P.S. u Akademska četvrt

Jedan zagrebački fakultet uvjerljivo imao najveću izlaznost na izborima: Evo što kažu kandidati o rezultatima

Ususret prijevremenim rezultatima studentskih izbora, razgovarali smo s kandidatima „konkurentskih“ lista s Fakulteta političkih znanosti.

7. travnja 2023 12:09
Hodnik, Fakultet političkih znanosti

Hodnik, Fakultet političkih znanosti Foto: P.S., MojFaks

Stigli su prijevremeni rezultati studentskih izbora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Podsjetimo, u posljednjih nekoliko tjedana svjedočili smo izrazito kvalitetnim predizbornim kampanjama kandidata za nove sazive Studentskih zborova.

Dvije „konkurentske“ liste Fakulteta političkih znanosti svoje su programe i kandidate predstavljali i na društvenim mrežama, točnije i na Instagramu, a prema viđenom je očito da su osim ideja i sugestija za program, uložili puno truda i u samopromociju vlastitih lista za izbore. Tako su na FPZGU-u postojale dvije „konkurentske“ liste.

Dvije liste FPZG-a

Jedna od njih bila je „Zug lista – Zugom do Lepušićeve“ koja se sastojala od ukupno 22 kandidata, a druga je bila „Nezavisna lista FPZG“ koja se sastojala od sveukupno 24 potencijalna kandidata za novi saziv Studentskog zbora.

Dvije liste Fakulteta političkih znanosti. Dvije liste Fakulteta političkih znanosti. Foto: A.M.F./Privatna arhiva; zug.lista/Instagram

U tu smo svrhu razgovarali s Dominikom Krapljanom, jednim od kandidata „Zug liste“ i studentom treće godine politologije, te s Ana-Marijom Ferenčak, kandidatkinjom „Nezavisne liste FPZG-a“, a koja je također studentica treće godine politologije na ovom fakultetu.

Kako nam objašnjava Dominik, „konkurentske“ liste pravno ne postoje. No, u svrhu postizanja boljih rezultata, studenti kandidati se udružuju i kreiraju vlastite liste, iako one nakon izbora više ne vrijede, s obzirom na to da se na izborima zaokružuju isključivo kandidati.Što znači da će novi saziv Studentskog zbora Fakulteta političkih znanosti biti izmiješan kandidatima ovih dviju lista.

Predizborne kampanje na društvenim mrežama

Na kraju nije ni bitno koji kandidati dolaze s koje liste, s obzirom na to da obje imaju izvanredan program, ideje i inicijative u kojima će zajedno djelovati, a na njima su radili prethodnih tjedana.

„Proces pripreme i slaganja programa bio je puno složeniji od vođenja društvenih mreža naše liste. Bilo je potrebno raspisati program, pripremiti se za sučeljavanje kandidata, i uz to voditi naše društvene mreže, a sve zajedno s ciljem da dođemo do svakog studenta i prenesemo zašto je Studentski zbor zapravo bitan“, napomenuo je Dominik za MojFaks.

„Nezavisna lista FPZG-a“ formirala timove

Slično iskustvo ima i Ana-Marija, kandidatkinja s „Nezavisne liste FPZG-a“, koja napominje da su dva tjedna predizborne kampanje „proletjela“ u trenu, ali uz njihovu dobru organizaciju, sve je funkcioniralo.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nezavisna Lista FPZG (@nezavisnalista_fpzg)

„Sam način rada unutar liste bazirao se na formacijama određenih timova koji su bili zaduženi za određeni skup zadataka i ispunjavanja specifičnih ciljeva. Po istom je principu funkcionirao i tim za društvene mreže i marketing. Ideja se ne može nikako smatrati revolucionarnom za Fakultet ili Sveučilište, no ideja prebačaja kampanje na društvene mreže krenula je s ciljem približavanja studentima FPZG-a izbore i viziju i misiju naše liste“, rekla je studentica politologije za MojFaks.

Obje strane na sličan su način pripremale svoje predizborne programe. Kako nam govore, stavili su sve studentske probleme na popis iz kojeg su na kraju izvukli točke programa za koje se oni, kao kandidati s liste, ali i budući predstavnici novog saziva SZ-a, žele zalagati.

Sveukupno više od 4000 glasova

No, neke točke programa, kako nam govori Ana-Marija, su bile popularnije od drugih. Kada se radi o „Zug listi“, njihov program je pročitan čak i više od 1000 puta, a Dominik smatra da je upravo to bio jedan od razloga njihova uspjeha. Tako je „Zug lista“ osvojila 2550 glasova, a „Nezavisna lista FPZG-a“ čak njih 1427. Upravo s te liste čak je 11 kandidata osvojilo mjesto u novom sazivu SZ-a, a kako nam Ana-Marija otkriva, izlaznost je puno bolja nego na prethodnim izborima.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zug lista | Zugom do Lepušićeve 🟣 (@zug.lista)

„Generalni postotak izlaznosti iznosi 30 posto. Bilo je bolje nego 2021. godine što je i pohvalno jer se izborna participacija poboljšala, no kako to uvijek u životu bude – smatram kako uvijek može bolje“, napomenula je.

S dobivenim rezultatima zadovoljan je i Dominik te kandidati s njegove liste, a on dodaje kako je Fakultet političkih znanosti, zbog svoje visoke izlaznosti, jedan od fakulteta s najvećim interesom za izbore, što je pohvalno s obzirom na smjerove i društvene znanosti od kojih se ovaj fakultet sastoji.

Zajedničkim snagama garantiraju uspjeh

No, liste ovih kandidata više ne postoje jer se svi spajaju u jedan saziv. To ne znači da oni svi zajedno neće surađivati, a kako Dominik napominje za MojFaks, svi kandidati su izrazito kompetentni.

„Studenti su s obje liste odabrali kandidate koje žele u SZ FPZG-a. Radi se o mnogo kompetentih studenata sa sličnim ciljevima stoga vjerujem da suradnja neće biti upitna“, ističe.

Slično nam govori i Ana-Marija koja vjeruje u sposobnost svih kandidata, neovisno o listama, odnosno neformalnom grupiranju studenata u svaku listu ponaosob.

„Vjerujem u procjenu svih studenata koji su izašli, prema tome je i za percipirati rezultate kako su svakako svi kandidati kvalitetni i sposobni za mjesto koje smo osvojili. Uz to, vjerujem kako je svima u cilju djelovati za dobrobit Fakulteta i kako će isto biti vidljivo s početkom akademske godine koja slijedi“, zaključila je studentica politologije.

 

Još vijesti