S.D. u Akademska četvrt

Istraživanje u Engleskoj pokazalo: Bogati studenti manje će platiti studiranje od studenata s manjim prihodima

Nove reforme studentskih zajmova najviše će pogoditi one s najmanjim primanjima.

19. svibnja 2023 16:13
Studentski dug

Studentski dug Foto: ShutterstockProfessional/Shutterstock

Reformu studentskog duga koja se, tijekom kolovoza, uvodi u Engleskoj, mnogi smatraju regresivnom, a istraživanja pokazuju da će najviše utjecati na studente sestrinstva, učiteljskog fakulteta i drugih nisko plaćenih kadrova.

Zbog reforme studentskih zajmova u Engleskoj, mnogi slabo plaćeni radnici suočavaju se s povećanjem ukupnih doživotnih otplata za više od 30.000 funti, dok će studentski dugovi onih s najvećim primanjima u prosjeku pasti za 25.000 funti, pokazuju rezultati analize tvrtke London Economics.

Istraživanje prikazuje bizarnu pojavu po kojoj bi diplomant koji zarađuje 37.000 funti, trebao vratio 63.100 funti tijekom svoje karijere, dok bi diplomant koji zarađuje 70.000 funti vratio samo 55.000 funti.

To znači da studiranje manje košta one koji imaju veća primanja. Što je, po mišljenju mnogih, nelogično i diskriminatorno.

Patricia Marquis, direktorica Kraljevske akademije za medicinske sestre u Engleskoj, čija je struka posebno pogođena ovim reformama, podijelila je svoje nezadovoljstvo u razgovoru za Guardian.

„Ove promjene su sramotne i očito će neproporcionalno utjecati na medicinsko osoblje. To znači da će medicinske sestre vraćati veći iznos studentskog duga i to puno duže vrijeme. U vrijeme kad postoji kriza zapošljavanja i zadržavanja u medicinskom polju, ovo će cijelu situaciju samo pogoršati”, zaključila je.

U sklopu reformi rok otplate produljuje se s 30 na 40 godina i snižava se prag plaće na kojem se vrše isplate (na 25.000 funti).

Dok vlada tvrdi da će ove mjere povećati broj bivših studenata koji su uspjeli otplatiti svoje zajmove u cijelosti, smanjujući potporu poreznih obveznika za studentske dugove s 44 penija po funti na samo 23 penija po funti, činjenica je da će ova količina duga smanjiti kvalitetu života mnogih dužnika, pogotovo onih koji ne spadaju u grupu financijski privilegiranih.

Još vijesti