V.F. u Akademska četvrt

Gospođa Agneza drugi puta diplomirala sa 78 godina: Odlučila je koji će faks idući upisati

Ne planira stati.

19. svibnja 2023 13:07
Godine su uvijek samo broj kad je riječ o učenju

Godine su uvijek samo broj kad je riječ o učenju Foto: Canva/Screenshot

Ako si u zadnje vrijeme u krizi identiteta zbog stresa na faksu, donosimo ti jednu inspirativnu priču. Agneza Štajer iz Vrbovca je drugi puta diplomirala u 78. godini života i ne planira se zaustaviti.

Gospođa Agneza je prvo diplomirala veterinu i specijalizirala se za peradarstvo. Radila je kao nastavnica u školi u Križevcima gdje je predavala stručne predmete u srednjoj veterinarskoj školi, piše Zagreb.info. Nakon toga se umirovila i upisala Restauraciju na Sveučilištu u Dubrovniku.

Diplomirala u 78. godini života Diplomirala u 78. godini života Foto: Odjel za restaruraciju

Učenici joj se smijali

„Prije nego sam otišla u mirovinu išla sam sa svojim učenicima u Zagreb u Studentski centar na Dane sveučilišta. Tako smo čitav dan tamo proveli i oni su mi svako malo govorili što im se sviđa, što im je zanimljivo, a u jednom trenutku sam im rekla ‚Društvo, i vaša profesorica je sebi našla faks! Upisat ću Restauraciju u Dubrovniku’. Oni su mi se strašno smijali, međutim ja to nisam mogla prepustiti slučaju pa sam se spremala godinu dana za prijemni ispit nakon što sam se umirovila 2008. godine“, ispričala je.

Iako joj je studij trajao duže od planiranog zbog životnih okolnosti, ipak je uspjela. Gospođa Agneza je zadnji ispit položila 2014. godine, a zatim je studij stavila u mirovanje do 2019. godine. Diplomski je obranila u rujnu 2020. godine.

Priznaje da joj je bilo teško putovati i studirati

„Prije 41 godinu sam kupila stan u Dubrovniku i konačno sam mislila da ću za vrijeme studija provoditi nešto više vremena u gradu, no ipak nije bilo tako. Imala sam bolesnu pasicu Živku o kojoj sam se morala brinuti i čim prije vraćati doma. Putovati i studirati je bilo teško, ali ipak to nisam doživljavala kao ekstra napor“, rekla je Agneza.

Sada, tri godine kasnije, gospođa Agneza je odlučila nastaviti studirati, piše 24 sata.hr. Naime, želja joj je opet upisati fakultet i to mađarski jezik uz koji je odrastala kao djevojčica u Vrbovcu.

Izvor: Zagreb.info, 24sata.hr

 

Još vijesti