V.K. u Vijesti

Stipendije i 'starijim' studentima: U ovom gradu stipendiju odsad mogu dobiti i 30-godišnjaci

Učenici više ne moraju imati uzorno vladanje, a studenti mogu biti stariji od 24 godine!

22. kolovoza 2022 11:34
Studentski centar Rijeka

Studentski centar Rijeka Foto: L.B., MojFaks

Grad Rijeka još od 2014. godine dodjeljuje stipendije za učenike i studente prema socijalnim kriterijima jer tom stipendijom žele "premostiti ekonomsku prepreku za ulazak mladih nepovoljnijeg socioekonomskog statusa u sustav obrazovanja".

Odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke usvojene su izmjene Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima.

vezano Imate vremena za prijavu! Vijesti U ovom hrvatskom sveučilišnom gradu studenti imaju pravo na 1000 kuna pomoći: Provjerite ispunjavate li uvjete

Kako pišu na svojim službenim stranicama, pravo sudjelovanja za dodjelu stipendija imaju redoviti studenti koji nisu stariji od 30 godina i zadovoljavaju sve propisane uvjete, što znači da je ukinut kriterij da student ne smije biti stariji od 24 godine.

Do 30 godina

Izmjenama odluke izmijenjen je i uvjet za prijavu srednjoškolaca. Dok je dosad bila obaveza da učenici imaju "uzorno vladanje" u školi, to je sada ukinuto, što znači da se za stipendiju mogu prijaviti i učenici koji imaju "dobro" vladanje.

Što se tiče studenata, ukinut je uvjet da student ne smije biti stariji od 24 godine.

"Izmjenom Odluke sada za ovu stipendiju mogu aplicirati svi do 30 godina starosti ukoliko zadovoljavanju i sve ostale uvjete", piše u obrazloženju. Nadalje, ovakva je odluka objašnjenja jer kako stoji u Zakonu u savjetima mladih, pod "mladi" smatraju se sve osobe od 15 do navršenih 30 godina.

vezano Studiranje u Rijeci Vodič za brucoše Jednom fotkom pokazao zašto je bolje studirati u Rijeci: 'Ne shvaćam zašto toliko mladih hrli u Zagreb'

"Na taj se način omogućuje da stipendiju zatraže i mladi koji do sada to nisu mogli jer su stariji od 24 godine, a koji zbog raznih, uglavnom teških životnih okolnosti godinama po završetku srednje škole nisu mogli upisati fakultet", pojašnjavaju iz Grada.

vezano Sveučilište u Splitu Nakon predavanja Studenti ovog grada kažu da je bolje kod njih nego u Zagrebu: 'Možeš piti kavu na rivi, a ne na asfaltu'

Mjesečna stipendija iznosi 850 kuna, a stipendisti primaju stipendiju kroz razdoblje od 12 mjeseci, s početkom u listopadu.

Još vijesti