V.F. u Akademska četvrt

Istraživanje pokazalo: Sve više mladih razmišlja o prekidu studija zbog emocionalnog stresa

Više nego za vrijeme pandemije...

27. ožujka 2023 14:10
Emocionalni stres je glavni razlog zbog kojeg studenti žele prekinuti studij.

Emocionalni stres je glavni razlog zbog kojeg studenti žele prekinuti studij. Foto: Silviarita via Pixabay

„Uživajte sad dok ste mladi.“ To je rečenica koju često čujemo. Isto kao i ono da su studentske godine najljepše godine života. Mnogi od nas vole biti studenti jer, istina je, studentski život je zaista posebno iskustvo. Međutim tu su i stres, brojne obaveze, besparica, krize identiteta i brige. Zbog svega toga, sve češće možemo čuti da mladi traže psihološku pomoć.

Da su studenti pod velikim stresom i pritiskom, pokazalo je i ovo istraživanje. Naime izvješće Gallupove ankete objavljene u studenome 2022. godine je pokazalo kako veliki broj studenata razmišlja o prekidu obrazovanja. U istraživanju je sudjelovalo 12 015 Amerikanaca u dobi od 18 do 59 godina.

Najviše se žale na emocionalni stres

Prema rezultatima ankete, čak 41 posto studenata upisanih u postsekundarni program razmišljalo je o prekidu obrazovanja u posljednjih šest mjeseci, izvještava New York Post. Ovi rezultati pokazuju značajan porast i to čak za 33 posto koliko ih je bilo u prvoj godini pandemije.

Najčešći uzrok zbog kojeg studenti razmišljaju o odustajanju od studija je bio emocionalni stres kojeg je 55 posto ispitanika navelo kao razlog. Drugi najčešći uzrok su bili osobni razlozi mentalnog zdravlja, a navelo ih je 47 posto ispitanika.

Studentice česšće doživljavaju emocionalni stres

Osim toga, anketa je pokazala i razlike prema spolu i dobi. Tako je čak 47 studentica reklo kako često doživljava emocionalni stres, a samo 30 posto studenata. Također, 43 posto studenata od 18 do 24 godine je izjavilo kako su često pod stresom, dok se samo 29 posto starijih studenata požalilo na česti stres.

Iako je pandemija gotova, rezultati ankete su pokazali kako studenti ne razmišljaju manje o odustajanju od studija nego što su razmišljali 2021. godine.

I sami smo svjedoci toga da se u Facebook grupama često postavljaju pitanja o tome gdje mladi mogu potražiti psihološku pomoć. Mnogi od nas su bili u situaciji kad su zbog prevelikog stresa jednostavno osjetili kako im je pomoć potrebna. Naravno, u takvoj situaciji ne treba oklijevati, već pomoć treba i potražiti.

Izvor: New York Post

vezano Stres ima tisuću lica Laganini Doživljavaš stres na poslu? Evo nekoliko savjeta koji će ti pomoći eliminirati taj osjećaj

vezano Učenje pred ispite Nakon predavanja 5 velikih uzroka stresa zbog kojih su studenti uvijek 'u stisci'

Još vijesti