L.B. u Akademska četvrt

Među 'najizdašnijima' u Hrvatskoj: Predstavljena nova stipendija za studente vrijedna 450 eura mjesečno

U Osijeku je predstavljen novi program stipendiranja izvrsnih studenata.

22. srpnja 2022 12:03
Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu

Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu Foto: Kamil Zajaczkowski via Shutterstock

Stipendija "Najbolje za najbolje" spoj je težnji Grada Osijeka da mladi ljudi iz Osijeka i cijele Hrvatske izaberu osječko Sveučilište, te nakon studija ostanu i raditi u Osijeku i potreba poduzetnika za visoko kvalificiranom radnom snagom.

Zajedničkim snagama, uz potporu akademske zajednice, osmišljena je stipendija koja je s mjesečnim iznosom od 450 eura među najizdašnijima u Hrvatskoj.

vezano Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu Akademska četvrt Pokreće se nova stipendija vrijedna 5000 kuna: Provjerite tko se može prijaviti

Nastala je kao plod suradnje Grada Osijeka i Osijek Softver City-ja, odnosno svih poduzetnika okupljenih u Osijek Softver City. "Slogan joj je 'Najbolje za najbolje' pri čemu mislimo da je najbolja stipendija, najboljih tvrtki za najbolje studente u najboljem gradu i najboljem sveučilištu", istaknuo je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin prilikom predstavljanja stipendije.

Stipendiste vrbuju već kao brucoše, nude im praksu i posao nakon diplome

Najbolje stipendiste biraju sami poduzetnici već na prvoj godini fakulteta. Ti će studenti kod njih od prve godine ići na praksu, ali i po završetku studija ostati raditi. Uvjete dogovaraju stipendist i poduzetnik.

Mjesečna će stipendija iznositi najmanje 450 eura. Od toga Grad Osijek izdvaja 300 eura, a poduzetnik najmanje 150 eura.

"Imamo veliki problem s nedostatkom stručnoga kadra u našim tvrtkama. Da bismo došli do kvalificiranih zaposlenika i da bismo mogli nastaviti pričati priču o Osijeku kao središtu IT industrije trebali partnersku ruku s druge strane i dobili smo je u osječkoj gradskoj upravi. Ovom stipendijom planiramo privući i buduće studente koji nisu iz Osijeka. Drago nam je da kroz ovu stipendiju imamo poveznicu između grada, sveučilišta, poduzetnika i fakulteta", rekao je predsjednik Udruge Osijek Softver City Mihael Tomić.

vezano Stipendija od 1200 kuna Karijera Odlična prilika za najbolje studente: Stipendija od 1200 kuna, praksa i posao u pivovari

Stipendija je namijenjena redovnim studentima koji su upisali prvu godinu na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera.

Deficitarni studiji

"Ovo je svojevrstan pilot projekt Grada Osijeka i Osijek Softver Cityja vjerojatno na razini Hrvatske. To je hvale vrijedan projekt i kao takav će zasigurno pokazati odlične rezultate. Jedan od strateških ciljeva Sveučilišta u Osijeku je zadržati mlade ljude na istoku Hrvatske. Pokazalo se da ako student upiše fakultet izvan Osijeka da je velika vjerojatnost da se neće vratiti. Ovaj korak koji su napravili Grad i OSC je veliki korak u tom smjeru, zadržavanja mladih ljudi", zaključio je rektor osječkog sveučilišta Vlado Guberac.

Stipendija će se, od iduće akademske godine, dodjeljivati redovnim studentima deficitarnih zanimanja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, točnije studentima FERIT-a, Medicinskog fakulteta, Odjela za fiziku te Odjela za matematiku.

Više informacija pronađite ovdje.

Još vijesti