P.S. u Vodič za brucoše

Zbog njih najčešće padnete na ispitu: 4 „glupe“ greške koje ne smijete napraviti

O njima se često ni ne razmišlja, a mogu promijeniti ishod ispita.

23. lipnja 2023 12:30
Studentica dobila nedovoljnu ocjenu

Studentica dobila nedovoljnu ocjenu Foto: Antonio Guillem via Shutterstock/Shutterstock

Glupe greške koje studenti rade na ispitima često ih znaju koštati onog najvažnijeg – prolaza. Svima je u interesu napisati dobro i proći ispit ili kolokvij, ali da bi taj cilj bio što uspješniji, pojedine greške ne smiješ raditi.

Baš zato jer su u pitanju „sitnice“, o kojima možda ni ne razmišljaš tijekom pisanja ispita i kolokvija. No, idući put obrati pažnju na njih i možda baš izbjegneš sve prepreke na putu do pozitivne ili čak bolje ocjene.

Pažljivo pročitaj pitanje

Ovo je rečenica koju slušamo tijekom cijelog obrazovanja i mnogima je već iritantna. No, najgluplje greške se događaju upravo zbog toga – jer studenti ne pročitaju pitanje do kraja.

Često se u pitanju pojavi ili neki „trik“ ili jednostavno shvatimo nešto potpuno drugačije od onog što profesor traži.

Obrati pozornost na način odgovaranja na pitanje

Još jedna česta greška je da studenti zaokruže umjesto da npr. podcrtaju zadane pojmove. Upravo na takvim sitnicama gube bodove jer se u zadatku od njih tražilo nešto potpuno drugačije!

U srednjoj i osnovnoj školi profesori su ipak prihvaćali takve stvari, dok se na fakultetu ipak traži veća razina pozornosti.

Ne okolišaj

Studenti često, kada ne znaju točan odgovor, ili kada znaju previše, napišu apsolutno sve što im je tada napameti i što bi se na bilo koji način moglo povezati s pitanjem.

Nemojte to raditi jer pojedini profesori to ne vole. Budite konkretni, ako se traži definicija samo jednog pojma, napišite samo tu jednu definiciju.

Ne gubi puno vremena na jednom pitanju

Pojedini studenti previše razmišljaju i pokušavaju se sjetiti određenog odgovora pa im istekne vrijeme, iako druge odgovore možda i znaju. Nemoj to raditi! Prvo uvijek rješavaj ono što znaš, a za kraj ostavi razmišljanje jer te upravo to može skupo koštati.

Još vijesti