S.D. u Akademska četvrt

Grozni podaci: Svaki peti student prestižnih sveučilišta razmišlja o ispisivanju zbog povećanja cijena

Sveučilišta će pohađati samo najbogatiji?

14. ožujka 2023 11:31
Kriza studentskog života

Kriza studentskog života Foto: Antonio Guillem/Shutterstock

Novo istraživanje Russell Group Students' Unions, u koje je bilo uključeno 24 elitne britanske visokoškolske ustanove, uključujući Oxbridge, UCL i Edinburgh , razotkrilo je razoran utjecaj skoka cijena na studente nižeg i srednjeg imovinskog stanja.

Više od polovice ispitanih izjavilo je da je njihov akademski uspjeh ugrožen zbog krize troškova života te da su bili primorani raditi nekoliko dodatnih poslova kako bi pokrili nužne troškove - prenosi Observer.

Autori istraživanja istaknuli su i da će, ako se hitno nešto ne promijeni, sveučilišta moći pohađati samo privilegirana grupa studenata.

Podaci pokazuju da je, unutar prva dva mjeseca ove godine, porastao udio socioekonomski ugroženih studenata, među kojima je i velik dio studenata koji pripadaju marginaliziranim grupama i studenata s invaliditetom, koji razmišljaju o napuštanju studija.

Strani studenti, kojima nije dopušteno raditi više od 20 sati tjedno, također su teško pogođeni trenutnim stanjem.

Velik dio ispitanika izjavili su da se osjećaju suicidalno te da pate od ozbiljne tjeskobe i usamljenosti. Neki su rekli da im obitelji ne pale grijanje u kući kako bi njihova djeca studenti mogla jesti.

Glasnogovornik „Odjela za Obrazovanje“, studentima navedenih fakulteta, poručio je da su svjesni trenutne situacije s kojom se suočavaju, zbog čega su povećavali financiranje studentskih stipendija na 276 milijuna funti ove akademske godine- prenosi Guardian.

Još vijesti