P.S. u Akademska četvrt

[FOTO] Gužvama nema kraja: Ovo su fotke najduljih redova pred zagrebačkim menzama

Problem gužvi u zagrebačkim menzama nastavlja se i komplicira, a rješenja nema.

20. listopada 2022 14:17

Red za menzu na Savi Foto: MojFaks

Vjerujete li da je ovo moguće? Foto: P.S., MojFaks

Red za menzu na Savi Foto: MojFaks

Red za menzu na Savi Foto: MojFaks

Red za menzu na Lašćini Foto: MojFaks

Red za menzu na Cvjetnom Foto: MojFaks

Redovi, čekanja, "pad" sustava – sve zbog jednog, još uvijek nejasnog problema, zbog kojeg studentima nova akademska godina nije prošla onako kako su očekivali.

Svi se pitaju samo jedno, a to je kada će se napokon riješiti problem velikih gužvi i čekanja u zagrebačkim menzama. No, brzo i adekvatno rješenje još uvijek nije na vidiku.

Podsjetimo, tijekom posljednja dva tjedna, studenti su suočeni sa sustavnim problemom zagrebačkih menzi, a to su velike gužve i duga čekanja na red. Ponavlja se slična, a možda i gora situacija nego proljetos kada su ovakve gužve bile česte. Tada je glavni razlog ovog problema bila implementacija novog sustava naplaćivanja u realnom vremenu (online) i uvođenja Weapay aplikacije koja studentima omogućava beskontaktno plaćanje.

vezano Ogromne gužve i pad sustava za naplatu obilježili su sinoćnju večeru na Cvjetnom... Akademska četvrt [FOTO] Krahirao sustav na Cvjetnom: Menza radila do iza 22 sata, tete uzimale iksice, čekalo se dulje od sat vremena...

Gužve su česte gotovo u svim zagrebačkim menzama, a pogotovo u onima koje su u sklopu studentskih domova. Tamo je situacija možda i najgora jer mnogi studenti koji žive u domu često odustanu od ručka ili večere jer nemaju vremena čekati gotovo sat vremena u redu.

Osim dugih redova, dogodilo se i potpuno zakazivanje sustava naplate.

Pad sustava na Cvjetnom

Krah sustava dogodio se 18. listopada u SN-u ''Cvjetno naselje'' gdje je menza za večeru radila čak i nakon 22 sata, iako je njeno službeno vrijeme do 21 sat. Zbog pada sustava "tete" na blagajni nisu mogle unijeti artikle koje su studenti odabrali za večeru niti izdati račun, već su to morale pisati na male papiriće.

Blagajnice su morale zapisivati na papiriće što je pojedini student pojeo... Blagajnice su morale zapisivati na papiriće što je pojedini student pojeo... Foto: V.F., MojFaks

Što je najgore, studenti koji su se našli tamo u to vrijeme su morali ostaviti svoje iksice u menzi i pokupiti ih sutradan kako bi im tete mogle skinuti iznose s njih koje su potrošili večer prije.

Sve veći redovi i u drugim menzama

Gužve su sve češće i u najmanjem zagrebačkom domu na Lašćini. Tamo stanuje otprilike 500-tinjak studenata, a i njihova menza je u sve većim i češćim gužvama i redovima.

Zbog toga smo ponovo kontaktirali ravnatelja studentskog centra, Mirka Bošnjaka, koji je naveo kako za sada nemaju rješenje, ali rade na detekciji problema.

vezano Vjerujete li da je ovo moguće? Nakon predavanja Evo koliko ćete točno minuta čekati u redu za menzu, ako je ispred vas 30 osoba: Rezultat bi vas mogao iznenaditi

"Razumijemo da poteškoće u radu središnjeg poslužitelja studentske prehrane uzrokuju probleme svima uključenima u realizaciju studentskog standarda i još jednom napominjemo da ulažemo očekivane napore u cilju rješavanja ovoga stanja", govori Bošnjak za MojFaks.

Međutim, njihovi timovi koji se bave sistemskim održavanjem i izgradnjom i održavanjem aplikacija zasad imaju poteškoća u pronalasku direktne korelacije između pojedinih događaja i preopterećenja poslužitelja.

Problem sa serverom SRCA?

No, kako napominju u odgovoru iz Ureda ravnatelja zagrebačkog SC-a, ne tiču se ove okolnosti samo Studentskog centra u Zagrebu, nego i Sveučilišnog računarskog centra, SRCA.

Servere preko kojih se obavlja kompletan dio plaćanja u menzama oni održavaju, a kako navodi Bošnjak, kada dođe do problema i pada sustava, oni ne mogu provjeriti gdje nastaje problem.

Ogromne gužve i pad sustava za naplatu obilježili su sinoćnju večeru na Cvjetnom... Ogromne gužve i pad sustava za naplatu obilježili su sinoćnju večeru na Cvjetnom... Foto: V.F., MojFaks

"Prilikom dojave problema djelatnici Informatičkog odjela (koji pružaju podršku praktično od 06-22 i vikendom) mogu provjeriti ispravnost rada kase (da li se neki drugi programi pokreću normalno, rade li čitač kartica i pisač), ima li kasa pristup internetu i sl., ali ne možemo provjeriti je li aplikacija ima problem u radu i je li su serveri SRCA i porezne dostupni", napominje Bošnjak.

Online način rada nije pogodan za ove blagajne?!

Kako nam govori dalje, na nekoliko sastanaka na kojima je bio prisutan u vezi nove aplikacije upozoravao je na potencijalne probleme online načina rada.

"Online način rada, koji je propisalo Ministarstvo, nije pogodan za rad ISSP blagajni zbog velikog broja elemenata koji moraju biti zadovoljeni da bi sustav radio (interna oprema – kasa, pisač, program za naplatu, interna mreža, vanjska mreža, pristup serverima porezne i SRCE-a, električna energija u svim segmentima mreže…) pri čemu neispravnost bilo kojeg dijela sustava rezultira nemogućnošću rada. Osim toga i online dohvat podatak sigurno usporava i rad aplikacije", nabraja.

Ukoliko je samo jedan od elemenata problem, sustav ne radi. Dodaje i da su ponudili rješenje. "To je implementacija offline načina rada u takvim slučajevima jer će tada lokalno spremljeni računi biti prihvaćeni i obrađeni, u slučaju nedostupnosti centralnog sustava", odgovara ravnatelj nadležnog SC-a.

vezano Red za menzu na Savi Akademska četvrt Zbog dugih redova u menzama studenti odustaju od večere! Iz SC-a javljaju: 'Proveli smo testiranje čekanja – evo rezultata'

O ovom problemu smo uputili upit i SRCU iz kojega nam javljaju da "odgovor nije u njihovoj nadležnosti".

Podsjećamo, međutim, da su nam proljetos ponudili odgovor na slična pitanja o gužvama i problemima sustava naplate, uz obećanje da će se gužve i slični "padovi" sustava riješiti do svibnja tekuće kalendarske godine, koji je odavno iza nas. Štoviše, ostao je u prošloj akademskoj godini.

vezano SRCE je dalo svoje pojašnjenje za nastale gužve pred menzama! Akademska četvrt Iz SRCA objasnili razloge gužvi pred menzama: Krivi su i – studenti?

Još vijesti