a u menzi je još ostala masa ljudi koji su jeli i nema smisla da je ogroman red, a prazna menza. Sat vremena je jako puno, za sat vremena sam si ja sama mogla spremiti obrok. Osoblje menze je bilo stvarno ljubazno i pristupačno i izašli su nam maksimalno u susret jer, s druge strane, mogli su nam reći da je njihovo radno vrijeme gotovo i da izađemo van. Poslije su i otključali vrata i rekli da nije do njih i ispričali se. Svi živi smo ljuti i ovo nema smisla", izrazila je svoju frustraciju.

Studenti su čekali dulje od sat vremena u redu za večeru. Studenti su čekali dulje od sat vremena u redu za večeru. Foto: V.F., MojFaks

Zagrebački studenti se neprestano žale i na Facebook grupama studentskih domova, ali do sada njihove žalbe nisu urodile plodom.

"Evo u 22:00 uzeli jelo i u 22:15 izašli iz menze. Sustav je totalno pao na kraju te su morali slikati iksice i tacne. Čekao sam od 20:25 do 22:00", napisao je jedan od studenata na Facebook grupi Ekipa s Cvjetnog.

"Na Savi se po 3-4 minute čekao račun, ne znam je li ekipa koja je čekala u redu uopće dobila večeru. Nadam se da je. Ovo je nenormalno koliko su loš sustav napravili", prokomentirao je drugi član iste grupe.

Dvije novosti pri naplati vjerojatno i dalje uzrokuju probleme

Nova WeaPay aplikacija omogućuje studentima da plaćaju obroke u menzi bez gotovine. Na taj način se smanjuje čekanje na izlazu iz menze gdje se inače vrši plaćanje. Međutim, gužve na izlazu nikada ni nisu bile problem! Novi sustav tako nije smanjio čekanje ni gužvu, baš naprotiv.

Paralelno s ovom aplikacijom, implementiran je i novi sustav naplate obroka koji u realnom vremenu očitava stanje na iksicama i dostupnu subvenciju stoga se ne može dogoditi, kao prije, da student naknadno "uđe u minus" na iksici. No, čini se da i ovo obračunavanje u relanom vremenu stvara poteškoće u radu menzi.

Uveden je prije nekoliko mjeseci pa se na početku govorilo kako su gužve zato što se tete moraju prilagoditi na njega, no sve veći broj studenata počinje sumnjati da je u tome pravi problem. Kako tvrde, sustav je jednostavno prespor, a prema ovoj situaciji se da zaključiti i da je nestabilan.

Restoran je zbog velike gužve radio do iza 22 sata, iako je radno vrijeme do 21 sat. Restoran je zbog velike gužve radio do iza 22 sata, iako je radno vrijeme do 21 sat. Foto: V.F., MojFaks

Kako bi se čekanje ubrzalo, uvedene su i dvije blagajne u svakoj liniji, ali izgleda kako ni to nije od prevelike pomoći.

"Ja bih vrlo rado da se vratimo na stari sustav i da sve funkcionira jer ovo je stvarno pakleno. Stari sustav je funkcionirao i nismo imali takvih problema. Nisu bili ogromni redovi i nisu bile dvije blagajne", zaključila je na kraju naša sugovornica.

Iz SC-a prošli tjedan tvrdili: "Čak i ako je 30 osoba ispred vas, nećete čekati dulje od 10 minuta"

Podsjetimo, o redovima pred menzama pisali smo i prošloga tjedna kad su nam iz Ureda ravnatelja zagrebačkog SC-a ustupili podatke o provedenom testiranju čekanja na red.

Kako tvrde iz SC-a, čak i ako je ispred vas 30 osoba, u restoranu na Cvjetnom nećete čekati dulje od 10 minuta, a samim tetama za izdavanje računa treba oko 11 sekundi. Rezultati su ovo testiranja provedenog 12. listopada u restoranu na Cvjetnom, kako tijekom ručka, tako i tijekom večere.

No, sudeći prema sinoćnjem scenariju, mnogi će studenti potvrditi da su realne brojke mnogo drugačije, a čekanje dulje no što je pokazalo testno čekanje.

Više o rezultatima testiranja čekanja i prošlotjednim problemima pročitajte u vezanim člancima:

vezano Red za menzu na Savi Akademska četvrt Zbog dugih redova u menzama studenti odustaju od večere! Iz SC-a javljaju: 'Proveli smo testiranje čekanja – evo rezultata'

vezano Vjerujete li da je ovo moguće? Nakon predavanja Evo koliko ćete točno minuta čekati u redu za menzu, ako je ispred vas 30 osoba: Rezultat bi vas mogao iznenaditi

Još vijesti